Haberler

Alışveriş merkezi rekabetinin yeni yüzü

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Erdal İpekeşen
Ülkemizde tarım sektöründe yaşanan çözülmeyle birlikte hızlı bir kentleşme olgusu yaşanıyor. Yapılan hesaplamalara göre Büyükşehir nüfuslarının yılda ortalama yüzde 10 civarında arttığı görülüyor.

Ekonomide son 20 yılda sağlanan gelişmeler ve yaşanan kesintisiz büyüme süreci, kişi başına milli geliri yükseltirken, Başkent Ankara da nüfus yapısı ve artan gelir seviyesiyle yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Belki de yatırımcıların en yoğunlaştığı alan ise alışveriş merkezleri. Atakule, Karum ve Galleria gibi Ankara’nın en eski üç alışveriş merkezinin arkasından Armada, Migros, Carrefour, Optimum gibi devler arenaya çıkarken, çok sayıda da küçük alışveriş merkezi de bu pazardan pay kapmaya çalışıyor. Üstelik yatırımcılar bu kadarla da kalmayıp 13 alışveriş merkezinin yer aldığı Başkent’te yenilerini yapmak için adeta birbiriyle yarışıyor. İşte, bu yarışı yakından takip eden ve geniş bir araştırmaya giren dergi grubunun iki muhabiri Aysel Alp ile Fırat Tur’un ulaştığı sonuç...

Oran bölgesinde Armada’ya kardeş geliyor. 90 milyon dolarlık Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesi hakkında bilgi verilmek istenmezken, merkezin bu yılın sonuna doğru açılması öngörülüyor. Yaklaşık 40 ortaklı Panora’da Ankaralı yatırımcı Salih Bezci başı çekiyor ve mağazaları AVİ Grup pazarlıyor. İşyeri açacak girişimcilerden istenilen en önemli özellik ise tanınmış bir markayı getirmeleri.

Türkiye'nin en büyüğü
İsmi bir yarışmayla belirlenen ve akrebin kalbi anlamına gelen Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesi, Etlik Kasalar mevkiinde yer alıyor. Türkiye’nin en büyük iş, konut, alışveriş ve yaşam merkezi projesi özelliğini taşıyan Antares’i, Dolunay Ltd. Şti gerçekleştiriyor.

Toplam 350 milyon dolarlık bu yatırım ile Ankara’da konut ve alışveriş merkezi ilk kez iç içe olacak. 222 bin metrekare alana yapılan alışveriş merkezinde 200’ü aşkın mağaza yer alacak. Konsept danışmanlığını başta İngiltere olmak üzere dünyadaki pek çok metropolde önemli alışveriş, iş ve yaşam merkezi projelerine imza atan İngiliz mimarlık şirketi Chapman Taylor LLP yapıyor. 29 Ekim 2007’de açılacak Antares’te, Real Hipermarket ile Praktiker Yapı Market de yer alıyor.

Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Celebcioğlu Şirketler Grubu, alternatif bir sektör olarak alışveriş merkezi yatırımına yönelmiş durumda. Batıya doğru gelişen Ankara’nın 4 milyonluk nüfusu ve göç almaya devam etmesi, Kızılay- Çayyolu metrosunun yakın zamanda hizmete girecek olması nedeniyle şirket, Eskişehir Yolu’nda Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi yatırımlarından birini yapıyor. İnşaatına bir buçuk yıl önce başlanan merkezin, yatırım tutarı 120 milyon dolar olarak ifade ediliyor. Yakın bir süreçte açılması planlanan merkezde 200 mağaza, iki katlı Carrefuor (ilk kez iki katlı), Türkiye’nin en büyük Bauhaus’u, Ankara’nın en büyük sinema komplekslerinden biri olarak 10 Salonu ve 2050 kişilik koltuk kapasitesi ile AFM Sinemaları bulunuyor. Yine Türkiye’nin ilk renkli spektrumlu dış cephesine sahip olan merkezin otoparkı, elektronik yönlendirmeli olacak.

İkisi bir arada
Alışveriş ve yaşam merkezi olarak planlanan bir diğer proje ise Kentpark. Eskişehir Yolu’nda yapımı devam eden projenin yatırım bedeli 140 milyon dolar iken, toplam inşaat alanı 224 bin metrekareye ulaşıyor. Hipermarket ve yapı marketin yanı sıra, 128 mağazanın yer aldığı projede, 11 sinema ve 48 tane de ofis bulunuyor. Konut bölümü ise 7 blokta 470 konuttan oluşuyor. Cepa Alışveriş Merkezi ile yan yana bulunan Kentpark’ın 2008 yılının Mart ayında bitirilmesi planlanıyor.

Avrupa’nın en büyük proje geliştirme uzmanı Multi Development ile Turkmall’un ortak kuruluşu olan Multi Turkmall, Ankara’da ilk projesini gerçekleştiriyor. Tüm projelerinde tasarımın yerel kültüre ve ortama uygunluğunu esas alan Multi Turkmall, Ankara’nın Kuzeyinde Ovacık’ta Forum Ankara Alışveriş Merkezini yapıyor. 170 bin metrekare alanda kurulan Forum’un en büyük avantajı planlı konut alanları, kongre merkezi, otellerin yer alacağı Kentsel Dönüşüm Projesi’ne yakın olmasından kaynaklanıyor. İki katlı bir alışveriş ve eğlence merkezi olarak tasarlanan proje, perakende alanlarının yanı sıra çeşitli sokakları, meydanları (çeşmeler, gölcükler, çadırlar...) özel rekreasyon, spor ve dinlenme alanları ile Ankara’da eğlencenin yeni adresi olmaya aday görünüyor.

Hollandalı T+T Design ve Portekizli CPU tarafından projelendirilen Forum Ankara’nın tasarımı, modern özellikler ile birlikte yerel mimariden unsurları da yansıtıyor. Yılda 15 milyonun üzerinde ziyaretçi çekmesi öngörülen merkezde Tesco Kipa Hipermarket, yapı market, teknoloji marketi, restoranlar, Cinemars’ın işleteceği 10 salonlu sinema ile pek çok yerli yabancı markanın yer aldığı mağazalar bulunacak. Forum Ankara, 2008 yılının ikinci yarısında hizmete girecek.

Atakule'ye rakip
Başkent’in simgelerinden Atakule’ye rakip geliyor. 56 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin basım yayın matbaacılık tarihine damgasını vuran Ajans Türk Topluluğu, Ankara’nın uydukent yerleşkesi Eryaman’da alışveriş merkezi yapıyor. Merkezin 5 katında mağaza ve hipermarketler yer alıyor. Binanın İstanbul Yolu cephesinde 25 katlı bina yüksekliğinde bir de kule yapılıyor. Üzerinde kafeler ve seyir terasları olan kule bittiğinde Başkent’in yeni sembollerinden biri olacak. Ajans Türk Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Evliyagil, alışveriş merkezlerinin bu yılın Kasım ayında açılmasını planladıklarını söylüyor.

Üstün Plaza, hem konutta hem de alışveriş merkezi yatırımlarının gözdesi Eskişehir Yolu Ümitköy mevkiinde inşa ediliyor. 30 bin metrekare kapalı alanda 80 bağımsız bölümden oluşan projede 500 metrekare buz pisti ile çocuk eğlence alanları, buz pistine ve 800 metre kare açık terasa bakan restoranlar ve fastfood dükkanları yer alıyor. Bezci İnşaat tarafından yapılan merkezin 2008 yılında açılması planlanıyor.

Rönesans tam gaz
Özellikle yurtdışında üstlendiği projelerle dikkat çeken Rönesans, Ankara’da Optimum ile girdiği sektörde hızla ilerliyor. Yılda 7 milyon kişinin ziyaret ettiği bu merkezin ardından Rönesans AVM, Başkentte toplam 5 noktada 150 bin m2 kiralanabilir alan oluşturmayı hedefliyor. Şirket bu çerçevede Mamak, Çayyolu, Konya Yolu, Eskişehir Yolu, Yenimahalle üzerinde 5 ayrı proje gerçekleştirme planları yapıyor. Rönesans Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Ankara’daki 13 alışveriş merkezinin yeterli olmadığını belirterek, "Bu bağlamda yapacağımız yatırımların çok yerinde ve zamanında olduğunu düşünüyoruz. Hem Ankara hem de Rönesans AVM açışından önümüzdeki dönemlerin çok olumlu gelişmeler getireceğine inanıyoruz" diyor.

İlk butik merkez
Ankara’nın ilk butik alışveriş merkezi Mina Sera Çayyolu’nda açılıyor. Büyük alışveriş merkezlerindeki yoğunluktan sıkılanlar, "özel olduğunu hissetmek isteyenler" için tasarlanan merkezde, metal kargaşası olmayacak. Sokak havasında tasarlanan Minasera, müşterileri kapıda valeler tarafından karşılanacak ve uğurlanacak. Böylece vallet parking sayesinde ziyaretçilerini park yarışına düşmekten kurtarıyor.

Minasera’da "keyif", ilk adımdan son adıma kadar ön plana çıkan tema olmuş. Özel kaplama tekniği ile tavana yerleştirilen gökyüzü illüzyonu, merkezde sürekli gündüz olmasını sağlarken, geniş yürüme alanları da ziyaretçisine nefes aldırıyor. Yürüme alanları, gerçek çiçekler, sokak lambaları ve banklarla zenginleştirilerek, ziyaretçileri için kapalı alanda da sokakta alışveriş yapmanın ve yemek yemenin keyfini çıkarma olanağı sağlıyor. Bunun yanında kafelerine ait bahçeler sayesinde de bahar ve sıcak yaz günlerinin tadını çıkarma fırsatını tanıyor. Büyük alışveriş merkezlerinden farklı olarak "fast- food" yerine müşteriye hizmet odaklı servis anlayışını öne koyuyor. Elli önemli markayla kapılarını açacak Minasera, müşterilerini Ekim ayında kabul etmeye başlayacak.
Takvim
<<Eylül 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.