Haberler

O şirkete tek ağaç bile kestirmem

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Çilem Kaya
İngiliz Şirketi Bosphorus Nickel Madencilik A.Ş.’nin, "İzin aldık" diyerek, Manisa’nın Çal Dağı’ndaki 220 bin ağacı kesme girişimi Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’den döndü. Pepe, İngiliz şirketinin yaptığı açıklamaya sert tepki göstererek, "Orada bulunan tek bir ağacın dahi kesilmesine izin vermem" dedi.

Manisa’da bulunan İngiliz Şirketi Bosphorus Nickel Madencilik A.Ş.’nin, Çal Dağı’ndaki ağaçlar için, "Bakanlıktan izin aldık, keseceğiz" açıklaması Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından yalanlandı. Pepe "Tek bir ağaca bile dokundurmam" dedi. Manisa’nın Turgutlu İlçesi’ndeki Çal Dağı’nda, sülfürik asit kullanarak nikel madeni çıkaran İngiliz Şirketi Bosphorus Nickel Madencilik A.Ş.’nin, haklarında kamuoyunda oluşan olumsuz etkileri en aza indirmek için düzenlediği bilgilendirme toplantısında, gergin anlar yaşandı. Manisa TEMA Vakfı Temsilcisi Nedim Zurnacı’nın, "Maden çıkartmak için 220 bin ağacı kesmek için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan izin aldınız mı?" sorusuna, maden şirketi yetkilisi Halis Okur, "Her türlü izni aldık. Buna kimse engel olamaz. Şu an, madeni çıkarıp zenginleştirmeden hammadde olarak, alıp götürebiliriz. Hatta, şu an bile, bir miktar hammaddeyi alıp satıyoruz" diye cevap verdi. Davetliler ise Çevre ve Orman Bakanlığı’nın böyle bir izni olmadığını ileri sürdü.

Ege Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğetim üyesi Yrd. Doç. Dr. Görkem Akıncı, demir, nikel ve kobalt gibi ağır metallerin rüzgarla yayılarak, Gediz Ovası’ndaki tarım arazilerini tehdit edebileceğini belirterek, "Burada kabul edilebilir sınırın ötesinde bir risk söz konusu. Ancak, firma yetkililerinden buna spreyleme metodu ile liç yığınlarının sürekli nemli tutulacağı şeklinde önlem aldıklarını öğrendim. Yine, liç yığınlarının altındaki izolasyonun sürekli en sıkı takibi yapılmalıdır. Aksi halde yeraltına sızıntı olabilir. Buradaki en önemli husus denetimlerin çok sık ve etkin şekilde yapılmasıdır" dedi.

Pepe sert çıktı
Toplantının sona ermesinin ardından muhabirimiz Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye ulaştı. Çal Dağı’nda sülfürik asit kullanarak nikel madeni çıkaran İngiliz şirketinin yetkilisi Halis Okur’un ağaçların kesilmesi yönündeki sözlerini Hürriyet muhabirinden öğrenen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, şirkete izin verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Pepe, İngiliz Şirket’in yaptığı açıklamaya sert tepki göstererek, "Orada bulunan tek bir ağacın dahi kesilmesine izin vermem" diye konuştu.

Gediz Ovası’nı yok ederler
Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Üyesi Hasan Namak’ın, "İngilizler, madencilik faaliyeti ile 1.2 milyar doları Türkiye’de bırakacak, 20 milyar doları alıp götürecekler. Bunun karşılığında, dünyanın en değerli yedi ovasından biri olan Gediz Ovası’nı yok edecekler" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.