Haberler

Doğru boya ile her şey mümkün

Tarih: 23 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hakan Gence
Mekanlarda kullanılan renkler dekorasyonun tamamlayıcı öğeleri. Doğru renk seçimi, mobilyaları daha güzel gösterip odalara genişlik hissi veriyor. Zevkinizi yansıtan boya seçimleri ruhsal durumunuzu da etkiliyor. Mavi rengin rahatlattığını, kırmızının sohbetleri daha coşkulu yaptığını biliyoruz.

Boya yapmak için ideal mevsim olan yaz ve bahar aylarında renkler modaya, trendlere ve yeni yaklaşımlara göre yenilenip çeşitleniyor. Farklı alternatifler birbiri ardına sıralanıyor. Duvar boyası seçiminde son zamanlarda pastel ve doğaya yakın tonlar ön plana çıkıyor. Kum renkleri, maviler, buz yeşilleri, sarı ve tonları, pudra pembesi, lavanta renkleri, sabun köpüğü bejler ile bunları destekleyen gümüş ve şampanya tonları popüler.

Salon ve oturma odası
Sert kontrastlardan uzak durun

Duvar rengini seçerken zemin, tuğla ve taş işleri gibi ortamda mevcut doğal renkleri göz önüne alın.

Sohbet ve dinlenme özelliklerini düşünerek sert kontrastlardan uzak durun.

Perdenizin duvar rengiyle hafif uyumuna dikkat edin.

Koltuk, halı ve sandalye gibi objelerin duvar renginin koyu bir gölgesi olmasına da özen gösterin.

Farklılık yaratmak istiyorsanız aksesuvarlarda duvarın zıt renklerine yönelin. Kuvvetli ve çarpıcı bir atmosfer için seçimizi koyu ve canlı, sıcak ve rahatlatıcı bir atmosfer için sarı, turuncu ve pembe gibi renklerden yana yapabilirsiniz.

Bunlara dikkat
Evinizde çok hareketlilik varsa silinebilir boyaları tercih edebilirsiniz.

Yüzey hataları varsa mat, ışıltılı bir ortam isterseniz yarı mat ürünlere yönelebilirsiniz.

Odanızın küf veya nem alma oranına göre ürün seçimi yapın.

Boyayı kirli ve nemli yüzeylere uygulamayın.

Uygulama yapılacak boya cinsine göre yüzeyin hazırlanmasına özen gösterin. Mesela, ciddi mimari hataları gidermeye çalışın.

İyi yapışma sağlamak için parlak yüzeyleri matlaştırın.

Dikkat çekici mi sade mi bir yer istiyorsunuz? Soğuk veya sıcak bir atmosfer mi? Mekanı büyütmek mi yoksa küçültmek mi lazım? Bunlara önceden karar verin.

Beyaz, mavi ve yeşil gibi açık ve soğuk renkler duvarları sizden daha uzak gösterir ve genişlik hissi verir.

Tavanınızı duvarların renginin bir açık tonuna boyayarak daha yüksek gösterebilirsiniz. Açık renk tavan ve tabana sahip odaların da daha büyük göründüğünü ve mekana yükseklik hissi verdiğini unutmayın.

Koyu ve sıcak renkler zıt etkiye sahiptir. Bu yüzden, bir odayı olabildiği kadar büyük göstermek ya da dar bir koridoru geniş göstermek için bu renklerin açık tonlarını seçin. Uzun koridorlardan şikayetçiyseniz koyu renk tavan yardımcınız olabilir.

Karanlık ve küçük bir odanın havasını duvarları koyu, tavanı açık renge boyayarak değiştirebilirsiniz.

Işıltılı odalar için ışığı yansıtan parlak renklere yönelin.

Yemek odası ve mutfak

Davet edici atmosfer
Yemek odası duvarlarında doğal ve meyve renklerini andıran renkleri kullanmak mutlu, sıcak ve davet edici bir atmosfer yaratmanızı sağlar.

Yeşil ve sarı gibi hastalık çağrıştıran soluk renklerden uzak durun.

Kontrast renkleri masa örtüsü veya peçete gibi küçük unsurlarda kullanabilirsiniz.

Mutfak nadiren dinlenilecek bir yer olduğundan renk kataloğunun sıcak renkler kısmından seçiminizi yapın.

Bej, mavi ve yeşilin açık tonları tercih edilmeli. Bu tonlar hijyenik ve iştah açıcı görünüm veriyor.

Yatak odası

Uyku için sakin renkler
Kaliteli bir uyku düzeni için sakin ve huzur verici pastel tonları tercih etmek gerekiyor. Ağır renkler yerine yumuşak renklere yönelmek doğru tercih. Dekoratör Nil Ata en gözde seçimin açık maviyle yeşilin kombinasyonu olduğunu söylüyor. Bej, kum renkleri, sarı, yeşil ve mavinin tonları yatak odalarının gözdesi. Bunların arasına sarı da katılabilir.

Seçiminizde iklimsel özellikleri de göz önünde tutmakta fayda var. Kuzeye bakan odalarda sıcak, güneye bakan odalarda mavi grubuna yer verebilirsiniz.

Hayalinizdeki renkleri yaratın
Boya markaları da kendilerini sürekli yeniliyor. İstanbul Kalamış’ta açılan Marshall Key Showroom’da, Colorizer 2 modülüyle evinizin iç ya da dış cephe fotoğraflarını yükleterek seçtiğiniz rengin, duvarlarınızda nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Kendi Evini Yarat sistemiyle, boyanın koltuk kumaşları, perdeler ve diğer dekorasyon unsurlarıyla uygunluğunu test edebiliyorsunuz. Varolan renk seçenekleri dışında size özel rengi, istenilen miktarda ürettiriyorsunuz. İç mimarlardan ücretsiz bilgi alabiliyorsunuz. Filli Boya da, Color Express teknolojisiyle, kişiye özel renkleri ister bir litre ister bir ton üretiyor. Sistemin renk kartelası, 1108 renk ve 50 renk tonu grubundan oluşuyor. Polisan, internet sitesinden renk seçimizin evinize nasıl yansıyacağını özel bir sistemle gösteriyor.
Takvim
<<Eylül 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.