Haberler

Hazine arazisi işgal bedelleri yükselecek

Tarih: 30 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Nedim Şener
Maliye Bakanlığı'nın Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğle Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin işgalen kullanıldığının tespiti halinde idarece yürütülecek ecrimisil (işgal bedeli) tespit, takdir ve tahsil işlemlerine ilişkin esas ve usuller düzenlendi.

Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiili durumları, Milli Emlak Genel Müdürlüğü (illerde defterdarlık, ilçelerde milli emlak müdürlükleri) tarafından hazırlanan program dahilinde mahallinde tespit edilerek "Taşınmaz Tespit Tutanağı" düzenlenecek.

Söz konusu tutanakta işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer verilecek.

Ecrimisilin tespit ve takdirinde, idarenin zarara uğrayıp uğramadığına, işgalcinin kusurlu olup olmadığına ve taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmaksızın idarenin bu taşınmazdan işgalden önceki haliyle elde edebileceği muhtemel gelir esas alınacak.

'Emsale bakacağız'
Tebliği yorumlayan bir Milli Emlak yetkilisi, yeni düzenlemeyle ecrimisil tutarlarının yükseleceğini belirterek şöyle dedi: "Bu tebliğle ecrimisil tespitinde bir tanıma kavuştuk. Eski yasa da Hazine arazilerinde ecrimisilin nasıl tespit edileceği belirtilmemişti. Yalnızca 'ecrimisil alınır' deniyordu. Milli Emlak işgal edilmiş bir yere gidip emsal uygulaması yapmadan bir ecrimisil takdir ediyordu. İşgalçiler de rakamı yüksek bulursa mahkeme yoluyla bilirkişi raporuna dayandırıp tutarı düşürüyordu."

Yeni düzenlemeyle 'muhtemel gelir esasına' geçildiğini belirten yetkili, "Yani şehir merkezinde bir dükkân ya da konut işgal edilmişse çevredeki fiyatlar dikkate alınacak" dedi.

Üzerine yapılan da devletin
Milli Emlak yetkilisi, tebliği işgal edilmiş arsalar açısından da şöyle değerlendirdi: "Bilindiği gibi 2004'te çıkan bir yasayla Hazine arazileri üzerine yapılan yapılar Hazine'nin mülkiyetine geçti. Bunlardan da ecrimisil alıyoruz. Yeni yasa ile Hazine arazisine inşa edilen yapının ecrimisili de 'muhtemel gelir esasına' göre olacak. Yasada 'işgalden önce elde edebileceği muhtemel gelir' şeklinde bir ifade var. Bu, işgal edilen arsa üzerine yapılan yapıdan ecrimisil alınmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Hazine arazisi üzerine yapılmış tüm yapılar 2004 yılından itibaren Hazine'nin malı. Yani arazi olarak işgal edip üzerine bina da yapsanız bunların tamamı üzerinden ecrimisil alınacak."

Bundan böyle ecrimisil hesaplamalarının piyasa şartlarına göre yapılacağını vurgulayan yetkili, "Milli Emlak, halen geçerli olan ecrimisilleri de 'muhtemel gelir esasına' göre yenileyecek. Dolayısıyla bu tanımla ecrimisil tutarları yükselecek. Gelir azalması söz konusu olmadığı gibi artacak" dedi.

Tebliğde ayrıca Hazine arazilerini işgal edenlerin yüzde 25'i peşin, 1 yıl vadeli olmak üzere ecrimisil ödeyeceği belirtildi.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.