Haberler

Tarihî Taraklı evleri yeniden keşfedildi

Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Duran Savaş
Sakarya'nın en uzak ilçesi olan ve tarihî Osmanlı evlerinin bulunduğu Taraklı, yeniden keşfedildi. Birbirinden güzel tarihî ahşap evleriyle dikkat çeken Taraklı'ya ziyaretçi sayısı her yıl daha fazla artıyor.

Safranbolu benzeri evleri ile bilinen Taraklı, Sakarya'nın en uzak ilçesi. İlçe, Sakarya'ya 60, İstanbul'a 135 kilometre uzaklıkta.

Bir zamanlar hiç gidilmeyen ve kaderi ile baş başa bırakılan Taraklı'da değişim sürüyor. Sakarya Valiliği ve Kültür Bakanlığı'nın yıkılmak üzere olan tarihî evleri onarması ve tanıtım çalışmaları sonuç vermeye başladı. Taraklı, artık Sakarya'ya gelip de, görmeden gidilmeyecek yerler arasında bulunuyor. Kaymakamlık ve belediye kaynaklarına göre Taraklı'daki tarihî evleri görmeye gelenlerin sayısında önceki yıllara göre ciddi bir artış yaşanıyor. Tarihî dokusunu koruyabilmiş bir Osmanlı şehri olan Taraklı, görenleri hayran bırakıyor. Sakarya'nın en güney ucunda yer alan Taraklı, koruma altındaki 19. yüzyıl Osmanlı evleriyle dikkat çekiyor. Her yeri burum buram tarih kokan Taraklı yeniden keşfediliyor. Ahşap mimarisinin eşsiz eserleri bulunan Taraklı ilçesi, 5 bin 200 nüfusa sahip. Taraklı'ya girer girmez, ziyaretçileri, muhteşem evler ile sıcak, misafirperver ve güler yüzlü insanlar karşılıyor. Her sokağı tablo güzelliğindeki tarihî evlerle dolu olan ilçe, denizden 800 metre yüksekte bulunuyor. Rutubetsiz ve temiz havasında, betona yenik düşmemiş, odun kokulu daracık sokaklarında yapılan gezi, ziyaretçileri zaman makinesiyle tarihî yolculuğa çıkmış gibi hissettiriyor.

Bir dönem tarakları ile meşhurdu
İlçeye ismini veren şimşir veya manda boynuzundan yapılan tarak yapımına çoktan son verilmiş olsa bile hediyelik ağaç oyma el sanatı halen canlılığını koruyor. Bunların arasında da tahta kaşıkçılık başı çekiyor. 1900'lü yıllarda Taraklı kaşıklarının Paris'te sergilendiği kayıtlarda yer alıyor. Küçük bir ilçe olmasına rağmen çok fazla dokümana sahip olan Taraklı, Evliya Çelebi ve Cumhuriyet tarihi dönemi yayınlarına kadar pek çok yazılı kaynakta bahis konusu edilmiş. Hititler, Frigler, Bitinyalılar ve Bizans İmparatorluğu, Taraklı'da hüküm sürmüş devletlerden bazıları.

Yaklaşık 300 adet ahşap yapıya sahip olan Taraklı'da bu binalardan 91 tanesi tescilli. 1516 yılında yapılan bir cami, tüm orijinalliği ile duruyor. Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Seferi sırasında Taraklı'da kışlayan veziri Yunus Paşa tarafından yapıldığı bilinen ve Taraklı tepesinin hemen eteğinde kurulan cami, altından geçirilen termal suyla ısıtılıyor. 4 mevsim başka bir güzelliği olan Taraklı, yakınlığı sayesinde İstanbul'dan bile ziyaretçi alıyor. Taraklı'ya gelmek için İstanbul Çamlıca gişelerinden sonra otoban tercihini Adapazarı-Bilecik sapağına kadar kullanmak mümkün. Sakarya Otoyolu Bilecik istikametinden ayrıldıktan sonra Sakarya Nehri boyunca uzanan tepeli dumanlı dağlar arasından 20. kilometrede yer alan Geyve kavşağını kullanarak Taraklı yoluna girilerek rampa tırmanılıyor. Dağ eteklerinde kurulmuş birbirinden şirin ve güzel Anadolu köyleri geçildikten sonra 800 rakımlı tarihî ilçe Taraklı'ya ulaşılmış oluyor. Sakarya'ya 60 kilometre uzaklıkta bulunan Taraklı, İstanbul'a 135 kilometre mesafede bulunuyor ve 2 saat sürüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.