Haberler

İstanbul'un altından çıkan hazineler

Tarih: 6 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Musa İğrek
Gündüz bile yolundan kuş uçmayan, kervan geçmeyen 'İstanbul Arkeoloji Müzeleri' şimdilerde Marmaray Projesi kapsamında gerçekleşen kazı çalışmalarından çıkan eserlere ev sahipliği yapıyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde açılan 'Gün Işığında. İstanbul'un 8000 Yılı. Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazıları' adlı sergi 31 Aralık'a kadar görülebilir.

Bu sayede yoğun günler yaşayan müze, sergilenen eserlerle, İstanbul için söylenen 'taşı toprağı altın' sözünü haklı çıkarıyor. Yedi tepeli şehrin iki yakasını demiryolu hatlarıyla birleştirecek Marmaray Projesi'yle çıkarılan eserler, 'Gün Işığında. İstanbul'un 8000 Yılı. Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazıları' başlıklı sergiyle izleniyor. Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Sultanahmet Eski Cezaevi'nde yapılan kazılardan çıkan sikkelerden kâselere, çanak çömlekten buhurdanlara, koku şişelerinden İznik çinilerine kentin tarihine ışık tutacak 500'e yakın eser meraklısını bekliyor.

Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Sultanahmet Eski Cezaevi olarak dört bölümde sunulan sergi, bu tarihî semtlerdeki inancı, günlük yaşamı ve ticareti kısım kısım yansıtıyor. Bir labirenti andıran görüntüsü ile geçmiş zamanı seyre davet eden serginin dört bir yanından bir eser çıkıyor. Camekanların içine oturtulmuş eşyalardan gözünüzü alıp tavana baktığınızda, plastik siyah kasalar içine serpiştirilmiş çanak çömlek kırıklarının sizi gözetlediğini fark ediyorsunuz. Camekanlara tekrar döndüğünüzde taraklar, oyun zarları, sırlı kâseler, yüzükler, küpeler, suyun içinde bekleyen çıpalar, yemek kapları, kadehler derken, her eser kendi öyküsünü anlatıyor. Yıllarca şehrin bağrında saklı kalmış eserlerde, gün yüzüne çıkmanın sevinci seziliyor.

Eserler hemen sergilendi
Kazı çalışmaları sırasında, en dikkati çeken semtlerden biri antik çağdaki adı, Kirsopolis olan Üsküdar olmuş. Önemli bir liman olan 'Kirsopolis Koyu' bugünkü meydanın içlerine kadar uzanıyormuş. Antikçağda Kalkedonya'ya (Kadıköy) bağlı bir kasaba yapısı içinde yer alan semtin etrafının o zamanlar tümüyle kale duvarlarıyla çevrili olduğu çeşitli kaynaklarda yazıyor. Nitekim, Evliya Çelebi de Üsküdar surlarının kalıntılarının göründüğünü seyahatnamesinde belirtmekte ve semtin kara tarafında Çamlıca eteklerine kadar, korunma amaçlı hendeklerin bulunduğunu söylemekte. Burada yapılan kazılarda çeşitli kalıntılar, Osmanlı dönemine ait bedestenler, Bizans ve Roma dönemi eserlerinin yanında porselen, mumluk, testi ve İznik çömlekleri bulunmuş.

Kazıların ortaya çıkardığı ilginç hikâyelerden biri de Yenikapı'ya ait. Eskiden 'Langa Bostanı' diye adlandırılan bu mekan, Bizans ve Osmanlı dönemine ait pek çok eseri bağrında saklıyormuş meğer. 9. yy'a ait bir yolcu, 11. yy'a ait bir ticaret gemisi; zeytinyağı ve şarap taşınan amforalar bunun emareleri. Yemek kapları, küpler, çiviler, sigara içmek için ağızlık ve lüleler, denizcilik malzemeleri, halat, tarak ve paraların yanında Bizans ve Osmanlı dönemine ait 50'den fazla sikke çıkarılmış limandan. MS 9. yüzyıla ait altın sikkeler ve koku şişeleri de koleksiyondaki önemli eşyalardan.

Kazı esnasında çekilen kayıtlar da kurulan ekrandan izlenebiliyor. Tozun toprağın arasında çalışmaya alışmış arkeologların şehrin göbeğinde tarihin izini nasıl sürdüklerini ve yaşadıkları tatlı telaşı ekrandan rahatça görebiliyorsunuz. Yerli ve yabancı pek çok arkeoloğun görev aldığı kazı çalışmaları, bilim dünyasına önemli katkılar sunuyor, şüphesiz. 'Gün Işığında. İstanbul'un 8000 Yılı. Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazıları' sergisinin, iki kat yukarısına çıktığınızda ise 'Kalanlar. 12 ve 13. Yüzyıllarda Türkiye'de Bizans' adlı bir başka sergi ile karşılaşıyorsunuz. Türkiye'nin dört bir yanından çeşitli müzelerden derlenen sergi, yaklaşık 100 Bizans eserinden oluşuyor. İmparatorluk Müzesi'nde açılan bu iki sergiyi görmek ve ardından müzenin asırlık çınarlarının altında serinlemek için 31 Aralık'a kadar vaktiniz var.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.