Haberler

Koç, Magirus arazisini iş merkezi; belediye yeşil alan yapmak istiyor

Tarih: 15 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç
Koç Grubu, holdingin Güngören'deki metruk Magirus Fabrikası'nın çarşı yapılması için imara açılmasını, Güngören Belediyesi ise fabrika sahasını yeşil alan ve kültür merkezi haline getirmek istiyor.

Koç Grubu, belediyenin araziyi istimlak edip yeşil alana çevirmek için önerdiği kamulaştırma bedellerini az buluyor. Arazinin 6 milyon 500 bin YTL'ye istimlak edilebileceğini belirten Güngören Belediye Başkanı Yücel Karaman, Koç Grubu'nun fabrika arazisi için bu rakamın 2 katından fazla para istediğini söyledi. Arazinin Büyükşehir Belediyesi tarafından istimlak veya takas yoluyla alınmasını istediklerini kaydeden Karaman, "Bu arazinin bir şekilde alınmasını istiyoruz. Araziyi hiçbir şekilde imara açmayacağız. Burası vatandaşlarımızın faydalanabileceği yeşil alan olacak." diye konuştu.

Güngören Belediyesi, ilçe sınırları dahilinde bulunan ve Koç Grubu'na ait olan fabrikayı yıkıp yerine yeşil alan yapmayı planlıyor. Koç Grubu ile ilçe belediyesini karşı karşıya getiren fabrika arazi tartışması, Güngören'in bir önceki belediye başkanı Yahya Baş döneminde başladı. Başkan Baş, 1999 belediye seçimlerinde 16 bin metrekarelik Magirus Fabrikası ve arazisini yeşil alan yapacağını vaat etti. Yahya Baş, seçimi kazandıktan sonra araziyi yeşil alan olarak projelendirerek çalışmalara başladı. Koç Grubu, arazi ile ilgili işlemlere itiraz ederek belediyeyi mahkemeye verdi. Dava Koç Holding lehine sonuçlandı. Belediye de mahkemenin kararına itiraz etti. Yahya Baş'ın 2002 yılında milletvekili seçilmesinin ardından yerine Yücel Karaman geldi. Yücel Karaman da Magirus Fabrikası'nı yeşil alan olarak değerlendirmeyi düşünerek çalışmalara başladı. Karaman, arazinin yarısına imar verip diğer yarısının da terk olarak alınması çözümüne karşı çıkıyor. Araziyi tamamıyla almak istediklerini kaydeden Başkan Karaman, "Fabrika arazisini almanın çözümü ya istimlak ya da takas. Şu anda Galatasaray'ın eski yöneticilerinden Ergun Gürsoy fabrikayı depo olarak kullanıyor. Ama bu sorun değil. Ne zaman istesek boşaltabilir." diye konuştu.

Koç Grubu'nun araziyi satılığa çıkardığını aktaran Yücel Kahraman şunları söyledi: "Zaman zaman fabrika arazisinin almak isteyen alıcılar bana geliyor. 'Başkanım ben burayı çarşı yapsam bana imar verir misin?' diyor. Biz de vermeyiz, diyoruz. Buranın bir şekilde rezerv alanı olarak kalması lazım. Çünkü Güngören'de yeşil alan olarak kalan son yer orası. Haznedar'ı yeşile ve sosyal alanlara kavuşturma mücadelesi veriyoruz. Eğer bu araziyi alabilirsek 6 bin metrekaresine kültür merkezi geri kalan 10 bin metrekaresine ise gezi alanı, spor alanı, park, bir sağlık ocağı yapmak istiyoruz. Fabrika arazisinin altına 3 katlı otopark yapacağız. Buraya semt pazarı yapmak istiyoruz. Yüksek kat olacağı için deprem sığınma merkezi olarak kullanabiliriz."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.