Haberler

Restorasyon ayıbı bezlerle kapatıldı

Tarih: 20 Eylül 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Kazım Tokuç
Muğla’nın ilk Belediye Başkanı Hacıkadızade Süleyman Efendi ve eşi Pembe Hatun tarafından 1885 yılında yaptırılan kentin simgelerinden tarihi Saat Kulesi kaderine terk edildi.

Merkeze alınan Muğla Valisi Temel Koçaklar, 3 ay önce tarihi yapıları turizme kazandırmak için Saat Kulesi ile ilgili proje hazırlattı. Mal sahibi, Valilik, Belediye, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğinde Saat Kulesi’nin restorasyonu yapılmaya başlandı. Mal sahibi Süleyman Aksoy, kullanılan taşların parasını ödedi. Belediye ekipleri üst bölümü boyadı ve eski taşlardan bazılarını değiştirdi. İnşaat çalışmaları sürerken düşen taşlar ve sıvalar alt seviyedeki camları kırdı.

Ancak bir süre sonra restorasyon çalışmaları durdu. Kırılan camlar yenilenmedi. Harabeye dönen tarihi yapıya 45 gündür uğrayan yok. Saat Kulesi’nin altında esnaflık yapan Akif Karadana da durumdan şikayetçi.

Utanç Duvarı
Bez örtüyle kırılan camları kapatmaya çalışan Akif Karadana, valilik ve belediye yetkilileriyle görüşerek restorasyonun tamamlanmasını istiyor. İşlerinin de bozulduğunu belirten Karadana, “Ben kuledeki saatin bakımını ve tamirini yapıyorum. Bunun karşılığında da kira ödemeden esnaflık yapıyorum. Büyük umutlarla restorasyon çalışması başlatıldı. Önceki valimiz her gün buraya gelir kontrol ederdi. Temel Koçaklar’ın merkeze alınmasının ardından çalışmalar durdu” dedi.

Saat Kulesi’nin duvarlarının utanç duvarı haline geldiğini belirten Karadana, “Belediye yetkilileri tüm malzemeleri ve işçileri geri çekti. Camlar kırık, taşlar yerinden söküldü. Alt bölüm harabeye döndü. Yağmurlar başlayınca içeriye su dolacak. Bir an önce restorasyonun tamamlanmasını istiyoruz. Turistler ziyarete geliyor. Biz de utancımızdan bez örtüyle harabeye dönen yerleri kapattık” diye konuştu.

Çalışmalar Sürüyor
Kulede restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Osman Murat Süslü, “Tarihi yapının üst bölümü temizlendi ve boyandı. Eskiyen taşlar değiştirildi. Şu anda belediyenin marangozhanesinde ahşap kapı ve pencereleri hazırlanıyor. Bittiğinde onları da yerine takacağız” dedi. Belediye Başkanı Osman Gürün ise “Belediyeden işçilik ve malzeme desteği istendi. Biz de gerekli desteği verdik” diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.