Haberler

Üsküp’teki Osmanlı köprüsünü Büyükşehir Belediyesi ihya ediyor

Tarih: 13 Kasım 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküp’teki Osmanlı yadigarı “Taşköprü”yü restore ediyor. Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi köprünün restorasyonu için 2 milyon YTL kaynak ayrıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi “5. Seçim Dönemi 4. Toplantı Yılının İlk Birleşimi”ni Başkan Kadir Topbaş’ın başkanlığında gerçekleştirdi. Belediye Meclisi’ne AK Parti, CHP ve ANAVATAN adına verilen ortak önergede, “İstanbul’un kardeş şehri olan Makedonya’nın Başkenti Üsküp’teki Osmanlı eseri ‘Taşköprü’nün yarım bırakılan restorasyonunun Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanması için Başkan Kadir Topbaş’a yetki verilmesi” teklif edildi.

Ecdat yadigarı köprünün “acınılacak halde” olduğunun belirtildiği önerge, Tekli Karar olarak görüşülerek Meclis Üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi. Alınan karara göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihi köprünün restorasyonunu tamamlayacak ve çevre düzenlemesini yapacak. Bu çalışmalar için Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden 2 milyon YTL kaynak ayrıldı.

Üsküp’teki Müslümanların “Taşköprü” yada “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü” dediği, Hristiyanların ise ısrarla “Jüstinyen Köprüsü” dedikleri Vardar Nehri üzerindeki Osmanlı yapısı köprü, Türk müteşebbisler tarafından yapılan ve geçen hafta yeni akademik yılına başlayan Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin de sembolü. Üniversitenin geçen haftaki eğitim sezonu açılışına Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılmıştı.

Bazı kaynaklarda Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilen Taşköprü, Osmanlı köprü sanatının bütün özelliklerini taşıyor ve hala ihtişamını koruyor. 13 kemer gözlü inşa edilen köprünün kemer açıklıkları her iki yönden ortaya doğru daha geniş ve daha yüksek tutularak üçgen şeklinde yapılmış. Toplam uzunluğu 220 metre olan köprünün kemer açıklıklarının en küçüğü 4,05 metre, en büyüğü ise 13,48 metre genişliğinde.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.