Haberler

Dünya’ya Örnek 164 Sosyal ve Kültürel Proje

Tarih: 21 Kasım 2007 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Ankara Büyükşehir Belediyesi 164 Sosyal ve Kültürel Projeyi Birarada Yürütüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin Sosyal Ve Kültürel Projelerinden 41 Tanesinin Çocuk, Gençler, Hanımlar, Yaşlılar Ve Engelliler İçin Olduğunu Söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dünya’ya örnek teşkil edecek 164 adet sosyal ve kültürel projenin bir arada yürütüldüğünü söyledi. Başkan Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal hizmetlere ve sosyal faaliyetlere çok önem veriyoruz. Şu anda 164 tane sosyal ve kültürel projeyi aynı anda yürütüyoruz. Bunlardan 41 tanesi çocuklar, gençler, hanımlar, yaşlılar ve engelli kardeşlerimiz için” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin her yaş grubunu kapsayacak bir şekilde yürüttüğü sosyal ve kültürel projelerin sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Belediye’nin geçtiğimiz yıl sosyal ve kültürel projelere harcadığı miktarın 111 trilyon lira olduğunu belirterek, bu faaliyetlerin her geçen yıl daha da artırılarak sürdürüleceğini söyledi.

Övünülecek Projelerden Bazıları
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı GÖKÇEK, yürütülen sosyal ve kültürel projelerden en önemlilerinden birisinin yoksul kişilere sağlanan gıda ve yakacak yardımları olduğunu bildirdi. Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi olarak her gün ücretsiz olarak bin paket, 60’ar kilogramlık gıda dağıtıyoruz. Yani yılda 365 bin paket. 3 kez veriyoruz ve 120 bin aileye hitap ediyoruz. Yine ücretsiz olarak 80 bin aileye yakacak (kömür) yardımı yapıyoruz.

Vatandaşlara kamyonlarla patates, soğan ve yanında o dönem ucuz olan bir meyve türü dağıtıyoruz. Bir de balığın ucuz olduğu mevsim vardır, biz o ucuzluğu hiç kaçırmayız. Kamyonlarla Samsun’dan balık getirip, dağıtırız fakir fukaraya.
Temizlik malzemesi yardımı yapıyoruz, 50 bin kişiye her gün ekmek veriyoruz. Ankara’nın fakir semtlerinden biri olarak nitelendirilen Ulus’ta vatandaşlara Çorba dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Ramazan ayı boyunca 30 ayrı noktada 15 bin kişiye iftar çadırlarında yemek veriyoruz.”

Yaşlılara Hizmet ve Şefkat Evi
Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlılara yönelik olarak da örnek olacak bir çok projeyi bir arada yürüttüğünü kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anne ve Baba edasıyla hareket eden ve kendisini her zaman yaşlı vatandaşlarımızın yerine koyan Büyükşehir Belediyesi, onların isteyebilecekleri veya ihtiyaç duyabilecekleri her şeyi düşünerek hareket ediyor.

Yaşlılara için Hizmet ve Şefkat Evlerimiz var. Burada yaşlı vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları ile her türlü gereksinimlerini karşılıyoruz. Yine Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin örnek projelerinden biri olan Yaşlılara Hizmet Merkezimiz var. Yaşlı vatandaşlarımıza Alo Yaşlılar Hizmet Merkezi’ni aramalarıyla birlikte, bir ekibimiz gidiyor, temizlik, tamirat, sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak yapıyorlar. Bu da yaşlılara vermiş olduğumuz bir başka hizmet. Ücretsiz otobüs kartı veriyoruz. Tatil kamplarımız var. Alo Doğum servisimizi arayan anne adaylarını, ekibimizle ve hemşireyle birlikte gidip alıyoruz ve hastaneye götürüp, doktorda muayene ettirip, tekrar evlerine götürüyoruz.

Alo Cenaze servisimizle, bir telefonla elemanlarımız gidip cenazeyi alıyor ve siz sadece cenaze namazında tekrar cenazenizle karşı karşıya geliyorsunuz. Aile Yaşam Merkezi Yaşlılar Lokali ile rehberlik ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra Alo 153 servisimizi arayan vatandaşlarımıza Belediye ile ilgili tüm sorunlarında yardımcı oluyoruz. Diyaliz hastalarını bir telefonla evlerinden alıp, hastaneye götürüp, hastanede diyalizi bittikten sonra tekrar evine iade ediyoruz.”

Engellilere Yönelik Faaliyetler
Büyükşehir Belediyesi’nin engellileri de hiçbir zaman göz ardı etmediğini anlatan Başkan GÖKÇEK, “Engellilere Yönelik olarak sürdürdüğümüz faaliyetlerimizle, bu vatandaşlarımızın da topluma katılımlarını üst düzeyde sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Başkan Gökçek, bu alandaki projeleri anlatırken, şöyle devam etti:

“Engellilere yönelik olarak yaptığımız en önemli projelerimizden biri olan ve birçok ödül alan Görme Engelliler İnternet Cafe. Bu cafemizde görme engelli kardeşlerimiz, kendileri için özel olarak hazırlanan bilgisayarlarda Braille Alfabesi’yle çalışıyor ve internete girebiliyorlar. Sesli olarak da dinleyebildikleri bilgisayarların yanı sıra, bu cafemizde çeviriden, turnuvalara kadar birçok aktivite düzenleniyor.

Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde engelli vatandaşlarımıza iş imkanı sağlamak için onlara ‘simit camekanı’ veriyoruz. Engelli kardeşlerimizin sosyalleşmesi ve çevresine uyum sağlayabilmesini sağlamak üzere düzenli olarak yaptığımız gezi, kamp, piknik ve eğlence programlarımız var. Ayrıca onlar için fizyoterapi hizmetini de yine Büyükşehir Belediyesi sunuyor.”

Eğitsel Faaliyetler
Eğitime büyük önem verdiklerini ve bu alanda ihtiyaç sahibi gençlerle öğrencileri desteklediklerini kaydeden Başkan GÖKÇEK, 100 bin öğrenciye kırtasiye ve giyecek yardımı yaptıklarını, 20 bin öğrenciye karşılıksız burs verdiklerini, üniversite öğrencileri için ücretsiz çamaşırhaneler açtıklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı GÖKÇEK, şöyle dedi:

“Birçok alanda olduğu gibi eğitsel faaliyetler ve projelerde de Büyükşehir Belediyesi, örnek olacak başarılara imza atıyor. Hanımlar için BELMEK’lerimiz (Belediye Meslek Edindirme Kursları) var. Üretim ekonomisi dışında kalan ev hanımlarını üretime dahil edecek ve onların da ekonomik yaşamda var olmalarını sağlayacak mesleki bilgi ve beceri kazandıran, 22 ayrı branşta eğitim verilen bu kurslardan her sene 10-12 bin kişi mezun olmaktadır. BELTEK’lerde (Belediye Teknik Eğitim Kursları) ise özellikle gençlere meslek edindiriyoruz. Belediye-üniversite-sanayi işbirliği ile yaşama geçirilen BELTEK’lerle sanayi alanındaki istihdam açığını, gelişen teknolojiye ayak uyduracak şekilde kapatarak, işgücünü yetiştiriyor ve bu bireylerin çağın gerektirdiği bilgi ile donatarak, yeni bir meslek kazanmalarını sağlıyoruz.”

Kadınlara Yönelik Faaliyetler
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, hanımlara yönelik projelerin de tüm Türkiye’ye örnek olacak nitelikte olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz onlarca sosyal ve kültürel projede her yaş grubuna hitap ederken, bayanları ayrı olarak da düşünüyor ve Kadınlara Yönelik Faaliyetler düzenliyoruz.

12 adet Hanım Lokallerimiz var. Bayanlarımız buralarda aerobikten stepe kadar pek çok alanda faaliyet yapabiliyorlar. Kadın Sığınma Evlerimiz var. Buralarda şiddete maruz kalmış, ihtiyaç sahibi kadınlarımıza yemek ve kalacak yer gibi hizmetler veriliyor.

Evlilik Şölenlerimizle de her yılın rakamına göre çifti evlendiriyoruz. Bu özel günlerinde de gelinlilerinden damatlıklarına kadar her şeyi Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılıyoruz.”

Çocuklara ve Gençlere Yönelik Faaliyetler
“Geleceğimiz olan çocuklarımızı da asla ihmal etmeyen Büyükşehir Belediyesi, çocuklara ve gençlere yönelik olarak sürdürdüğü faaliyetleriyle de Dünya’ya örnek oluyor” diyen Başkan Gökçek, “Birçok çocuğun sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayamamalarından dolayı suça yöneldiği bir gerçek. Biz bu yönelime karşı önlemimizi baştan alarak ve çocukların bu ihtiyaçlarını karşılayarak engelliyoruz” diye konuştu. Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Yaz aylarında okulların tatile girmesiyle birlikte çocukların bu dönemlerini boş geçirmemeleri ve futboldan basketbola kadar birçok alandaki yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla Yaz Okullarımız var. Çocuklarımızın en önemli eğitim yuvaları olan okullarımıza da yardımlarda bulunuyoruz. Okulların çevre düzenlemeleri ve bakım onarımları gibi birçok ihtiyaçlarını yine Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz. Şu anda 12 olan gençlik merkezi sayımız, Batıkent ve Çubuk’taki merkezlerimizin de açılmasıyla 14’e ulaşacak. Bunların dışında Çocuk Meclisimiz var, Çocuk kulüplerimiz var.

Başkent’teki tüm engelli okullarının öğle yemeği ihtiyaçlarını yine biz karşılıyoruz. Tıpkı evlilik şölenleri gibi yine bulunduğumuz yılın rakamlarını temsil eden sayıda çocuğumuzu sünnet ettiriyoruz ve bunu bir şölen havasında aileleriyle birlikte kutlamalarını sağlıyoruz.”

Kültürel Etkinlikler
İlk Belediye Başkanı olduğu 1994 senesinde sokakta çalışan çocukların sayısının 5 bin civarında olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, ancak yürütülen sosyal ve kültürel faaliyetlerle bu rakamın yüzde 76 azalarak 1200’lere kadar düştüğünü söyledi.

Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin Başkentli vatandaşlarımıza yönelik yürüttüğü kültürel projelerinden de bahsederek, bu etkinliklerin bazılarının şunlar olduğunu belirtti:

“Mehter Ekibi Gösterileri ile Ankara’nın birçok bölgesinde konserler veriyoruz. Uluslararası Kültür Günleri ve Festival Programları ile onlarca şehirle karşılıklı olarak Kültür Günleri düzenliyoruz ve kültürlerin tanıtımını sağlıyoruz.
Her yıl Yaz aylarında toplam 90 gün boyunca Ankara’nın tüm mahallerinde panayırlar düzenliyoruz. Başkent’te çok beğenilen Büyük Ankara Sirki gösterilerini her yıl düzenli olarak organize ediyoruz. Rusya’dan ve Azerbaycan’dan getirdiğimiz ünlü sanatçıların Sirk’teki gösterilerini her yıl 300 bin kişi zevke izliyor.”
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.