Haberler

Mobilya sektörü büyüdü, kavak ağacının fiyatı fırladı

Tarih: 30 Kasım 2007 Kaynak: Referans Yazan: Bora Erdin
Mobilya ve inşaat sektöründeki hızlı büyüme kavağa olan talebi artırırken fiyatların da fırlamasına neden oldu. Kavak yetiştiricileri, henüz kesimi gelmemiş ağaçları piyasaya vermeye başladı.

Hızla büyüyen mobilya sektöründe pratik ve ucuz ürünlerle piyasaya giren yabancı yatırımcıların rekabeti artırması düşük kaliteli malzemeyle ucuz mobilya üretmek isteyen yerli üreticilerin kavak ağacına yönelmesine neden oldu. Üretimi kolay olduğu ve orman dışı alanlarda rahatlıkla yetiştirilebildiği için tercih edilen kavak ağacının fiyatı giderek yükselirken yetiştiriciler ürünlerini yüksek fiyattan satabilmek için henüz kesim zamanı gelmemiş ağaçları piyasaya vermeye başladı.

Fiyat artışlarının önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğini vurgulayan yetkililer, özellikle sulu arazilerde yapılan kavak yetiştiriciliğinin su sıkıntısı yaşanmasıyla birlikte tehlikeye girdiğini bu durumun da fiyat artışını tetikleyeceğini kaydediyor. 10 yıl gelişme süreci olan kavak, bu sürenin dolmasının ardından yüksek karlarla satılabiliyor. Şu an iç piyasada melez kavak olarak adlandırılan ürünün metreküp fiyatı 120-150 YTL.

İnşaat sektörü de tetikledi
Türkiye Kavakçılık Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre kavak tüketiminin yüzde 78’i ahşap yapı malzemesi olarak kullanılıyor. Türkiye’de iç piyasanın ihtiyacı olan orman ürünleri devlet ormanları ve özel sektör kavakçılığından sağlanıyor. Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tellioğlu, kavağın inşaatta yoğun olarak kullanıldığını fakat yeterli ve ucuz malı yerli üründen alamadıklarını belirterek, "Türkiye'de üretilen ağaç oldukça kaliteli ancak biz ucuz olduğu için ithal ürünü tercih ediyoruz. Yerli kavak kerestesinde fiyatların yükselmesinin en önemli sebebi iç piyasada yeterli ürünün kalmaması ve rekabet koşullarının ortadan kalkması" dedi.

Üretimde Türkiye 4. sırada
Özel sektör ve devlet ormanlarından yılda ortalama 18 -20 milyon metreküp odun üretiliyor. Bu odunun 11-12 milyon metreküpü endüstriyel odun olarak kullanılıyor. Orman ürünleri sanayiinde son yıllarda yaşanan hızlı değişim ve gelişmelere bağlı olarak endüstriyel odun ihtiyacının 13-14 milyon metreküp seviyesine ulaşılmasıyla talebin ancak yüzde 85’lik bölümü yerli üretimden sağlanıyor. Geri kalan talep ise ithalat ile kapatılıyor. İthalat yapılan ülkeler arasında İtalya ve Çin ilk sıralarda yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda inşaat ve mobilya sektöründeki gelişmelere bağlı olarak kavak odununun değerleneceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte şu an; ABD, İtalya, ve Çin'in ardından 4'üncü sırada yer alan Türkiye'de bu alana yatırım yapan özel firmaların girişimlerinin ardından iç piyasa ihtiyacının karşılayabileceği tahmin ediliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.