Haberler

Türkiye'de sera gazı salım hızı sorunu var

Tarih: 6 Aralık 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Nurdeniz Kutsel
Doç. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile Doç. Dr. Yıldız Arıkan'ın "Karbondioksit Salımları Araştırması", Türkiye'nin sera gazı yaratımı konusunda AB ülkeleri arasında alarm sınırına geldiğini gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile Sabancı Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yıldız Arıkan, küresel iklim değişiminin temel nedeni olarak bilinen karbondioksit salımlarına Türkiye'nin etkisini, Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştıran bir rapor hazırladı. İstanbul'daki üç ayrı tüketici profilinin yaşamlarındaki verilerden yola çıkarak hazırlanan ve Açık Toplum Enstitüsü tarafından desteklenen "Karbondioksit Salımları Araştırması: Türkiye Küresel iklim değişiminin neresinde? Hangimiz ne kadar sera gazı salıyoruz? Çok geç olmadan bireysel ölçekte neler yapabiliriz?" başlıklı çalışmanın detayları oldukça ilginç sonuçlar içeriyor.

Türkiye AB 7'ncisi
Rapora göre, Türkiye'nin kişi başı karbondioksit salımı Avrupa Birliği ülkeleri ortalamalarının yüzde 37'si oranında. Kişi başı salımların düşük olmasına rağmen, Türkiye'nin salım yoğunluğu ise AB ülkeleri içinde 7'nci sırada yer alıyor. Türkiye'nin bir birim enerji elde etmek için saldığı karbondioksit ise Avrupa'daki en üst değere eşit. Bu durum Türk sanayisinin karbondioksit salım oranı yüksek olan fosil yakıt gibi enerji kaynaklarına bağımlılığını gözler önüne seriyor. Bu durumun uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceğinin altı çiziliyor.

Büyük Kentler Başta
Yaşam tarzlarının karbondioksit salımı üzerindeki etkilerine yer verilen rapora göre, 15 yıllık 1400 cc'lik bir araç, 2000 cc'lik yeni bir dizel araçtan daha fazla karbondioksit salımına neden olurken LPG'li araçlar doğaya, her iki aracın yarısından daha az karbondioksit salıyor. İstanbul metrosu yolcu başına, yolcu vapurlarının 10'da biri kadar, elektrikli tren ise uçağın 12'de biri kadar karbondioksit salıyor. Örneğin İstanbul-Ankara arası uçak yerine otobüsle gidilirse karbondioksit salımları yüzde 90, trenle gidilirse yüzde 94 oranında azalıyor.

Plazma Tv, ısıtıcı ve ütülere dikkat
Rapor, evde kullanılan elektrikli aletlerle doğanın ne oranda kirletildiğini de sayısal verilerle ortaya koyuyor. Örneğin klima yerine tavan fanı kullanılması durumunda karbondioksit salımı yüzde 91 oranında azaltırken plazma televizyonlar normal televizyonlardan ortalama yüzde 52 daha fazla karbondioksit salımına neden oluyor. Evde en sık kullanılanlar arasında yer alan elektrikli ısıtıcılar ve ütüler ise en fazla gaz salımı yapan aletlerden.

İstanbul boğuluyor
Rapora göre kentler arasındaki karbondioksit salımında İstanbul ilk sırada yer alırken onu sırasıyla Ankara, İzmir, Hatay ve Manisa izliyor. Türkiye'nin bölgeleri arasında karbondioksit salımında Ege Bölgesi ilk sırada yer alıyor. En çok salım sanayi sektöründe gerçekleşiyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.