Haberler

Ataşehir'de yükselecek finans merkezine onay

Tarih: 21 Ocak 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk


Ataşehir'de yükselecek finans merkezi için TOKİ'nin yaptığı planlar Belediye Meclisi'nde dün CHP'nin şerh koymasına karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

İstanbul'u finans merkezi haline getirmek için Ataşehir'deki 2 milyon 766 bin metrekarelik gecekondu önleme bölgesinde Toplu Konut İdaresi tarafından hazırlanan proje CHP'li üyelerin itirazına karşın oy çokluğuyla kabul edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Merkez Bankası İstanbul'a taşınacak" açıklaması nedeniyle hükümet ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı karşı karşıya getiren finans merkezi projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda CHP'lilerin şerh koymasına neden oldu. İmar Komisyonu'nda önceki gün yapılan görüşmelerde CHP'li üyeler İl Başkanı Tekin'i arayarak finans merkezine şerh konulup konulmamasını sordular. Tekin üyelere, "Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Merkez Bankası'nın Ankara'da olması gerekir" diyerek şerh koymalarını istedi. AK Partili İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş'ın, "İstanbul için çok önemli bir proje, oy birliği ile geçirelim" şeklinde açıklaması da CHP'lileri ikna etmeyince planlar AK Parti ve Anavatan'lı üyelerin oylarıyla komisyondan geçti. Komisyonun CHP'li üyeleri Gülabi Kazma ile Atalay Oğul planlara şerh koydu.

Oy Çokluğuyla Geçti
İmar Komisyonu'nda şerh konulmasının ardından konu dün İBB Meclisi'ne geldi. CHP'li meclis üyeleri bölgede yoğunluk artacağı ve 1/100 binlik planlara aykırı olduğu gerekçesiyle 'hayır' oyu kullanınca TOKİ'nin yaptığı planlar Ak Parti ve Anavatanlılar'ın oylarıyla kabul edildi. Ancak bu arada TOKİ'nin planlarına İBB Planlama Müdürlüğü itiraz etti. Müdürlüğün gerekçesi ise "Planlar bölgede yoğunluğu artıracak ve bölgeye yük getirecek. 1/100 bin ölçekli planlara da uygun değil" oldu. Finans merkezi projesinin bir aylık askı süresi var. CHP'liler askı sürecinde de itiraz edip konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin "Bölgede ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Bütün bu yapılaşmalar yaklaşık 200 bin nüfusun artmasına neden olacak. İstanbul'un trafik, altyapı gibi ciddi sorunları var. Askı sürecinde itiraz ettikten sonra yürütmenin durdurulması için yargıya gideceğiz" dedi.

Göbeğini kaşıyanlar egemenlerin nazik yerlerini kaşıyor'
İBB'nin Meclis toplantısında CHP'li meclis üyesi Can Özyedierler'in "Başbakanın direktifi ile meclis ipotek altına alınamaz" sözlerinin ardından söz alan AK Partili İBB Meclisi Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu "Burada siyaset tartışılmaz itiraz etmek isteyen eder. Yanlış sa değerlendirilir" diye yanıt verdi. Evliyaoğlu gazetelerin birinde "Hükümet olursun iktidar olmamazsın" yazdığına dikkat çekerek şu ilginç yorumu yaptı: "Türkiye'ye yüzde yarımlık egemen bir tabaka var. Onların dediği dışında milletin iradesi bir şey ifade etmez. Millet kim ki? Millet göbeğini kaşıyan insanlardır. Millete böyle saldırıyorlar. Neden saldırdıklarını belli. Bu göbeğini kaşıyan millet bu saldırıyı yapanların nazik yerlerini kaşıyor ve kaşırken de acıtıyor sıkıntı burada..."

385 dönüm ticaret alanı olacak
TOKİ'nin yaptığı planlarda 2 milyon 766 bin metrekare alanda yaklaşık 92 dönümlük bir bölge kent meydanı ve yeşil alan olarak planlandı. 30 dönümlük bir alana kültür merkezi yapılırken bütün bunların işletim hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verilecek. Daha önce 354 bin metrekare olarak ayrılan ticaret alanı ise 385 bin metrekareye çıkarıldı. Aynı zamanda önemli bir eğitim ve spor merkezi olarak planlandı. 750 bin metrekare alana inşaat yapılabilecek. Ayrıca Ataşehir'de 418 bin metrekare alan kamulaştırılacak. TOKİ'nin sunduğu, imar komisyonunun onayladığı planlara göre konutlarda emsal 1.5-2 olarak belirlenirken 1 milyon 375 bin metrekare inşaat alanı planlandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.