Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, kamu bankalarının ve Merkez Bankası’nın merkezini İstanbul’a taşıyacaklarını açıklaması sonrası gözler Batı Ataşehir’e çevrilirken, bölge ile ilgili yapılan bazı yorumlara emlak sektörünün iki önemli isminden tepki geldi. Nabi Cücük, "Fiyatlar artacak yorumlarının yapılması bölgedeki bütün alım satım ve kiralama işlemlerini durdurur. Oysa daha kesinleşen bir şey yok. Suni fiyat hareketleri tehlikeli" dedi. Başak Soner ise Batı Ataşehir’in haricinde iki bölgenin daha finanskent için alternatifler arasında olduğunu düşünüyor.
Levent örneğini unutmayın
Batı Ataşehir’de birkaç projede satışların hareketlendiği haberlerine rağmen; bölgeye komşu semtlerden Ataşehir, Kozyatağı, Şerifali, Bulgurlu, Örnek Mahallesi, Ümraniye, Libadiye’de hareketlilik olmadığını, satışlarda dikkat çeken bir durum olmadığını ifade eden Nabi Cücük, "Buna rağmen, daha önceden satılık veya kiralık ilanı verenler, haberleri görüp tavır değiştirdi; fiyat artırdı. Benim tavsiyem, dükkan ve ev sahipleri acele etmesin" dedi. Cücük, şu ifadeleri kullandı:
"Batı Ataşehir’e komşu bölgelerde fiyatlar zaten çok değil, 1 yılda yüzde 10 arttı. Bu projelerin geleceği haberleri üzerine emlakçıların aranması, satış hareketliliği demek değildir. Elbette ki temennimiz satışların hareketlenmesi ama; konu son derece açık: Bu tip haberler, binlerce ofiste emlak hareketini durdurur. Fiyatlar suni olarak değişir ve Levent’teki arazinin rekor fiyata satılması sonrası fiyatların suni olarak şişmesi ve sonra kendiliğinden tekrar aşağı inmesi gibi hareket olur. 2005’te de tüm sektörde suni fiyat hareketleri oldu ve durgunluk başladı. Bence, sağlıksız gelişmeler, yine sektöre zarar verir. Evet, bürokratlar arayış içinde olabilir. Bir veya iki proje için olabilir. Çalışanlar da harekete geçiyor olmalı, değil mi? 3 yıl sürebilecek bir gelişme için şimdiden yorum yapılması doğru değil. Mevcut fiyatları yukarı çekmek emlak sahiplerine zarar verir, çünkü satışlar durabilir. İş kesinleşmeden, proje oturmadan insanlar neden ev tutsun."
İki ihtimal daha var
Adı geçen Batı Ataşehir’deki arsanın konut imarlı olduğunu hatırlatan TURYAP Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner ise "Dolayısıyla planlarının değişmesi lazım. Orada bir finans merkezi kurulması için zamana ihtiyaç var. Mimarlar odası da hemen karşı çıkacaktır. Sivil toplum örgütleri de seslerini çıkarıyor. Batı Ataşehir bölgesi 577 bin metrekarelik bir alan. İmara açık olan alan 420 bin metrekare. 1990 planından beri de konut imarlı bir arazi" diye konuştu. O bölgede büyük konut hamlesi başlatıldığını ifade eden Başak Soner, şunları kaydetti:
"Hem TOKİ’nin hem özel sektürün çeşitli projeleri var. Bu tür söylentiler söylenildiği andan itibaren, sözkonusu yere itibar kazandırıyor. Kararsız olan müşterinin ’Elimi çabuk tutayım’ diye düşünmesine neden oluyor. Levent’te de, yaklaşık 20 yıldır Merkez Bankası’nın elinde olan bir arazi var. Kanyon’un karşısında ’Merkez Bankası taşınsa taşınsa buraya taşınır’ denilebilecek bir arsa. Bölgedeki en kıymetli ve en büyük arsa. Bir büyük alternatif de, Başakşehir Sular Vadisi’dir. Orada Türkiye’nin en büyük vadi projesi hayata geçiyor. Başbakan’ın gözbebeği bir bölge. Plazalar için altyapı sağlandı. ’Taşınsa taşınsa Avrupa Yakası’nda oraya taşınır’ denilebilecek bir diğer yer..."
Ataşehir finans merkezi olsa bile taşların yerine oturması 2-4 yılı bulabilir
Reha Medin Emlak Hizmetleri Örnek Mahallesi Temsilcisi İsmail Sanlav da, ’Batı Ataşehir finans merkezi olacak, emlak fiyatları aşırı değerlenecek’ şeklinde çıkan haberleri üzerine 2-3 gündür birçok müşterinin ya satış değerini aşırı yükselttiğini, ya da satışı iptal ettiğini belirterek, "Bu durumdan hem emlak sahipleri hem biz olumsuz etkileniyoruz" dedi.
Örnek, Libadiye, Bulgurlu, Esatpaşa, Fetih ve Şerifali mahallelerinde uzun zamandır fiyatlarda dikkat çeken artış olmadığını söyleyen İsmail Sanlav, "Fiatların çok artacağı aşırı değerleneceği üzerine çıkan haberler yüzünden sözleşme yaptığımız birçok müşteri ya değerini aşırı yükseltti ya da satışı iptal etti. 2007’deki durgunluk özellikle büyük beklentiler içinde olduğumuz Örnek Mahallesi ve Şerifali bölgesini de negatif etkilemişti. Bu durgunluktan yavaş yavaş kurtulmaya başladığımız şu günlerde çıkan haberlerin aksine, bölgemizde gayrimenkul fiyatları ve satışlar artmış değil" diye konuştu. Sanlav, "Özellikle yeni gelişmekte olan Örnek Mahallesi ve altyapısı çok sağlam temeller üzerine kurulmuş olan Şerifali’de yatırımlar beklediğimizin aşağısında. Her fırsatta geleceğin Kozyatağı olmaya aday diye gösterdiğimiz Şerifali ve Örnek Mahallesi’ndeki daire fiyatları 2007 başı ile 2008 başları arasında yüzde 5-10 arttı. Şahsi beklentim orta-uzun vadeli. Taşların yerine oturmasıyla birlikte bölge hak ettiği değeri 2-4 yılda bulabilir" ifadelerini kullandı.
Ankara’dan geleceklerin İstanbul’a alışması zor
Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, son dönemde arsa ihalelerinin televizyon filmi izlenir gibi izlendiğini ifade ederek, "Şeyh Maktum, İETT garajı arazisinin metrekaresine 15 bin dolar gibi rakam verdi, ama parayı ödemedi. Dolayısıyla hevesimiz kursağımızda kaldı. Levent’teki Merkez Bankası arazisi de İETT arazisi kadar değerli" dedi. Levent’teki bu arazinin küçük olduğunun düşünülmesi halinde gündeme gelebilecek Başakşehir’deki Sular Vadisi’nin geniş bir alan sunduğunu ifade eden Başak Soner şöyle devam etti: "Sular Vadisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım yaptığı yer. Önemli bir bölge. 2008 yılı sonunda metro açılacak, orasının da kuvvetli bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz. Havaalanı ve TEM’e yakın olması büyük avantaj. Bu iki ihtimal de Ataşehir kadar kuvvetli. Onlar neden konuşulmuyor, şaşırıyoruz. Bütün bankaların aynı yere toplanmasını, Levent kaldıramaz. Başakşehir pekala bunu kaldırabilir. Gerek bu finansal yoğunluğu kaldırır gerekse kamu bankalarında çalışan 6-7 bin insanı da, çarpı 4’ten 25 bin kişilik ailesini de istihdam eder. O kadar lüks konutlar yapıldı ki... Çalışan kesim için ve o profil için o bölge çok uygun. Çünkü Ankara’nın sakinliğinden sonra İstanbul’un merkezindeki keşmekeşe alışamayabilirler. Ankara memur şehri. Hayat daha durgun akıyor. Birden bire bizim çılgın hayatımıza alışamayabilirler."
11 Ocak 2012, 05:43Yazan: modern_artFinans merkezi için proje hazır:
Haberin devamı: Ataşehir'de yükselecek finans merkezine onay
bu projeyi kim çizdi allah aşkına bunu yaparsak dünyaya rezil oluruz kesinlikle istanbulada yakışmaz avrupanın finans merkezlerine ve binaların mimari kalitesine ve estetiğine bakarmısınz bi lütfen örnek moskova finans merkezi ve paris la defense (umarım üstteki resimdeki projede yapılmaz 12 tane birbirine benzeyen gökdelende hiç iyi değil açıkçası)... (devamı)
1 Ocak 2011, 22:58Yazan: Omer YilmazProjenin iyi algılanması için bu da benim Google Earth'ten eklediğim görüntü. Sol üstte görünenler Uphill ve Kentplus, üstte ortada şu an inşaatı devam eden Varyap Meridian. Tam ortadaki bina DB Mimarlık ve TECE tarafından tasarlanan ve inşaatı tamamlanıp 2010'da açılan TÇMB Lisesi... (devamı)
1 Ocak 2011, 22:44Yazan: Omer YilmazDB Mimarlık'ın şu linkteki sayfasında projeyle ilgili görseller var: [ATTACH=CONFIG]22008[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]22009[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]22010[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]22011[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]22012[/ATTACH]
27 Mayıs 2010, 17:37Yazan: Emine MerdimYargı, Ataşehir Finans Merkezi planlarına yürütmeyi durdurma karar verdi. Şehir Plancıları Odası'ndan gelen basın duyurusu şu şekilde: TOKİ tarafından hazırlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 14.03.2008 tarihinde askıya çıkarılan, Anadolu Otoyolu kuzeyinde yer alan konut alanının Finans Merkezi olarak değiştirilmesine ilişkin 15... (devamı)
16 Eylül 2009, 08:39Yazan: Omer YilmazDün gece ve bugün Arkitera'dan Blogspot'u açamıyorum. Bilmiyorum sizlerde açılıyor mu? Bu nedenle devamını okuyamadım yazdıklarınızın. Keşke tümünü buraya gönderseydiniz de yine link verseydiniz, merakta kalmazdık... RMJM, Finans Bölgesi'nin hemen karşı tarafında, Varyap için Meridian isimli bir proje tasarladı biliyorsunuz... (devamı)
15 Eylül 2009, 18:06Yazan: aerstaArchitects Journal'da bu proje ilgili bir haber var. Habere göre bizim "Financial District"imiz de gerçekleşmeye başlamış. Haber Ataşehir'de inşa edilecek olan 372.000 m²'lik Finans Merkezi kompleksini RMJM firmasının İstanbul ve New York ofislerinin tasarladığını söylüyor. Böyle bir projenin Ataşehir?de yapılacağı ve özellikle hükümetin bu bölgeyi finans ve iş merkezine çevirmek istediği zaten 2007'den bu yana gündemdeydi... (devamı)
16 Temmuz 2008, 15:27Yazan: Gökçe ArasKamuya ait finans kuruluşlarının İstanbul'a taşınması için sunulan yasa teklifi Meclis'te beklerken, ilk somut adımı Ziraat Bankası attı. Banka, Ataşehir'de bulunan TOKİ Emlak Konut'a ait araziden 223.4 milyon YTL'ye 54 dönüm yer aldı ve tapuyu kasasına koydu. Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz... (devamı)
4 Temmuz 2008, 16:14Yazan: AZMİ AÇIKDİLAnlayamadım özür dilerim. Burası finans merkezimi (bankalar çankalar) yoksa finanskente mi dönüştürüldü. Yani kısaca burası devlete finans kaynağı mı olacak? Öyleyse yeşili fazla kaçmış birkaç bina daha dikilebilirdi. Bu gibi imar planları hazırlanıyor, getirisi hesaplanıyor,hesap tutmuyorsa 10-15 kat daha ilave ediliyor, yine tutmadıysa altına, yanına ticaret deniliyor... (devamı)
4 Temmuz 2008, 13:39Yazan: Omer YilmazMerkez Bankası'nın Levent'te, pek çok önemli bankanın merkezi ile son derece yakın bir arsası -ve hatta yıllar önce Arolat Mimarlık tarafından hazırlanmış bir projesi- varken Yeni Ataşehir ısrarı neden? Bankanın Ankara'dan İstanbul'a tartışmasını tamamen ayrı tutacak olursak Levent'teki arsanın daha doğru konum olduğu ortada... (devamı)
13 Mayıs 2008, 11:20Yazan: Burcu Karabasİstanbul Ataşehir’de kurulması ve Merkez Bankası ile kamu bankalarını da kapsaması düşünülen ‘finans merkezi’nin imar planı nedeniyle sivil toplum örgütlerinin tepkisini çeken Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yetkisi genişletiliyor.
Haberin devamı için tıklayın... (devamı)