Haberler

Gaziosmanpaşa'da Türkiye'nin En Büyük Hayvanat Bahçesi Açılıyor

Tarih: 20 Şubat 2008 Yazan: Gül Keskin


Gülhane Parkı’nın yeniden düzenlenmesi sırasında kapatılan Hayvanat Bahçesi’nin yerini alacak Gaziosmanpaşa Hayvanat Bahçesi, 5 yıl süren uzun bekleyişin ardından 2008 yılı içinde ilk ziyaretçilerine kapılarını açacak.

İstanbul’un tek Hayvanat Bahçesi olma özelliğine sahip Gülhane Parkı, onarım sürecinde, hayvanların korunabileceği bir yer olmadığı gerekçesi ile kapatılmıştı. Gaziosmanpaşa Hayvanat Bahçesi Projesi ise 2002 yılında ihaleye çıkarılmış ancak bazı istimlak sorunları nedeniyle bu zamana dek gerçekleştirilememişti. Planlama, kentsel tasarım ve peyzaj tasarımı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Prof.Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, Prof.Dr. Cengiz Giritlioğlu, Yard.Doç.Dr. Mehmet Ali Yüzer, Neslihan Palaoğlu, Erdem Dişli ve Onur Yüzer'den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen Hayvanat Bahçesi Projesi’nde yer alan genel tesislerin ve hayvan barınaklarının mimari uygulama projesi ise Selim Velioğlu, Umut İyigün, Murat Aksu, Sunay Yusuf, Erce Funda ve Orkun Özüer tarafından yapıldı.



Gaziosmanpaşa ile Cebeci arasındaki alanda uygulanacak ve 4 aşamada tamamlanması öngörülen projenin ilk etabı 19,6, ikinci etabı 14,4, üçüncü etabı 10,3 ve son etabı da 62 hektarlık bir alanı kapsıyor.

2007 yılı birim fiyatlarıyla ilk etabının maliyetinin yaklaşık olarak 15 milyon YTL olması öngörülen projede çeşitli büyüklüklerde gösteri merkezleri, konferans salonları, kapsamlı bir hayvanat hastanesi, sergi holü, alışveriş merkezi, kafeterya, gösteri merkezi, Çocuk Hayvanat Bahçesi gibi bölümler yer alacak.

Gaziosmanpaşa Hayvanat Bahçesi, öngörüldüğü şekilde yapılandırıldığı takdirde Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olacak.

Türkiye’de halen faaliyet gösteren 6 adet hayvanat bahçesi bulunuyor:

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi


Fotoğraf: wowturkey.com

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi 1933 yılında kuruldu, tesis için ayrılan 32 hektarlık alanın, şu anda 22 hektarlık kısmı kullanılıyor. 199 türden yaklaşık 2500 adet hayvanın yaşadığı hayvanat bahçesi Türkiye’nin ikinci büyük hayvanat bahçesi. 2000'li yıllara kadar 12 hektarlık alanda hizmet veren Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi, son yıllarda eklenen yeni kafes ve barınaklarla daha modern bir görünüm kazandı ve kullanılan alan iki misli büyütüldü.

Ankara’da bulunan Hayvanat Bahçesi’nin, Büyükşehir Belediyesi Başkanı’nın Ocak 2007’de yaptığı basın açıklamasıyla, bugün çimento fabrikasının bulunduğu verimsiz bölgeye taşınması gündeme geldi. Yeni Hayvanat Bahçesi’nin yaklaşık 840 dönümlük bir alana kurulacağını belirten Melih Gökçek “Amacımız, dünyanın en büyük ve en modern hayvanat bahçelerinden birisini kurmak. Bu amaçla geniş bir alan gerekiyordu. Biz kurulacak bu geniş alanı verimli tarım arazisi üzerinde kurmak istemedik. Bu nedenle hayvanat bahçesini bugünkü yerinden alarak verimsiz tarım arazisi bölgesi olan Çimento Fabrikası alanına taşıyacağız. Ve orada muhteşem bir safari park yapacağız. Hayvanlar kafesler içinde değil de doğal yaşam alanına benzer geniş alanlarda barınacak. İçerisinde yaklaşık 500 kadar golf arabasıyla dolaşabileceksiniz. Burada pek çok hayvanın gösteri mekanları olacak. Filler, yunus balıkları, atlar, köpekler ve daha pek çok çeşit hayvan. Ayrıca bu hayvanlar, değişik yapılardaki yerlerde gösteriler yapacak.” açıklamasında bulundu.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi


Fotoğraf: wowturkey.com

Mayıs 2001 yılında hizmete giren ve Türkiye’nin en büyük Hayvanat Bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 100 hektarlık arazisinde 250 hayvan türü barındırıyor. Mimari tasarımı MNG Targem AŞ tarafından yapılan tesiste idari bina, kafeterya, maymun evi, 21 bölümlü akvaryum, deve evi, at evi, kanguru evi, devekuşu evi, büyük kuş kafesi, küçük kuş kafesi, tavuk-sülün-kum kekliği-kum tavuğu kafesi ve yırtıcı kuşlar için kafes ve kışlık barınaklar yer alıyor.

Bursa Hayvanat Bahçesi


Fotoğraf: wowturkey.com

Yakın Çevre Yolu üzerinde, 21 hektarlık bir alanda kurulan Bursa Hayvanat Bahçesi, 55 tür, yaklaşık 500 adet hayvanın yaşadığı bir kompleks. İki bölümden oluşan hayvanat bahçesinin ilk bölümünde, Tarihi Cumalıkızık Evleri’nden oluşan Türk Köyü Çocuk Hayvanat Bahçesi ile Afrika Savanna alanı bulunuyor. Hayvanat Bahçesinde geleneksel ve modern mimarinin örnekleri bir arada kullanılmış. Tesiste ayrıca kafeterya, restaurant, kafe, hediyelik eşya satış birimi, çok amaçlı Gösteri Merkezi ile Afrika Kafe bulunuyor. Hayvanların yiyeceklerinin hazırlandığı ana mutfak, karantina, klinik, atölye, depoların yanı sıra personel sosyal tesisi, misafirhane, veteriner odaları ile veterinerlerin araştırma yapabilecekleri bir laboratuar da tesiste yer alan diğer birimler.

Bursa Hayvanat Bahçesi düzenleme projeleri Yüksek Mimar İlkay İntaş’a, peyzaj projesi Prof.Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı’ya, Bursa Evleri projesi ise Yüksek Mimar Hüsrev Tayla'ya ait.

İzmir Hayvanat Bahçesi
1936 yılında şehir merkezinde yer alan Kültürpark’ın bir parçası olarak dönemin şartlarına uygun şekilde Türkiye’nin ilk koleksiyon tipi hayvanat bahçesi şeklinde inşa edilen İzmir Hayvanat Bahçesi 88 türe ait 1.000 adet hayvana ev sahipliği yapıyor. 72 yıldır 1,8 hektarlık alanda hizmet veren tesisin 2008’in ilk yarısında Çiğli'deki 42,5 hektarlık alana sahip Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na taşınması öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin prestij projelerinden biri olarak gösterilen Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda, Tropik Merkez, Çocuk Hayvanat Bahçesi, gezinti bantları, gözetleme kuleleri, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, 8.450 metrekare büyüklüğünde bir gölet, hayvan mutfağı, yem ambarı, atölye, yemekhane, karantina, eğitim-konferans ve sergi salonu, giriş binası ve 500 araçlık otopark alanı yer alacak.

Darıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi


Fotoğraf: wowturkey.com


1991 yılında kurulan Darıca Boğaziçi Hayvanat Bahçesi’nde 350 çeşit, 4.000’e yakın hayvan bulunuyor. Yaklaşık 16,5 hektar kullanım alanına tesis içersinde kafeterya, çocuk bahçesi, kütüphane, hayvan müzesi, canlı hayvan satış dükkanı ve eğlence-dinlenme parkı yer alıyor.

Antalya Hayvanat Bahçesi
33 hektarlık alan üzerine kurulmuş olan Hayvanat Bahçesi’nde 87 türde 765 adet hayvan bulunuyor.

Çeşitli Ülkelerden Hayvanat Bahçesi Örnekleri
Tierpark Berlin (Berlin, Almanya)
160 hektarlık alan üzerinde kurulmuş olan Tierpar, Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçesi. Eski Schlosspark Friedrichsfelde'de1955 yılında açılan park yaklaşık 10.000 canlıyı barındırıyor. Hayvanat Bahçesi’nin en önemli özelliklerinden bir diğeri de içerisinde çeşitli dönemlere ait eserlerin yer alması.

Taronga Hayvanat Bahçesi (Sydney, Avusturalya)
Mosman’daki Sydney Limanı’nın kıyısında yer alan Taronga Zoo resmi olarak 1916 yılında hizmet vermeye başladı. 28,7 hektarlık alan üzerinde kurulu hayvanat bahçesi, 8 ayrı zoojeografik bölgeden oluşuyor ve 340 farklı türden 2.600’ün üstünde canlıya ev sahipliği yapıyor.

Nürnberg Hayvanat Bahçesi (Nürnberg, Almanya)
Almanya'nın bir diğer hayvanat bahçesi de Nürnberg'de bulunuyor. 70 hektar alan üzerine kurulu alanda 200'den fazla hayvan türü barınıyor. Gergedandan penguene, Sibirya kaplanından kutup ayısına kadar pek çok çeşidin yer aldığı hayvanat bahçesinde, hayvanların yüzmek için kullandığı havuzların yan duvarlarına yerleştirilen pencereler sayesinde ziyaretçiler hayvanları sualtında da izlenebiliyor.

San Diego Hayvanat Bahçesi (California, ABD)
Kapladığı yaklaşık 40 hektarlık alanıyla dünyanın en büyük hayvanat bahçelerinden bir olan San Diego Hayvanat Bahçesi’nde 4.000 civarında hayvan yaşıyor. 1915 yılında kurulan parkta, hayvanların yukarıdan gözlemlenebilmesine olanak tanıyan bir de teleferik sitemi bulunuyor.

Budapeşte Hayvanat Bahçesi (Budapeşte, Macaristan)



1866 yılında kurulan Budapeşte Hayvanat Bahçesi Avrupa’nın ikinci en eski hayvanat bahçesi. Yaklaşık 2.000 hayvanın yaşadığı tesis, geçen yüzyıl içerisinde birkaç kez onarımdan geçmiş. Diğer hayvanat bahçelerinden farklı olarak mekanın kurgulanmasında, hayvanların anavatanlarını simgeleyen çeşitli mimari elemanlar kullanılmış.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.