Haberler

Milli Eğitim Bakanlığı’nın "Tip Tip" Okul Projeleri

Tarih: 12 Mart 2008 Yazan: Gökçe Aras

24 Derslikli İlköğretim Okulu Tip Projesi - Kaynak: MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1980 tarihli onaylarıyla eğitim yapılarının projelendirilmesi, yapımı, kullanılması, geliştirilmesi, onarımlarına ilişkin esasları tespit etmek, ilgili mevzuat taslaklarını gerekçeleriyle birlikte hazırlamak amacıyla eğitim yapıları çalışma grubu oluşturulmuş ve uygulama çalışmalarına başlanılması kararlaştırılmış.

Günümüzde ise Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı 1992 yılında çıkarılan 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanununda verilen görevleri yürütmek üzere bugün Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatı’nda yardımcı hizmet birimleri arasında yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı’nın en önemli görevlerinden birisi ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumların binalarını yapmak veya yaptırmak.


Sekiz Derslikli Engelli Çocuklar İlköğretim Okulu Tip Projesi - Kaynak: MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı

Proje müelliflerinin belirtilmediği bu binaların projelerinin resimlerine ve proje ile ilgili kısıtlı bilgiye MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı’nın resmi web sitesinden ulaşmak mümkün. Adalet Bakanlığı’na bağlı Adalet Sarayları binalarında olduğu gibi bu binalarda da yöresel Türk mimarisinin izlerini bulunuyor. Binaların hemen hemen tamamında Geleneksel Türk evlerinde kullanılan geniş saçaklar, payandalar ve çıkmalar mevcut. Bunun yanında kemerlerle süslenmiş cepheler de görmek mümkün.
MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı tarafından projelendirilen yapı tiplerini şu şekilde sıralamak mümkün, ilköğretim okulları, liseler, meslek liseleri, pansiyonlar, atölyeler, çok amaçlı salonlar, yemekaneler, özel eğitim okulları, anaokulları, lojmanlar, halk eğitim merkezleri, bekçi kulübeleri ve spor salonları.

Projelerin elde edilme yöntemleri ile ilgili MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı’ndan bilgi aldık.

Aldığımız bilgilere göre, okulların ihtiyaç programlarını kurum bünyesindeki mimarlar, eğitim dairelerinin de görüşlerini alarak hazırlıyorlar. Projeler eğitim dairelerinin de görüşleri alındıktan sonra müşavir firmalara yaptırılıyor. Mimari projeleri kurumdaki mimarlar kontrol edip, müşavir firmayı yönlendirerek tasarıma katkıda bulunuyorlar.

Projelerin mimarileri tip proje fakat mühendislik projeleri uygulanacakları yerlere göre revize ediliyor. Zemin incelendikten sonra depremsellik ve iklim özelliklerine göre mühendislik projeleri revize ediliyor.


16 Derslikli İlköğretim Okulu Tip Projesi - Kaynak: MEB Yatırım ve Tesisler Daire Başkanlığı

Bütün bölgelerde ihtiyaçlara göre çeşitli kaynaklarla yatırımlar yapılıyor. İllerdeki valilikler, yapım programı alınarak merkezi yönetim bütçesinden, İMKB’nin ayırdığı bütçe ve Dünya Bankası ya da Avrupa Birliği’nin verdiği kredilerle yaptırılanlar okullar var.

Projelerin mimari proje ile elde edilmemesinin sebebi ise yönetim bütçesinden bu iş için ayrılmış bir proje kaynağı olmaması. Önceleri üniversitelere projeler yaptırılmış ama belediyecilik hizmetleri imar planlarında ayrılan alanlarına uygun olmayan projeler oldukları için uygulama şansı bulunamamış. Uygulanan tip projelerin değiştirilecek, geliştirilecek yanları var ama en azından %50 – 60 ölçüsünde isteğe yakın projeler yaptırılmış.

Öğrencilerin ve öğretmenlerin memnuniyetleri ile herhangi bir anket çalışması yapılmamasına rağmen genel olarak binaları kullananların memnun oldukları yönünde.

Engellilerin eğitimi için tasarlanan okullarda ise özel eğitim rehberlik ve danışma hizmetleri genel müdürlüğü ile işbirliği halinde çalışılıyor. Onların verdiği ihtiyaç programlarına göre yaptırılmaya çalışılıyor.

Projelerde tercih edilen mimari tarzın mimarın mı yoksa kurumun mu tercihi olduğu yönündeki sorumuz ise cevapsız kaldı.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.