Haberler

OMA Dubai’nin Yeni Bölgesinin Master Planını Tamamladı

Tarih: 26 Mart 2008 Kaynak: World Architecture News Çeviren: Ümmü Gündüz


İmajlar: Frans Parthesius-OMA

The Office for Metropolitan Architecture (OMA) Dubai’de Nakheel tarafından sıfırdan oluşturulan Waterfront City‘nin master planını tamamladı. Waterfront City 140.000.000 m²’den daha büyük alana sahip Waterfront yerleşimi içinde çekim merkezi haline dönüşecek. Dubai’nin en büyük yerleşimi olan Waterfront’da 1,5 milyon insanın yaşaması, Dubai’nin nüfusunun etkin bir biçimde artması ve 1 milyon yeni iş imkanı sağlaması bekleniyor.

Dubai’nin batı sınırının karşısında yer alan Waterfront’un asıl konumu Dubai ile komşusu Abu Dabi arasında Gulf’un metropolitan merkezi haline dönüşmesi olacak. OMA’nın dört komşu bölge - the Boulevard, Madinat Al Soor, the Resort ve the Marina - ile çevrili master planı merkezde yer alan adayla birlikte brüt 11.800.000 m²’lik bir alanı kapsıyor.

Dubai menşeili yatırımcı Nakheel 2007’nin başlarında araba bağımlılığını kaldıran yüksek yoğunluklu bir yerleşim tasarımı için OMA’yı görevlendirdi. Bunun sonucu olarak Waterfront City Manhattan yoğunluğunda bir yerleşim düşüncesiyle tasarlandı ve günümüz modern metropolüne uygun bir çözüm önerildi. Şehrin Waterfront yerleşimi içinde yaşayan bir merkez haline gelmesi için ticaret, alışveriş, kültür ve özel yaşam alanları programlı bir şekilde içiçe geçirildi. Merkezi bir park, büyük bir cami alanı ve sembolik landmark öğelerinin de eklenmesiyle hem orda yaşayanların, hem de turistlerin dışarda bulunmaktan zevk alacağı canlı bir şehir olması sağlandı.

Waterfront City tasarımının tanımlayıcı unsuru olan ve merkezde yer alan adanın kendisi başlı başına bir landmark niteliğinde. Brüt alanı 7.000.000 m² olan ada her iki yönde beş sokak olan ızgara sistemden oluşuyor. Bu insan ölçeğine göre sadece trafiğin kolaylaştığı anlamına gelmiyor aynı zamanda her noktaya yürüyebilme imkanı da sunuyor. Maksimum gölge imkanı sağlamak ve iklim kontrolü sağlamak için en yüksek binalar güneyde yoğunlaştırıldı, bu sayede soğutma sağlamak için rüzgarın en etkin bir şekilde kullanılması sağlandı. Güneşten korunmayı artırmak amacıyla her blok boyunca arkatlar eklendi ve ağaçlarla yeşillendirildi. Waterfront City’i oluşturan her beş bölge kendi karakterine sahip, bu yüzden çeşitliliklerin biraraya gelmesi de şehri daha canlı hale getiriyor. Ada Dubai’nin yeni metro sisteminin içinde bulunduğu bir çok toplu taşıma aracıyla çevre bölgelere bağlanıyor. Ayrıca Dubai’nin ana havaalanı haline gelecek Al Maktoum Uluslararası Havaalanı’na da doğrudan sağlanacak bağlantı şuan yapım aşamasında.

Waterfront City tahmini 92.000 yaşayanı ve 310.000 çalışanı ile günün her saati yaşayan bir şehir olacağa benziyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.