Haberler

Bir Dönüşüm Projesi de Başıbüyük'e

Tarih: 27 Mart 2008


Maltepe’nin Başıbüyük Mahallesi’nde TOKİ'nin "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında inşa etmek istediği 300 konutluk projeye Başıbüyük Mahallesi halkı itiraz ediyor. 27 Mart 2008 Perşembe günü Maltepe Belediyesi önünde toplanan halk sloganlarla Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse'ye seslendi. Başıbüyüklüler tepkilerini dile getirirken, İstanbul Mahalle Dernekleri Platformu (İMDP) da üzerinde hiçbir yapı bulunmayan, bundan 2 yıla öncesine kadar "Yeşil Alan" olarak ayrılmış 17.000 m2 büyüklüğündeki alan üzerine yaklaşık 34.000 m2 inşaat yapılmak istendiğini ve bu proje sayesinde oluşacak 35 milyon YTL kârın yüklenici, TOKİ ve yerel yönetimden oluşan üçlü arasında paylaşılacağını dile getirdi. İMDP'nin yaptığı basın açıklaması şu şekilde:

"30 yıldır Başıbüyük Mahallesi halkının gözü gibi koruduğu, üzerinde kimsenin yapılaşmasına izin vermediği "Park Alanı" bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maltepe Belediyesi ve TOKİ tarafından kapalı kapılar ardında yapılan protokoller ile yoğun bir yapılaşmaya açılmak istenmektedir.

Bu akıl dışı uygulamaları dayatmaya çalışanlar karşısında, bizler İstanbul Mahalle Dernekleri Platformu olarak, üç hafta boyunca Başıbüyük Mahallesinde yaşanan insanlık dışı gelişmeleri, polisin ve emniyet güçlerinin mahalle halkına uyguladığı şiddeti ve mahalleyi işgal etmelerini protesto ediyoruz. Gerilimin ve çatışmanın asıl kaynağı belediyeler ve TOKİ tarafından kurulmaya çalışılan şantiyedir. Bu şantiyenin kaldırılması ve mevcut alanın mahalleye yeşil alan olarak tahsis edilmesi hem var olan yeşil alanın korunmasını sağlayacak hem de mahalleyi huzura kavuşturacaktır.



Başıbüyük Mahallesi halkı olarak bizlere sanki daha dün mahallemize yerleşmişiz muamelesi yapılıyor. On yıllarca süren emek ile, soframızdan arttırdıklarımız ile oluşturduğumuz mahallemizden hiçbir koşulda ayrılmayacağız ve evlerimizin yıkılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bizlerin görüşü, düşüncesi, onayı alınmadan Maltepe Belediyesi, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan sözleşmeleri kabul etmiyoruz.

Bizler yıllar boyunca tapularımızın verileceği sözleri ile oyalandık. Şimdi de tapularımızı vermek yerine bizlere mahallemizin yeşil alanında yapmayı planladığınız evleri satmaya kalkıyorsunuz. Yüzlerce yıllık geçmişi olan Başıbüyük Mahallesi'ne ait Zümrütevler, Aydınevler, Girne Mahalleleri'ne hatta Fındıklı Mahallesi'ne imar izni verilirken Başıbüyük, Gülensu ve Gülsuyu Mahalleleri'ne imar izninin ve tapularının verilmemesini şiddetle kınıyoruz. Maltepe Belediyesi ve TOKİ bize daire satmak yerine Başıbüyük halkına verdiği sözü tutmalı ve tapuları teslim etmelidir.

Başıbüyük Mahallesi ile dayanışma içinde olan Gülsuyu ve Gülensu Mahalleleri'ni, Yakacık ve Hürriyet Mahalleleri'ni kışkırtıcı olarak gösterenleri kınıyoruz. Aynı kaderi paylaşan mahallelerin bir arada durmasından daha doğal ne olabilir? Mahallelerin dayanışması bizlerin gururudur.

Bizler İstanbul'daki dönüşüm mağduru Mahalle Dernekleri olarak bugün Başıbüyük halkının yanındayız, yarında yanında olacağız. Yıkımlara ve rantsal dönüşüme izin vermeyeceğiz."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.