Haberler

'Aslında onlar kaybetti'

Tarih: 11 Nisan 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Süleyman Sağat
Vali Kıraç, "EXPO vizyonuna göre seçim yapılsaydı, bizim kazanmamız gerekirdi" derken, Cumhurbaşkanı Gül'ün 17 Nisan'da yapılacak zirvede sürecin değerlendirmesi yapacağını açıkladı.

İzmir'in 31 Mart'ta Paris'te yapılan oylamada EXPO 2015'i kaybetmesinin ardından EXPO Yürütme Komitesi, ilk toplantısını dün Vali Cahit Kıraç başkanlığında yaptı. Vali Kıraç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 17 Nisan'da, onuruna verilecek yemeğe katılmak için İzmir'e geleceğini ve EXPO Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi üyeleriyle görüşerek sürecin değerlendirmesini yapacağını açıkladı.

Türkiye'nin ilk defa olimpiyatlardan da büyük bir organizasyona bu kadar yaklaştığını dile getiren Kıraç, "Kaybetmiş olmayı, henüz içimize sindiremedik. Ama bu süreçte pekçok şey kazandık. Birçok projeyi kentin gündemine soktuk" dedi. İzmir'in EXPO'yu kaybetmediğini, kaybettirildiğini vurgulayan Vali Kıraç, "Ama kendileri kaybettiler" değerlendirmesinde bulundu.

Deneyimliyiz
Balçova Termal Tesisleri'nde gerçekleştirilen EXPO Yürütme Komitesi toplantısından önce basın mensuplarına açıklama yapan Vali Cahit Kıraç, "Hepimiz, canla başla çalıştık. Oylamayı kazanamadık, ama deneyim kazandık. Altyapıdan turizme, kent dönüşümünden ulaşıma kadar pekçok proje gündeme geldi. İzmir'i vizyon kenti haline getirmek için hep beraber çalıştık. Bu projeler, önümüzde duruyor. Bunlardan biri, İstanbul-İzmir otoyol projesidir. Bunun ihale duyurusu yapıldı. Başbakanımız da İzmir'in önüne koyduğu vizyon projelerin arkasında olduğunu açıkladı" diye konuştu. "EXPO vizyonuna göre bir seçim yapılsaydı, bizim kazanmamız gerekirdi" diyen Vali Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra önümüze bakmak zorundayız. Kazanımlarımızdan, deneyimlerimizden istifade etmeliyiz. Azmimizden, inancımızdan bir şey kaybetmiş değiliz. Projeleri, hayalleri ufku olan bir kent olduk. EXPO Yürütme Komitesi, bir süre daha toplanıp çalışmalarına son verecek. Dışişleri Bakanlığı'nın daha büyük organizasyonlara İzmir'i hazırlamak için bir ayağının burada olmasını talep ediyoruz."

Vali Kıraç'ın bu sözleri üzerine EXPO Yürütme Komitesi Başkanı Büyükelçi Mengü Büyükdavras, Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul'da olduğu gibi İzmir'de de bir ofis açmaya karar verdiğini hatırlattı. Büyükdavras, "Yer arayışları sürüyor. Ofis açıldığında, İstanbul'da olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı'nın bir ayağı da İzmir'de olacak" diye konuştu.

"Ufak bir paraya ihtiyacımız vardı"
EXPO Tanıtma Kurulu Başkanı Büyükelçi Solmaz Ünaydın, İzmir'in Paris'te aldığı 65 oyun, sayı ve içerik olarak küçümsenemeyeceğini bildirdi. Ünaydın, "İlk defa böyle büyük bir yarışa giriyoruz. Arada 11 oyluk çok ufak bir paraya ihtiyacımız vardı. Bizim dışımızdaki olaylar nedeniyle marjinal bir oy farkıyla kaybettik. Ancak EXPO, İzmir'in ufkunu ve önünü açmıştır" dedi.

'Plan doğrultusunda yürüyelim'
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, EXPO 2015'e hazırlık sürecinde yaptıkları tüm çalışmalarda İzmir'in 2015 yılına kadar stratejik planını hazırladıklarını dile getirdi. Kocaoğlu, "Zaten EXPO için sunduğumuz dosyanın özü de bundan oluşuyordu. O plan doğrultusunda yürüdüğümüz sürece hiçbir sorun yoktur. Biz Büyükşehir olarak o plan çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Merkezi hükümetin yapması gereken projeler de takip edilir, yapması sağlanırsa, İzmir'in sağlık kenti olması yönünde en ufak bir handikap yaşanmaz" dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.