Haberler

Göktürk'te Dışarıya Kapalı "Lüks" Yaşamlar

Tarih: 21 Mayıs 2008 Yazan: Burcu Karabaş
Son zamanlarda birbirinden oldukça farklı konseptlerde, ancak aynı zamanda birçok açıdan benzerliğe sahip kapalı site projelerinin ardarda inşa edildiği Kemerburgaz’ın Göktürk Beldesi, belli bir gelir seviyesinin üstündeki kullanıcının yaşam mekanı haline gelmiş durumda. Belde olma özelliğini 1994 yılında kazanan Göktürk, sayıları gün geçtikçe artan lüks konut projelerine rağmen onu bir “köy” yapan nitelikleri hala taşıyor, tabii birkaç farkla: Hafriyat veya otlak alanı olarak kullanılan boş çayırların hemen yanında ünlü mimarların tasarladığı yüz binlerce Lira'dan başlayan fiyatlarıyla “dışarıya kapalı lüks yaşamlar” sürüyor. Lüks konut sakinlerinin nüfusunu gün geçtikçe arttırdığı beldede, gelir farkı belirgin bir biçimde görselleşiyor.


Fotoğraflar: Arkitera Mimarlık Merkezi

Kemerburgaz Göktürk’teki gezimize konutların yoğun bir şekilde sıralandığı İstanbul Caddesi’nde ilerleyerek başlıyoruz. Dikkatimizi Anadolu mimarisi model alınarak inşa edilen Sinasos Alışveriş Merkezi çekiyor. Beldede giderek artan yüksek gelirli nüfusun taleplerini karşılamak amacıyla alışveriş merkezlerinin de sayısı tıpkı konutlar gibi artıyor ve Göktürk ilginç bir köy-kent olarak kendi kendine yetebilen bir yaşam mekanı olmaya çalışıyor.


Fotoğraf: İstanbulistanbul.com

İstanbul İstanbul
İstanbul İstanbul, incelemek ve fotoğraflamak istediğimiz ilk konut sitesi. Yapı Kredi Koray GYO AŞ tarafından 1999 yılında tamamlanmış bir proje ve Göktürk’te uzun zamandır yaşamakta olan bir mekan. Dairelerin 2001 yılında teslim edildiği proje, 2002 yılında MIPIM tarafından “Konut Geliştirme Birincilik Ödülü”ne layık görülmüş. Uygulama projesinin Mar Mimarlık tarafından yapıldığı İstanbul İstanbul’un tasarımı, C.M.L.A Architects & Planners ekibinin Amerikalı ve Fransız mimar ve peyzaj mimarları tarafından yapılmış. Konsepti, “modern Akdeniz mimarisi ile geleneksel Türk mimarisinin birleşimi” şeklinde tanımlanan projeyi güvenlik nedeniyle dışarıdan görüntüleme imkanı bulamamamız, “duvarlarla sınırlandırılmış siteler” (gated communities) kavramının en çok eleştirilen tipik yönlerinden birini gezimizin ilk dakikalarında karşımıza çıkarttı. Birer İstanbullu ve tasarımcı olarak, yaşadığımız kentin bileşenlerinden haberdar olma ve kentteki yaşam mekanlarının mimari niteliklerini inceleme özgürlüğüne sahip olmadığımız, yoldan geçerken koşarak bize doğru gelen telaşlı güvenlik görevlileri tarafından hatırlatılıyor. Fotoğrafladığımız siteler arasında İstanbul İstanbul’un olmadığını makinemizden göstererek onları rahatlatıyor ve gezimize devam ediyoruz.

İstanbul Zen


Yapı Kredi Koray GYO AŞ’nin bir diğer projesi olan İstanbul Zen, İstanbul İstanbul’un hemen güneyinde konumlanıyor. Tasarımını Jean Pierre LeClef ve Han Tümertekin’in yaptığı konutlar, kullanıcıya Zen felsefesini günlük yaşama taşıma amacıyla tasarlanmış.

Selenium Country


Aşçıoğlu İnşaat, İnsa Yapı ve Net Mimarlık’tan oluşan Doğa Gayrimenkul tarafından gerçekleştirilen bir proje olan Selenium Country, İstanbul İstanbul ve İstanbul Zen’e oldukça yakın. Mimari projesi ise Boran Ekinci ve Hakan Habif tarafından hazırlanmış. Tasarımında sadeliğin amaçlandığı projede, yaşam mekanlarında camın birçok yüzeyde kullanılması ve terasların geniş tasarlanması ile ışık ve doğa kavramlarının ön plana çıktığı, kullanıcıya yapılan tanıtımlarda anlatılanlar arasında.

Zenginbahçe Konutları


Mimar Adnan Kazmaoğlu’nun tasarladığı ve Etem Zengin İnşaat tarafından yapılan Zenginbahçe Konutları, Göktürk’teki bir diğer toplu konut projesi. Proje, tonoz çatıları ve fransız tipi balkonları ile dikkat çekiyor.

MESA Projeleri
MESA Yamaç Evler, beldede birçok konut projesi bulunan MESA Şirketler Topluluğu’nun Kemerburgaz’da gerçekleştirdiği ikinci proje. Konutlar, Papatya, Akasya, Kamelya, Gardenya adı verilen 4 ayrı tipten oluşuyor ve alanları net 80 m2 ile 300 m2 arasında değişiyor.

Mesa Studio Plaza ise yine MESA’ya ait 16.000 m2'lik bir yapı. Mağaza ve bankaların bulunduğun zemin ve birinci katlar dışındaki 3 katta alanları 80 m2 ile 100 m2 arasında değişen 24 adet, bir ve iki odalı stüdyo daire bulunmaktadır. Bodrum katlar ise kapalı otopark ve teknik hacimler için ayrılmış.

MESA Yankı Evler ise Kemerköy'ün hemen yanı başında, Yamaç Evler ve Studio Plaza'nın karşısında yer alıyor. Proje 4 bloktan oluşuyor ve satışa sunulan 5 katlı ilk blokta net alanları 80 m2 ile 125 m2 arasında değişen iki odalı ve üç odalı 34 adet konut bulunuyor. 2. etapta 6 adet 220 m2 net alanlı dupleks ile 84 adet 150 m2 net alanlı dairenin yer aldığı 3 blok satışa sunuluyor. Dairelere biri kapalı, diğeri açık olmak üzere ikişer otopark veriliyor ayrıca yerleşimin ortasında açık yüzme havuzu bulunuyor. İnşaatı başlamış bulunan ilk bloktaki daireler 2005 yılı sonunda, 2. etaptaki üç blok ise Ocak 2007’de teslim edilmiş.

Artell Forum


Boytorun Mimarlık tarafından tasarlanan Artell Forum, yalınlığı amaçlıyor. Projenin peyzaj tasarımında ise “kaligrafi” kavramından yola çıkılmış.

Kemerlife XII


Emre Arolat tarafından tasarlanan ve peyzaj projesi Deniz Aslan’a ait olan Kemerlife XXI, 2004 yılında tamamlanmış. Arsa sınırları arasındaki kot farkından yararlanılarak, farklı kotlarda özel ve ortak dış yaşam mekanları oluşturulmuş. Sıra ev ve apartman gibi bilinen konut tipolojileri yatayda ve düşeyede uygulanan parçalanmalar ve eklemlenmelerle kırılarak daha gevşek ve geçirgen bir yerleşme düzeni sağlanmış. Dış cephede kullanılan ahşap kaplamalar, projeye karakter katan önemli niteliklerden biri.

Arketip Evleri


İstanbul Caddesi’nde Emre Arolat’ın diğer projesi olan Arketip Evleri’nin 2007 yılında başlanan inşaatı devam ediyor. Yunanca "arkhetypos" (başlangıç modeli - asıl örnek) ve "kollektif bilinçaltı kuramına göre insanoğlunun davranışlarını yönlendiren temel dayanak” kavramlarından yola çıkarak tasarlanan yapılan Arketip Evleri’nin, yaşam mekanı kavramının da “temel” özelliklerini taşıması amaçlanmış. Dış mekandaki yaşama ağırlık verildiğini gözlemlediğimiz projede, konutların birbiri ile olan ilişkisi ortak mekanlar sayesinde yoğun olarak kurgulanmış.

Ay-Tek Evleri


Han Tümertekin tarafından tasarlanan ve Ay-Tek İnşaat tarafından yapılan Ay-Tek Evleri, Kemerburgaz’da yıllardır var olan bir toplu konut projesi. Metal çatı kaplamaları detayları göze çarpıyor.

Panorama Evleri


İstanbul Caddesi üzerinde bulunan bir diğer proje ise İnpaş İnşaat tarafından yapılan Panorama Evleri, bölgedeki diğer konut sitelerinin aksine, kullanılan malzemeler ve bina çizgileriyle alışılagelmiş apartmanlara yakınlığıyla dikkat çekiyor.

Kemer Country


Mimari tasarım ekibinde Andreas Duany, John Carney, Abdel Wahab El-Wakil, Tony Phillipson, TRIAD, Mark & Nedret Butler, Cemal Mutlu, Ertür Yener, Tuncay Çavdar, Nüvit Yeğin, Emir Uras, Hans Van Veldhoen, Allison Hainey, ve Lord Kennilworth gibi isimler bulunan ve Mimar Sinan örnek alınarak gerçekleştirildiği şeklinde tanıtımı yapılan Kemer Country, Kemerburgaz’ın en eski projelerinden ve KC Ormanboyu, KC Lalebayırı, KC Kemeriçi, KC Köymeydanı, KC Kemerboyu Konakları, KC Kemerboyu Villaları, KC Kemerboyu Sıraevleri, KC Yalıkonaklar, KG & CC (Kemer Golf & Country Club), KC Lale Kasrı, KC Sedir, KC Magnolia Drive, KC Residence, KC Su Evleri 1, KC Su Evleri 2, KC Kemerbahçe, KC Beyaz Konaklar, KC Kemerköşk ve Kemer Gardens olmak üzere 19 farklı proje içeriyor.

İstanbul Bis
Yapı Kredi Koray tarafından gerçekleştirilen diğer bir proje ise İstanbul Bis. Mimari projesi İstanbul İstanbul’un tasarımcısı Charles Legler’e ait olan proje, yine yalın mimari ve doğa kavramlarıyla eşleştirilerek tanıtılıyor.






Fantasia Elite Residence
Ditaş İnş. San. Gayrimenkul tarafından gerçekleştirilen Fantasia Elite Residence’in mimari Jak Rodikli. 2009 yılı başında sahiplerine teslim edilmesi planlanan proje tamamlanmak üzere.













Kemerlife XXII

“Hibrit” veya “melez” evler olarak tanımlanan Kemerlife XXII ise yine Emre Arolat’ın tasarladığı ve Kemerlife XXI’in devamı niteliğinde bir proje. 2 parsel üzerine kurulu projede toplam 17 blok ve 133 daire bulunuyor. Aynı sitede bulunmasına rağmen birbirinden bağımsız ve her bloğun farklı özelliklere sahip olması, projenin tanıtımında öne çıkıyor. Arolat tasarımını “Hibrit Projesi'nin içerisinde bulunduğu kontekst, daha önce tasarlanmış olan yerleşme projelerinin tümünde devrede tutulan ızgara, tekrar, çoğaltma ve modül gibi, sistem kurmaya yönelik unsur ve kavramları, bu proje için gevşetti. Her biri kendi içinde artiküle edilerek tasarlanan farklı büyüklükteki kitleler, arazinin tanımı zor sınırlarından koşullanan bir düzensizlikle yan yana getirildi. Bu çoğulluğu hakikate yaklaştırma çabasının bir aracı olarak, her farklı yapı yüzeyi, farklı bir mimar tarafından tasarlandı. Ofis içinde düzenlenen bir 'charette' ile seçilen bu tasarımlar, küçük revizyonlar ve uyarlamalar sonucunda bir araya getirildi” şeklinde anlatıyor.

Doğa Meşe Park Evleri



Boran Ekinci ve Çinici Mimarlık Ltd. Şirketleri tarafından tasarlanan Doğa Meşe Park Evleri, sadelik ve kullanışlılık kavramlarından yola çıkan bir proje.

Tedkent Kemer 50 Evleri


Yine Boran Ekinci’nin tasarladığı Tedkent Kemer 50 Evleri’nde ise kontrollü bir çevre yaratma amacı ön planda tutulmuş. Ortak servisler ve kullanım rasyonalitesi, tasarımcının önem verdiğini belirttiği öğeler arasında. 3 odadan 6 odaya faklı büyüklüklerde tasarlanan konut birimleri bahçe veya teras şeklindeki açık alanlar, merdiven evi ve galerilerden erişimler ile çeşitlendirilmiş.

Gökyüzü Residence


A Tasarım Grubu’nun bir projesi olan ve Keleşoğlu İnşaat tarafından gerçekleştirilen Gökyüzü Residence’ın tasarımında gezegenlerden yola çıkılmış.

Yeşil Belgrad Evleri


Yeşil Belgrad Evleri ise Ayçoka İnşaat’ın Kemerburgaz’da hayata geçirdiği ilk büyük proje. 11 bloktan ve 124 daireden oluşuyor. Çıkış noktası, bina oturum alanlarının sınırlı tutularak yeşilin ön plana çıkması olarak belirtiliyor. Ancak yüksek yoğunluğu, kırma çatıları, monoton cephe düzeni ve sağır kalan yan cepheleriyle vasat toplu konut projelerinden farklı değil.

Sıraevler Sitesi
Sıraevler Sitesi ise yine aynı inşaat firmasına ait. 3 bloktan oluşan Kemerburgaz Sıraevler’de 230 m2 ve 350 m2’lik alan büyüklüğüne sahip toplam 24 daire bulunuyor.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.