Haberler

Oteller, Kozaklı'nın fabrikası oldu

Tarih: 4 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Eyüp Boğazkesen
Nevşehir'in Kozaklı ilçesi son 5 yılda yapılan yatırımlarla İç Anadolu'nun 'termal başkenti' oldu. 2002 yılından bu yana bölgenin jeotermal kapasitesinin ölçülmesinin ardından 100 milyon dolarlık yatırım aldı. İlçe nüfusu 6 bin 800 iken, otellerin yatak kapasitesi de 6 bini aştı. Bölgede faliyet gösteren 5 yıldızlı oteller, nüfusun yüzde 15'ine istihdam sağladı. Nevşehir'e 90, Kırşehir'e 80, Kayseri'ye 90 ve Yozgat'a 90 kilometre mesafedeki ilçe, Ankara'ya uzaklığı 260 kilometre. İlk tesisin 1964 yılında açıldığı Kozaklı'da, yapılan sondajlarda bin 200 metrede yeni bir rezerv bulundu. Yaklaşık 100 yıl yetecek jeotermal su aynı zamanda şehrin ısınmasını ve seracılıkta da kullanılıyor. 22 Temmuz 2007 yılında turizm bölgesi ilan edilen Kozaklı, yılda ortalama 500 bin ziyaretçi ağırlıyor. Bölge Kapadokya'ya yakın olması nedeniyle oradaki oteller dolduğunda binlerce yabancı turiste de ev sahipliği yapıyor.

İlçede termal su sadece turizmle sınırlı kalmamış. Yaklaşık 10 bin metrekarelik kapalı alanda seracılık yapılıyor. Mazisi 5 yılı geçmeyen bu gelişme, ilçenin görüntüsünü de değiştirmiş. 2 bin 500 konutun tamamı jeotermal enerji ile ısınıyor. İlçeyi en çok Adana, Gaziantep, Sivas, Malatya, Çorum ve Karadeniz şehirlerinden şifa arayanlar ve alternatif turizm isteyenler geliyor. Romatizma, cilt hastalıkları, fizyolojik bozukluk kadınlarda kısırlığa, antidepresif özelliğiyle ruh hastalıklarına iyi gelen termal su, bölgeye yatırımı hızlandırmış. Günlük 3 kurdan toplam 21 kur önerilen şifalı sular için en az 7 gün burada kalınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı da bölgeye yatırımı ihmal etmemiş. Türkiye'nin en büyük fizik tedavi hastanesi kasım ayında bitirilerek hizmete girecek. Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik ilçede yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi: "İlçemizde bugün itibariyle 22 tesis var. Belediyeye ait apart evlerimiz yaz sonuna kadar doldu. Kozaklı'da 5 yıldızlı 4 adet otel var. Hedefimiz; Ankara'dan Ardahan'a kadar olan bölgenin termal turizm merkezi olmak. Sağlık Bakanlığı, ilçeye Türkiye'nin en büyük fizik tedavi merkezini yapıyor."

Bölgede oteli bulunan tek yerli yatırımcı; Yüksel Kardeşler
Termal su kapasitesinin ortaya çıkmasıyla birlikte ilçede turizm yatırımları artarken, 4 kardeşin kurduğu 5 yıldızlı Grand Termal Otel, Kozaklı'nın gururu oldu. Doğup büyüdükleri topraklara yatırım yapmanın gururunu yaşayan Adnan, Abdullah, Ümit ve Şuayip Yüksel kardeşler, ilçenin turizm potansiyeline kayıtsız kalmamış. Adnan Yüksel, ilçelerinde art arda yapılan 5 yıldızlı otelleri görünce 'biz neden yapmıyoruz?' diyerek işe girdiklerini belirtti. "Kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz" diyen Yüksel, "Belli bölümlerde dışarıdan gelen insanlar çalışıyor. Ama çalışanlarımızın yüzde 80'i ilçemizden. 2007 yılı haziran ayında açılan otelimizde birinci yılımızı doldurduk. 5 yıldızlı hizmeti, müşterilerimize 50-70 YTL arasında bir fiyatla sunuyoruz. Amaç, Kozaklının tanıtımına katkı sağlamak. " dedi. 6 milyon dolara mal olan Kozaklı Grand Termal Otel, özellikle sahiller dışında alternatif turizm arayanlar için 5 yıldızlı hizmet veriyor. 150 odalı otelde termal şifa arayanlar için havuz, jakuzi, çamur banyoları gibi tüm ince ayrıntılar düşünülmüş.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.