Haberler

SPK Başkanı: Altyapı yatırımlarında model çalışmamız var

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
SPK Başkanı Erol, gayrimenkul yatırım ortaklığı modeli ile ilgili bilgi verdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, gayrimenkul yatırım ortaklığı modelinin benzer modelini altyapı yatırımları için de düşündüklerini kaydetti.

Erol, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen "Türkiye'nin 100 Yıllık Gayrimenkul Potansiyeli" konulu 8'inci Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, SPK'nın tutsat (mortgage) kanununun hazırlanma aşamasında çok aktif rol oynadığını, bunun 2-3 yıllarını aldığını söyledi.

"SPK'mızın piyasa geliştirme görevinin parçası olarak düşündüğümüz için bu tür görevleri üstlendik" diyen Erol, tutsat tasarısı aşamasında "Siz bunun finansal tarafıyla ilgileniyorsunuz, arz tarafında hiçbir şey yapılmıyor" şeklinde çok büyük eleştiri aldıklarını söyledi. Erol, o zamanki bakış açılarının "Hayır, böyle bir kaygımız yok. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, tutsat kanunundan önce de vardı. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları o zaman da belli bir noktaya gelmişti" şeklinde olduğunu belirtti. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının Türkiye'deki portföy değerlerinin 3 milyar dolara ulaştığını kaydeden Erol, portföy değerinden ziyade gayrimenkul yatırım ortaklıklarının sektöre sağladığı kurumsallaşmaya ve nitelikli yatırımcı özelliğine baktıklarını, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının bu sektörde çok önemli kurumsallaşma sağladığını söyledi.

3 milyar dolarlık portföy değerinin yaklaşık yüzde 15'ini yabancıların oluşturduğuna işaret eden Erol, "Sermaye piyasasındaki düzenlemelerin ortaya koyduğu kriterler hem yerli hem yabancı yatırımcı için çok önemli güvence kaynağı oluşturuyor. Bunlar sayesinde inanıyoruz ki, yabancı yatırımcıların yüzde 15 payı ileriki yıllarda çok daha önemli rakamlara ulaşacak" diye konuştu.

"Faizde vergi indiriminde istediğimiz sonucu elde edemedik"
ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde tutsat sektörünün ağırlığına baktıklarında, ABD'de milli gelire oranının yüzde 70, Avrupa'da yüzde 50 ve Türkiye gibi ülkelerde yüzde 25-30 arasında değiştiğini bildiren Erol, şunları kaydetti: "(100 yıl sonra veya 100 yıl için nasıl bir tahmini rakam verebiliriz) diye baktığımız zaman bugün itibarıyla bile hesap yaparsanız, milli gelirin aslında yüzde 25-30'u çok da muhafazakar rakamlardır. Tutsat sistemi işlemeye başlarsa 150-200 milyar dolar civarında, sistemin en azından bugün itibarıyla ulaşacak değeri olduğunu söyleyebiliriz."

Turan Erol, tutsat kanunu aşamasında faizde vergi indirimi konusunda istedikleri sonucu elde edemediklerini belirterek, "Ama bugün geldiğimiz nokta itibarıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları üzerinden sektörün gelişmesi için yapılacak olanlar var" dedi.

Altyapı finansmanı yatırımlarının Türkiye ekonomisinde yine üzerinde durulması gereken alan olduğuna işaret eden Erol, "Gayrimenkul yatırım ortaklığı modelinin benzer modelini altyapı yatırımları için de düşünüyoruz. Altyapı yatırımları ile ilgili model çalışmamız var. Gayrimenkul yatırım ortaklığı modeli, bize başka modeller için ışık tutma noktasına geldi" şeklinde konuştu.

"Önerilerimizi ilgili kurumlarla paylaşıyoruz"
SPK Başkanı Erol, gayrimenkul yatırım ortaklığında Kurumlar Vergisi'nin bulunmadığını ve bu açıdan gayrimenkul yatırım ortaklıklarının çok önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayarak, "Yatırımcı açısından da stopaj konusunda yeni bir değerlendirme yapma imkanımız olsa o zaman sermaye piyasası yatırımcılarının çok daha aktif bir şekilde bu alana yönelmelerini sağlayabiliriz. Bu konudaki önerilerimizi ilgili kurumlarla paylaşıyoruz" diye konuştu.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarında yatırımcıların beklentilerini karşılama noktasında biraz daha gayret göstermek gerektiğini ifade eden Erol, "Biliyorsunuz kar dağıtımını zorunlu tutmuyoruz. O zaman arkadaşlarım, sizden beklentimiz, yatırımcılarımızın bu sektöre daha fazla çekilmesi için kar dağıtımı konusunda daha esnek, daha çekici olmanızı bekliyoruz" dedi.

SPK olarak başka ülkelerde olmadığı kadar sektörle çok yakından ilgilendiklerini, değerlemeden lisanslamaya kadar konut sektörünü kendilerinin düzenlediğini belirten Erol, şu anda Değerleme Uzmanları Birliği üzerinde çalıştıklarını, bunun da, sektörde çok önemli bir yeri dolduracağını kaydetti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.