Haberler

Gökçek şimdi de gözünü Eymir'e dikti

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Mahmut Ilıcalı
AKP'li Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi, Mogan Gölü'nün ardından gözünü şimdi de Eymir Gölü'ne dikti. Gökçek, göle Kızılırmak'tan gelen suyu verebileceklerini, ancak gölün halkın kullanımına açılmasını isterken, ODTÜ yönetimi "Eymir Mogan olur" gerekçesiyle teklife sıcak bakmıyor. Mogan Gölü'ne geçen haftalarda Kızılırmak'tan gelen suyu veren Anakent Belediye Başkanı Gökçek, Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanları VII. Ulusal Kongresi'nde (Türkiye Kıyıları'08) Eymir Gölü'ne de su verebileceklerini belirterek, "Su ve kıyılar eğer halk için varsa önemi var" sözleriyle bilimsellikten uzak bir açıklama yaptı.

Eymir Gölü'nün halka açılması koşuluyla göle su verebileceklerini belirten Gökçek, "Bildiğiniz gibi Eymir Gölü, bir üniversiteye ait. O üniversite mensuplarının faydalanabildiği bir alan. Halka da açıldığı takdirde aynı şekilde Eymir Gölü'nü de beslemek istiyoruz" dedi. ODTÜ'ye devredildiği zaman Eymir Gölü'nün çevresinde bir tek ağaç bile bulunmazken yıllar içinde yapılan ağaçlandırmalarla bugün çevresi ormana dönüştürüldü. Gökçek'in iddiasının tersine, yalnızca öğrenciler ve üniversite mensuplarının kulanımına açık olmayan Eymir Gölü'nden dileyen herkesin ODTÜ'den küçük bir ücret karşılığı alınan kart ile yılın her günü faydalanması da olanaklı. Eymir Gölü üye kimlik kartı bulunan herkesin, göldeki tesislerden yararlanması ya da balık tutma imkanı bulunuyor. Yıllarca alanın ağaçlandırılması için büyük çaba sarfeden ODTÜ yönetimi, Gökçek'in önerisine sıcak bakmıyor. Gölün ekonolojik dengesi ve ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem veren ODTÜ yönetimi ayrıca geçen yıllarda Eymir Gölü'nde yaşanan yangınlar nedeniyle bölgeye denetimli giriş yapılmasını istiyor. Eymir Gölü'nün Mogan'a dönüşmesini istemeyen ODTÜ yönetimi zaten kendilerinden alınan bir kart ile dileyen herkesin Eymir Gölü'nden yararlanabileceğini anımsatıyor.

Anakent Belediye Başkanı Gökçek, Mogan Gölü'nün çevresindeki alanları da yaptığı rekreasyon çalışmalarıyla halkın kullanımına açmıştı. Gölün kuzeyinde yer alan sazlıkların rekreasyon çalışmaları kapsamında sökülmesi nedeniyle gölün bulanıklaşması, su devinimini kaybetmesi ve oksijenin azalmasına, bu da her yıl yaşanan balık ölümlerine neden oldu. Bi-linçsiz çalışmalar nedeniyle Mogan'a gelen kuş türü sayısı da yıllar içinde hızla azaldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.