Haberler

Allianoi’nin kurtulması için son keşif

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: NTVMSNBC
İzmir’de Yortanlı Barajı’nın suları altında kalması planlanan Bergama yakınlarındaki 1800 yıllık Allianoi Antik Kenti için hukuk mücadelesi sürüyor. Bölgede İzmir 4. İdare Mahkemesi heyeti ve üç bilirkişi ile keşif yapıldı.

Allianoi’deki keşfe, Devlet Su İşleri (DSİ) projesini onaylayan Koruma Kurulu kararının iptali için dava açan Avukat Arif Ali Cangı, avukat Hilal Küey, Dr. Oya Otyıldız, Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz ile Şehir Plancıları Odası eski başkanı Tuncay Karaçorlu katıldı.

Yapılan keşifte Avukat Arif Ali Cangı, DSİ ile Kültür Bakanlığı arasında yapılan protokollerle kazının devam etmiş olmasının yasa karşısında bir önemi olmadığını vurgulayarak alanın 2001 tarihinden bu yana arkeolojik SİT olduğu için korunması gerektiğini söyledi.

Avukat Hilal Küey, alanın tamamının belgelenip dökümantasyonunun yapılmadığına değindi ve “Henüz Allianoi’nun yüzde 20’si kazılabildi ve DSİ projesi su sirkülasyonunun önüne geçemeyecek” dedi.

Allianoi’nin fay hattı üzerinde olması nedeniyle DSİ projesinin uygun olmadığını dile getiren Jeofizik mühendisi Erhan İçöz ise, duvarla çevirmenin alanı baraj sularının tahribatı altında bırakacağını ifade etti.

Bilirkişiler, bölge için raporunu 30 gün içinde sunacak.

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Nisan ayında Allianoi antik kentinin çevresinin kapatıldıktan sonra sulara gömülmesini öngören DSİ projesinin yeniden incelenmesine karar vermişti. DSİ’nin projesinde antik kentin çevresinin duvar ve mille kapatılarak su altında bırakılması öneriliyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.