Haberler

Güler: Nükleer santral Sinop için talihsizlik değil, şanstır

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer santral için endişeli olan Sinoplular'ın gönlüne su serpti.

Güler, "Bu Sinop için bir talihsizlik değil, şanstır. Buradan, 20-25 bin kişi ekmek yiyecek. Gönlünüz rahat olsun her hangi bir tehlikesi yok" dedi. Sinop İşadamları Derneği (SİAD) tarafından Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlenen Sinop Enerji Toplantısı'na Bakan Güler'in yanı sıra, AK Parti Sinop Milletvekilleri Kadir Tıngıroğlu ve Abdurrahman Dodurgalı ile Sinop Valisi Zeki Şanal, Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, SİAD Genel Başkanı Yusuf Özer ve çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantıda ele alınan en önemli konu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer elektrik santrali oldu.

Sanayi ve kalkınma için gerekli
Toplantıda konuşan Bakan Güler, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının önüne geçmek için alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini, yenilebilir enerji, rüzgar enerjisi, jeotermal enerjin yanı sıra nükleer enerji konusunda da yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Güler, "Diğer enerji kaynaklarına da ağırlık veriyoruz. İklim değişikliğinde kurak bir dönem düşünün. Kuraklığı, rüzgarın olmadığını düşünün. Burada nükleer enerjinin katkısı olacaktır. Sanayi ve kalkınma için bu gerekli" dedi. Kendisinin de Ordu'da doğup büyüdüğünü, nükleer enerji konusunda bölge halkında oluşan endişeleri bildiğini anlatan Güler, şöyle konuştu: "Bu Sinop için bir talihsizlik değil, bir şanstır. Artı nükleer santraller koruma kabı ile birlikte inşa ediliyor. Koruma kabı olmazsa tehlike olur. Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerde Nükleer Elektrik Santralleri şehir ile iç içe kurulmuş vaziyette. Sinop için de her hangi bir tehlikesi yok. Sinop bunun için iyi bir bölge. Buradan, 20-25 bin kişi ekmek yiyecek."

Her şeyi inceleyerek yapacağız
Nükleer santralın teknik yönünün tüm dünyada nasıl çözülüyorsa Sinop'ta da öyle çözüleceğini belirten Bakan Güler, şöyle konuştu: "Burada inceleme yaparken, insan, böcek, bitki, taş ve suyu hesaplayarak çalışma yapıyoruz. Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattı inşaatında bir karatavuk ve onun yumurtasını korumak için boruyu 30 kilometre uzatıp hattın maliyetini artırdık. Gönlünüz rahat olsun. Santral için 70-80 yer inceledik. 10 yerde kaldık. 10 yerden sonra Sinop çıktı. Sinop'taki veriler ümit veriyor."

Sinop'un seçilmesi siyasi karar değil
Toplatında konuşan Sinop Nükleer Teknoloji Merkezi için çok fazla çalışma yaptıklarını belirten TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, şunları söyledi: "Yüzlerce kilometre alan taraması yaptık. 10 ayrı yere baktık. Sinop'taki veriler umut verdi. Bizim yaptığımız açıklamalara itimat ediniz. Burada Sinop'un seçilmesi siyasi bir karar değil, tamamen mühendisi bir karardır. Henüz nihai karar verilmedi. Hükümetimiz uygun görürse yatırım yapılacak."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.