Haberler

Ulus’a yürütmeyi durdurma çıkmadı

Tarih: 11 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet
Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesinin iptali için açılan dava Danıştay’dan döndü. Danıştay, projeyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Danıştay 6. Dairesi, Ankara Tarihi Kent Merkezi kapsamında yer alan Ulus, Hacı Bayram Camisi ve civarı, Bent Deresi, Ankara Kalesi ve civarının yenileme alanı olarak tespit edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

Söz konusu alanın, yenileme alanı olarak tespit edilmesine ilişkin 7 Eylül 2005 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile bu bölge içinde yer alan yapıların da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca kamulaştırılmasına ve "acele kamulaştırmanın" uygulanmasına ilişkin 15 Mart 2007 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açıldı. Davanın ilk incelemesini yapan Danıştay 6. Dairesi, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ve Ankara Büyükşehir Belediye Encümeni kararlarında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek, söz konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulması istemlerini oy birliğiyle reddetti.

Acele kamulaştırma
Uyuşmazlığa konu olan yenileme alanı olarak tespit edilen bölgenin kamulaştırılmasında, 2942 sayılı kanunun uygulanmasının kararlaştırıldığı ve "Aceleliğine Bakanlar Kurulunca Karar Alınacak Haller" kapsamında dava konusu kararın alındığının görüldüğü belirtilen kararda, "Bu durumda, aceleliği gerektiren durumun varlığı yönünden yargısal inceleme yapılması gerekmektedir" denildi. Kararda, şunlar kaydedildi:

Hukuka uygun
"Tarihi ve kültürel yapı ile bu özellikleri taşıyan alanlarla ilgili çalışmaların güç ve zahmetli bir iş olduğu kadar, bu bölgenin ruh ve yapısının geniş bir zaman dilimi içerisinde yok olmakla karşı karşıya kalması nedeniyle tarihi ve kültürel varlıkların ve değerlerin korunması amacıyla yenileme alanları içerisinde yıpranan ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş alanların yeniden inşa ve restore edilerek, bu bölgede konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanlarının oluşturulması, doğal afet risklerine karşı önlemler alınmasına yönelik olarak kamulaştırılmasında acele kamulaştırmaya ilişkin hükümlerin uygulanmasında kamu yararı bulunduğundan dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nda hukuka aykırılık görülmemiştir.

Ankara Tarihi Kent Merkezi kapsamında kalan ve 5366 sayılı kanun uyarınca yenileme alanı olarak tespit edilen bölgede yapılacak kamulaştırmalarda, acele kamulaştırma hükümlerinin uygulanması kararı doğrultusunda ve bu alandaki plan hükümlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla Ankara Büyükşehir Belediye Encümeni tarafından alınan dava konusu kararlarda da hukuka aykırılık bulunmamaktadır."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.