Haberler

İzmir Ulaşımına Yeni Yol Haritası

Tarih: 12 Haziran 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Ulaşım Ana Planı çerçevesinde, 20 bin 51 haneyi kapsayan anket tamamlandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, 2030 yılına kadar ulaşım yatırımlarının ve İzmir’de ulaşım ve trafiğin “olmazsa olmazlarının” anayasasını ortaya koyan çalışmanın “yeni bir yol haritası” olacağını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi ulaşımdaki sıkıntıları ortadan kaldırmak ve yeni açılımlar getirebilmek amacıyla, Şubat 2007’de başlattığı İzmir Ulaşım Ana Planı çalışmaların ilk aşaması tamamlandı.

20 bin 51 haneyi kapsayan İzmir Hane Halkı Ulaşım Anketi’nde ulaşılan sonuçlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ankete ilişkin verileri Doç. Dr. Gülgün Tosun açıkladı.

Anketin temel amacının, üzerinde çalışması devam eden İzmir Ulaşım Ana Planı’na kent içi ulaşım konusunda katkı yapacak temel verilerin toplanması olarak değerlendiren Tosun, şöyle devam etti: “Ulaşım anketinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, merkezi alanda belirlenen bölgelerde yaşayanların, standart hafta günlerindeki yolculuk bilgilerine, yolculukların dağılımlarına, kullanılan ulaşım aracı türlerine ilişkin bilgiye ulaşmak, hane halkı bireylerinin yolculuk/seyahat alışkanlık ve davranış biçimleriyle, günlük yolculuklarında karşılaştıkları sorunları saptamak hedeflenmiştir.”

Ulaşım Ana Planı çalışmaları konusunda danışmanlık hizmeti veren Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Oral ise plan çalışmaları kapsamında bugüne dek gelinen noktayı anlattı.

“Geleceği planlıyoruz”
Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ulaşım Ana Planı çalışmalarının ilk aşamasının tamamlandığını hatırlatarak, “Bu çalışmayla, 2007–2030 yılları arasında İzmir’deki yolculuk miktarları ve karayolunun gelişiminin ne olacağı belirlenmiştir” dedi.

Ege Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülen İzmir Ulaşım Hane Halkı Anketi çalışmasının Ulaşım Ana Planı’nın önemli bir ayağını oluşturduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, elde edilen sonuçların, Belediye tarafından yürütülen banliyö, metro, karayolu alt ve üst geçişleri gibi yatırımların ne kadar sağlıklı olduğunu ortaya koyması bakımından da son derece önem taşıdığını söyledi.

Böylesine kapsamlı bir çalışmanın İzmir’de ilk kez yapıldığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı, “2030 yılına kadar ulaşım yatırımlarının ve İzmir’de ulaşım ve trafiğin “olmazsa olmazlarının” anayasasını ortaya konan bu çalışma, bizim için yeni bir yol haritası olacaktır” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, ikinci aşama kapsamında yer alan diğer çalışmaların ise 2009 Ocak ayında tamamlanacağını belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki yolların durumlarını, yolculuk süreleri ve maliyetlerini, yaya güzergahlarındaki sıkıntıları, taksi-dolmuş-servis taşıtlarının durumlarını, bisiklet kullanımının teşvik edilmesinin koşullarını, trafik kazaları risk durumunu, bu ikinci aşamanın sonunda belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Anketten dikkat çeken sonuçlar
İzmir Hane Halkı Ulaşım Anketi kapsamında, Ulaşım Ana Planı projesindeki öğretim üyeleri tarafından belirlenmiş 47 analiz bölgesi içinde yer alan 20.051 hane ziyaret edilerek, hanede bulunan bireylerle yüz yüze görüşüldü. Alan çalışması kapsamında 20.051 hanede yaşayan 62.456 kişiye ulaşıldı. Anket sonuçlarından bazı satırbaşları şöyle:

Ulaşım yükünü belediye otobüsleri taşıyor:
* Hane halkı bireylerinin işe giderken genellikle kullandıkları ulaşım araçları arasında, ilk sırada % 30.2 ile belediye otobüsleri geliyor.
* Bu anlamda, yaklaşık her 3 İzmirliden biri kent içi ulaşımlarında belediye otobüsünü kullanmaktadır.
* 2.sırada kullanılan ulaşım aracı olarak % 17 ile özel otolar (yalnız başına)
* % 16.7 ile ardından ücretsiz servis araçları ve % 16.6 ile yaya ulaşımı gelmektedir.
* Minibüs/dolmuşların kullanım oranı % 6.7, metronun ise % 1.4’tür

Kent Kart kullanımı yaygın:
* Kent kart sahipliğiyle ilgili bulgular incelendiğinde, görüşülen hane halkı bireylerinin yüzde 58’inin kent kart sahibi olduğu görülüyor.

Yolculukta karşılaşılan sıkıntılar:
* Gün içinde yapmış oldukları seyahatlerde, sorun yaşadıklarını belirten İzmirlilerin dile getirdikleri sorunlar arasında ilk sırada % 33.8’lik bir oranla zaman kaybı ilk sırada geliyor.
* Bunu ulaşım araçlarındaki kuyruk, kalabalık % 24.9 ile ikinci sırada izliyor.
* Üçüncü sırada ise % 15.6 ile taşıt bekleme sorunu geliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.