Haberler

Rezidansa ahır koyabilir miyiz

Tarih: 18 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Gökhan Yılmaz
Önce işgalci sayıldıkları bölgede hak sahibi oldular, sonra da bir firmayla anlaşıp rezidans sahibi oluyorlar. Şişli'ye bağlı Ayazağa Köyü'ndeki Kazdal ailesi yapılacak rezidansa bir de ahır istiyor.

Bir tarafı İstanbul'un en gözde yaşam merkezlerinin olduğu 'Mashattan' olarak adlandırılan gökdelen semti Maslak, diğer tarafı, köy yaşamının sürdüğü Ayazağa. Askeri arazide kalan gecekonduların sahipleri, yıllardır verdikleri hukuk mücadelesini kazanmanın ardından Ağaoğlu İnşaat şirketiyle, arazilerine rezidans yapımı için anlaştılar.

1940'ta Ayazağa'daki 26 bin metrekarelik askeri araziye yerleşen Kazdal, Coşkun ve Bozkurt aileleri, önce arazinin mülkiyetini, ardından da lüks konut ve ticaret merkezi yapımını sağlayacak imar planını Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçirmeyi başardı.

Arazinin mülkiyetini elde edebilmek için anlaştıkları Ağaoğlu İnşaat firmasından aldıkları 10,5 milyon YTL ile oturdukları arazinin mülkiyetini kazanan gecekonducular, işgalci sayılırken bir anda İstanbul'un en değerli arazilerinden birine sahip oldu.

%25 pay ailelere
Ağaoğlu ile arazilerine yapılacak konutların yüzde 25'ini almak üzere anlaşan gecekonducular, toplamda bin konutluk büyük bir yaşam sitesi ve ticaret merkezinden pay alacak. Gecekondu sakini Muharrem Kazdal, “Bizi bu büyük rakamlar ilgilendirmiyor. Konutlarda da gözümüz yok. Konutu satıp buradaki rahatımı sürdüreceğim başka bir yere gideceğim” diyor. 

Rezidansta ahır projesi 
İstanbul'un en değerli arazilerinden biri haline gelen topraklarından kopmak istemeyen Rizeli Kazdal Ailesi'nin fertleri, bugün hâlâ geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Maslak'ın dev kulelerinin göründüğü tarlalasında çapa yapan Hamide Kazdal, “Yeni yapılacak konutlar 20 katlı olacakmış. Ben 5 veya 6. katından daire isterim. Arkadan ona bir de merdiven yaptım mı, koyunumu tavuğumu rahatça besleyecek bir ahırım da olur” diyor.

“Yeni konutlarda hayatta yapamam. Biz burada rahatız” diyen 49 yaşındaki Adem Kazdal üzgün. 18 yaşındaki Halil Kazdal ise sülale olarak aynı yerde yaşayan aile fertlerinin yeni konutların yapılmasıyla dağılacağından dolayı projeye karşı çıkıyor.

Asker araziden vazgeçmişti
Şişli Ayazağa Hadım Koru mevkiine ilk gecekondu, 1940'lı yıllarda yapıldı. 75 gecekondu bulunan arazinin de içinde olduğu 320 bin metrekarelik alan, 1969'da 3. Kolordu Komutanlığı'na tahsis edildi. Arazide, gecekonduların yanısıra bir de mezarlık bulunuyor. Tahsis tarihinden bu yana 'işgalcilerle' askeriye arasında birçok temas kuruldu. Kolordu Komutanlığı'ndan önce araziye yerleştiklerini savunan gecekonducular hak talebinde bulundu. Gecekondu sahipleri 2001 yılında birleşerek S.S. Yeşil Maslak Koru Konut Yapı Kooperatifi'ni kurdu ve çalışmaları sonuç verdi. Milli Savunma Bakanlığı, 31 Mart 2006'da arazi üzerindeki askerî tahsisi kaldırdı. 14 Mayıs 2007'de İstanbul Defterdarlığı'nca yapılan ihaleyi 10,5 milyon YTL ile kazanan kooperatif, mücadelesinde mutlu sona ulaştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Haziran'daki toplantısında 26 bin metrekare büyüklüğündeki araziye 65 bin metrekare konut ve ticaret merkezi yapabilme hakkını tanıyan plan geçti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.