Haberler

Gençlik Parkı, Yeniden Doğuyor…

Tarih: 20 Haziran 2008 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Başkentin simgesi olan ve 19 Mayıs 1943 tarihinde İncesu Bataklığı’ndan Gençlik Parkı haline getirilen alan, eski görüntüsüne yeniden kavuşturuluyor. Park, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmayla, yeniden başkentin en gösterişli rekreasyon alanlarından biri haline getirilecek. Baştan sona yenilenecek ve son derece modern yepyeni bir görünüme kavuşturulacak parka ilişkin açıklamada bulunan başkan Gökçek: “Park, yapılacak yeni modern görünümüyle, gece gündüz açık kalarak, eski hüviyetine kavuşacak.” dedi.

Kongre salonlarından, kültür merkezlerine, modern havuzundan yepyeni oyuncaklarıyla Lunapark’ına kadar birçok yeniliğin yer alacağı Gençlik Parkı’na ilişkin açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Parkı, bu sene yeniden hizmete açıyoruz. Burası sil baştan yeniden tanzim ediliyor. İnşallah bu sene içinde yeniden hizmete girmiş olacak” dedi.

İncesu Bataklığı'ndan Gençlik Parkı'na
İncesu Deresi’nin taşkın alanı olan bataklık, toplam 275 bin metrekare arazi, şehrin büyük park ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanmaya karar verilir. Kararın verildiği tarih 1936, tasarlayıcısı ise Fransız Theo Leveau’dur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gençlik Parkı’nın inşası için 600 bin lira tahsis edilir. O yıllarda nüfusu 122 bin 270 olan ve çevresi boş araziyle çevrili, susuzluk çekilen Ankara için park öylesine önemli bir projedir ki, her türlü fedakârlık göze alınır.

İncesu mecrası temizlenecek ve üzeri kapanacaktır. Filtre istasyonundan 40 milimetrelik borularla saniyede 150 litre akacak su getirilecektir. Meydanda büyük bir havuz olacak, üzerinde bir adacık bulunan havuzda, motor ve sandallar yer alacak ve ayrıca adaya iki de köprü yapılacaktır. Parkta gül bahçesi kahve ve gazinolar, Ankara ikliminde yaşayabilecek kuşlar için bahçe, açık hava halk tiyatrosu, çocuk bahçesi, labirent, yüzme havuzu, atlılar için 2 bin 200 metre uzunluğunda gezi yolu bulunacaktır. Önceleri askıya alınan projeden sonraları tamamıyla vazgeçilir.

1939 da inşaata yeniden başlanır ve 1941 yılının Ağustos ayında deneme amaçlı parkın havuzuna su verilmeye başlanır.
19 Mayıs 1943’de Gençlik Parkı, Başbakan, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri ve milletvekillerinin katıldığı bir törenle açılır. Başkent’in artık büyük bir parkı vardır…

Gençlik Parkı kısa sürede Başkentlilerin sosyal yaşamında önemli bir yere oturur. Hafta sonu aktiviteleri, memur ailelerinin gazino ve piknik keyifleri giderek yeşeren bu büyük havuzlu parkın etrafında sürmeye başlar. Ankara hatırası fotoğrafların hemen hemen çoğunun fonunda Gençlik Parkı yer alır.

Semaverde çay keyifleri, İstanbul’un en gözde ses sanatçıları parkta, Başkent’in ilk sahiplerini ağırlar. Parkın büyük havuzundan sandallarla gezmek dışında yüzmek ve diğer sportif etkinlikler için de yararlanılabileceği düşünülür ve 1944 yılının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda havuzda yüzme, kürek ve yelken yarışmaları düzenlenir. Ankara gibi susuz, kurak bir kentte böylesine büyük bir havuz ve ağaçlık alanın önemi küçümsenecek gibi değildir.

Parka girilemez olmuştu
Gençlik Parkı 1940 ve 50’li yılların en gösterişli rekreasyon alanı olarak benimsenirken, Ulus’ta yer alan kentin tarihi merkezi giderek Kızılay Yenişehir’e doğru taşınmaya başlar. Değişen şehir merkezinin etkileri ilerleyen yıllarda Gençlik Parkı üzerinde de kendini gösterir. Parkın konuk ettiği kitlenin niteliği her geçen yıl biraz daha değişir ve Başkentliler büyük havuzlu, havalı parklarından uzaklaşmaya başlar. Parktaki kültürel değişim eğlence alanlarında kendini gösterir, gazinolar değişir, suç oranı yüksek bir mekân haline gelir. Artık neredeyse ailelerin korkarak yanından yöresinden geçtiği bir yerdir Gençlik Parkı.

Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda ailelerin gitmek istemediği, insanların rahatça gezemediği Gençlik Parkı’nı yeniden düzenlemek için Milli Komite’den izin alarak çalışmalara başladı.

Gençlik Parkı yeniden doğuyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına yeniden başlanan Gençlik Parkı 2000’li yıllarda Başkentlilerle tekrar buluşuyor. Bugün artık her yanı yeşil alanla dolu Ankara’nın göbeğindeki derya ya da bozkırdaki cennet olarak tanımlanmasa bile Gençlik Parkı, Ankaralıya yeniden merhaba diyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gençlik Parkı’nın çok daha modern ve kullanışlı yeni projesinin hazır olduğunu belirterek, ihalesinin yapıldığını söyledi. Başkan Gökçek, “Gençlik Parkı’nı bu sene yeniden hizmete açıyoruz. Burası sil baştan yeniden tanzim ediliyor. İnşallah bu sene içinde yeniden hizmete girmiş olacak” dedi.

Ankara Garı ile Opera binası arasındaki 275 bin metrekarelik geniş bir alanda kurulu bulunan Gençlik Parkı’nın, Cumhuriyet döneminin ilk kentsel parkı olduğunu ve bu yönüyle de tarihi bir önemi bulunduğunu kaydeden Başkan Gökçek, Park’ın bu kapsamda daha modern ve kullanışlı bir görünüme kavuşturulması için çalışmalara başlandığını söyledi.

Park’taki sosyal ve kültürel faaliyetlerin sayısının arttırılacağını, havuzun tarihi dokusuna dokunmadan temizlenerek, yeniden revize edileceğini, çevresinin ise yıkılarak yeniden düzenlenip, vatandaşların rahat bir şekilde gezip, oturup dinlenebileceği bir mekân haline getirileceğini kaydeden Başkan Gökçek, alan içerisinde gençlik merkezi, kültür merkezi, kapalı otopark, kabul salonu binaları ile kültür-sanat-eğlence aktivitelerinin yer alacağı, Ankaralıların rağbet edeceği önemli gezi ve eğlence merkezlerinin bulunacağını kaydetti. Başkan Gökçek, “Burası için yeni projeyi hazırladık. İhalesini tamamladık. Çalışmalara hızlı bir şekilde başladık” dedi.

Gençlik Parkı’nın 7 ayrı girişi bulunduğunu ancak bunların en önemlilerinin eski yerleşim yeri Ulus ile eskiden şehir dışı ve yurtdışından gelen misafirlerin ilk gördükleri yer olan Gar girişi olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Bu iki girişten, Gar yeniliği temsil ediyor. Ulus kapısı ise eskiden bu yana herkesin bildiği girişi. Bunları birleştiren bir aksın ortasına da Gençlik Parkı kurulmuştur. O yüzden buraları koruyarak yenileyeceğiz. Ayrıca bu 7 girişte de güvenlik bulunacak” dedi. Park’ta bulunan tüm ağaçların tek tek kimliklerinin çıkartıldığını ve birer numaralarının bulunduğunu da kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Bütün ağaçların her türlü bilgilerinin yer aldığı bir kimlik bu. Kimse bu ağaçlara dokunamaz” diye konuştu.
Park’taki yeşil alanların daha da arttırılacağını belirten Başkan Gökçek, gerekli olan yerlere özellikle havuz kenarına çalı, çiçek türü ağaç takviyesi yapılacağını söyledi.

Gençlik Parkı’nın en önemli sembollerinden olan Nikah Salonu ile havuzun revize edilerek, hizmete sunulacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Nikah salonunu revize ederek, aynen koruyacağız. 42 bin metrekarelik alanı kapsayan havuzu da yeniden düzenleyerek suyunu arttıracağız. İçine de özel ışıklandırma yapacağız. Bu bölümü yeşilliklerle birlikte aydınlanma açısından da estetik açıdan da güzel bir görünüme kavuşturacağız. Bu çalışmamız da Türkiye’de kentsel parklarda bir ilk olacak” dedi.

Başkent’in merkezinde eskiden olduğu gibi yeniden bir prestij parkı oluşturulacağını, havuz kenarındaki çirkin yapılaşmaların tamamının kaldırılacağını ve buraların halkın gezmesi, oturması için yeniden restore edileceğini belirten Başkan Gökçek, “Göletin klasik yapısına dokunulmayacak ve bir kenarına Cumhuriyet Anıtı konulacak. Çay bahçeleri ve kafeler gibi yapılar arka planda yer alacak ve buralar parkın dış sınırlarına çekilecek” diye konuştu.

Projede neler yer alacak?
Gençlik Parkı’nın değişen yüzünün Ankara’ya yeni bir soluk aldıracağını belirten ve yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, Parkın Opera Binası sınırında bulunan ağaçsız bölgede TÜBİTAK ile birlikte yapılan çalışmayla Türkiye’nin en modern Bilim Merkezi’nin inşa edileceğini söyledi. Merkez’in çatı katında 2500 kişilik kapalı ve 2000 kişilik de terasta olmak üzere fast-food alanı bulunacağını da belirten Başkan Melih Gökçek, büyük küçük herkesin ilgisini çekecek Bilim Merkezi’nde ayrıca engelliler için faaliyet merkezi, park yönetim binası ve altında da 600 araçlık otopark inşa edileceğini kaydetti.

Parkın eski günlerine yeniden kavuşması için yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, Park’ta yapılacak Gençlik Aktivite Merkezi’nin de çevresinin cam ile kapatılacağını, sessiz ve gürültülü aktiviteleri içine alacak şekilde, iki kısımda ele alınacağını ve sıcak-soğuk mevsimlerde hizmet verebilecek teknik donanıma sahip olacağını söyledi.

Kültür Merkezi ile Tiyatro Binası
Gençlik Parkı'nda bulunan Necip Fazıl Kısakürek ve Kemal Sunal Kültür Merkezlerinin yıkılarak, yerlerine aynı adları taşıyan ve günün en gelişmiş teknolojisi ile donatılacak yeni bir kültür merkezi inşa edileceğini de ifade eden Başkan Gökçek, burada her türlü kültürel faaliyetleri içinde barındırabilecek 350 kişilik gösteri salonu olacağını söyledi. İçerisinde çeşitli faaliyetlerin yapılabileceği ve dört mevsim hizmet verecek mekanik donatıma sahip olacak merkezin karşısında 45 otoluk VIP açık otoparkın da bulunacağını kaydeden Başkan Melih Gökçek, Muhsin Ertuğrul Açıkhava Tiyatrosu’nun da yeni çalışmayla kapatılarak, yerine 600 kişilik salon, 200 kişilik de balkon ve localarıyla her türlü teknolojiye sahip tiyatro binası yapılacağını ifade etti. 

Kabul Salonu 
Milli Komite Kurulu'nun onayı ile yapılacak olan yeni düzenlemeyle mevcut Ulaşım İşleri Dairesi Başkanlığı binasının yıkılarak, yerine Kabul Salonu yapılacağını anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, binanın, Ulus yapıları ve Opera binası yapısı ile form bütünlüğü sağlayacak şekilde olacağını söyledi.

Gençlik Parkı'nın Batı cephesinde Gar’ın karşısında yer alan girişin bulunduğu meydanın altında da 113 araç kapasiteli kapalı otopark yapılacağını ifade eden Başkan Melih Gökçek, üstte taksicilerin bulunduğu otoparkın da alt alınarak, üst kısmın meydan haline getirilmesinin planlandığını söyledi.

Lunapark yenilenecek
Bugünkü Lunapark’ın yerine günümüz teknolojisine uygun çocuk ve büyüklerin kullanabileceği her türlü aktivitelerin bulunacağı modern bir Lunapark yapılacağını kaydeden Başkan Gökçek, yepyeni oyuncakların parkta yer alacağını söyledi.
Başkan Melih Gökçek, “İnsanlar aileleri ve çocuklarıyla akşam iş dönüşü buluşarak Park’ta rahatça oturabilecekler ve eğlenebilecekler. Park, yapılacak yeni modern görünümüyle, gece gündüz açık kalarak eski hüviyetine kavuşacak” diye konuştu.

Projenin mimarı Tokcan: "Park yeniden modern görünüme kavuşacak"
Avrupa ve Türkiye’de birçok projeye imza atan Gelişim Mimarlık A.Ş’nin mimarlarından Öner Tokcan da, şimdiye kadar yapılmış en büyük kentsel park unvanını elinde bulunduran Harikalar Diyarı ile Altınpark ve Dikmen Vadisi 2. etap projelerini de kendilerinin yaptıklarını belirterek, Gençlik Parkı’nın yeniden modern bir görünüme kavuşturulması için çalışmalara başladıklarını belirtti. Tokcan, parka yönelik yapılan eleştirileri haksız bulduğunu söyledi.

Öner Tokcan, eleştirilerin daha projenin ne olduğunu bilmeden yapıldığını kaydederek, “Eleştiriye açığız. Ancak projeyi bilmeden eleştiri yapıyorlar. Benim Gençlik Parkı’na yapılacaklara ilişkin temel düşüncem, parkın fonksiyonunu ve estetiğini, son zamanlardaki bozulmalardan arındırarak iade etmek. İçindeki tesisleri, güncelleştirerek, yeniden hayat kazandırmak. Burada projeyi bilmeden eleştirmeleri beni son derece üzüyor. Parkın son yıllarda bozulmuş olan estetiğini ve güzelliğini kazandırarak vatandaşlara iade edeceğiz” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.