Haberler

Rüzgâr gülleri elektrik için çalışacak

Tarih: 23 Haziran 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Ahmet Kıvanç
Yıl sonuna kadar toplam 453 megavat kurulu güçte rüzgâr santralı devreye girecek. Türkiye böylelikle toplam elektrik üretiminin yüzde 1’ini rüzgârdan sağlar hale gelecek Polat ve Demirer Enerji’nin Manisa’da 40 milyon avroluk rüzgâr santralı cuma günü açılıyor. Aynı gruplar iki yıl içinde 420 milyon avroluk yeni yatırımlara başlayacak.

Türkiye’nin elektrik üretim ve tüketim dengesi bu yıl bıçak sırtında gidiyor. Yedek kapasite olmadan tüketimi karşılamaya çalışan elektrik santrallarının imdadına, bu yıl sektörün rüzgâr gülleri adını verdiği rüzgâr tribünleri yetişti. Bu haftadan itibaren devreye alınacak rüzgâr santrallarıyla Türkiye’nin rüzgâr enerjisi üretim kapasitesi bir yıl içinde dörde katlanacak.
Türkiye rüzgâr enerjisiyle 1998 yılında Çeşme’de Alize A.Ş. ve Güçbirliği A.Ş. tarafından kurulan sırasıyla 1.50 megavat ve 7.20 megavat (MW) kurulu gücündeki santrallarla tanıştı. Ardından Bores’in Bozcaada’da 2000 yılında üretime aldığı 10.20 MW’lık santral geldi. Türkiye’de halen Çeşme ve Bozcaada’nın yanı sıra İstanbul Hadımköy ve Silivri, Bandırma, Manisa-Akhisar ve Gelibolu’da olmak üzere 146.25 MW kurulu güçte 9 rüzgâr santralı faaliyette bulunuyor.

Dünyada son dönemde petrol ve doğalgaz fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesinin de etkisiyle hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarına 10 yıla kadar alım garantisi vermesi, geçen yıl Kasım ayında başvurusu yapılan lisanslardan daha önce alınmış rüzgâr santralı lisanslarının hızla yatırıma dönüşmesini sağladı.

İlk tören cuma günü
rüzgâr santralları önümüzdeki günlerde peşpeşe hizmete girecek. İlk olarak Polat Enerji ve Demirer Enerji ortaklığına ait Doğal A.Ş.’nin Manisa’nın Sayalar ilçesinde kurduğu rüzgâr santralı devreye alınacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler’in katılımıyla hizmete açılacak rüzgâr santralının türbinleri geçen yıl Eylül ayında geldi.

Doğal A.Ş., santralda üretilecek elektriğin iletimini sağlamak üzere 154 kilovat (kw) gerilime sahip 30 kilometrelik iletim hattını kendi olanaklarıyla inşa etti. Yılda 110 milyon kilovat saat (kwh) elektrik üretecek santral toplam 40 milyon avroya mal oldu.

Polat-Demirer ortaklığındaki Doğal A.Ş. rüzgâr enerjisine yatırımını artan bir hızla sürdürecek. Şirket temmuz ayında Soma’da 141 MW, eylülde Balıkesir’de 56 MW, ekimde Aliağa’da 30 MW, gelecek yıl da yine Aliağa’da 60 MW olmak üzere toplam 287 MW’lık rüzgâr santralının inşasına başlayacak. Doğal A.Ş.’nin rüzgâr santralı yatırımlarının toplam tutarı 420 milyon avroyu bulacak.

Sanko en büyük olacak
Geçen yıl Kasım ayında EPDK’ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) en fazla rüzgâr santralı lisans başvurusu yapan Gaziantepli Konukoğlu ailesine ait Sanko Enerji’nin İstanbul Çatalca’daki 60 MW kurulu güçteki santralı da Temmuz ayının ilk haftasında hizmete açılacak. Böylece Sanko Enerji, kısa bir süreliğine de olsa en büyük kapasiteli rüzgâr santralına sahip olacak. Enerji sektörü son dönemde tekstile yatırım yapmayan Sanko Grubu’nun gözbebeği oldu.

Sanko bu santraldan yılda 210 milyon kwh elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Bu yıl ayrıca Aksa Enerji’nin Hatay Samandağ’daki 30 MW, Turkcell’in fikir babası Muzaffer Vargı’nın İzmir Aliağa’daki 42.50 MW, Alto Holding’in İstanbul Gaziosmanpaşa’daki 24 MW’lık santrallarında test üretimlerine başlandı.

Bu yıl devreye alınacak en büyük santral ise Aksa Enerji’nin Balıkesir’in Şamlı ilçesinde inşa etmekte olduğu 114 MW kurulu güçteki santralı olacak. Enercon ve Demirer Enerji’nin Muğla- Datça’daki 28.80 MW’lık santralı da bu yıl ilk devreye alınacak santrallar arasında yeralıyor.

Bu yıl ayrıca Samandağ’da 35.10 ve 22.50 MW’lık iki, Aydın Didim’de 31.50 MW, İzmir Çeşme’de 15 Mv ve Balıkesir Susurluk’ta 19 Mv kurulu güçteki santrallar devreye alınacak.

Üretimin yüzde 1’i
Söz konusu santralların devreye girmesiyle halen 146.25 MW olan Türkiye’nin rüzgâr enerjisindeki toplam kurulu gücü 599.25 Mv’a yükselecek. Bu santrallar sayesinde yılda yaklaşık 2.2 milyar kvh elektrik üretimi gerçekleştirilebilecek. Yeni devreye girecek santralların eski santrallarla birlikte bu yılki üretime katkısı ise 0.9 milyar kwh olacak. Bu da bu sene 204 milyar kwh olması planlanan toplam elektrik tüketiminin yaklaşık 0.4’ü anlamına geliyor. Ancak aynı santralların gelecek yılki üretimleri Türkiye’nin yıllık tüketiminin yaklaşık yüzde1’ine ulaşacak.

Arkası gelecek
Türbin tedarik sözleşmesi imzalanan rüzgâr santrallarından ise 2009 yılında 599.5 MW, 2010 yılında da 347.4 MW kurulu güçte toplam 17 santral daha devreye girecek. Böylece iki yıl sonra Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde toplam kurulu gücü 1.546 MW’a ulaşacak. Bu santralların planlandığı gibi devreye girmesiyle de bu yılki tüketimin yüzde 2.8’i oranında elektrik, rüzgâr santrallarından üretilebilir hale gelecek.

Dünyada rüzgâr enerjisine talebin artması dolayısıyla rüzgâr türbini üreten şirketler siparişleri karşılamakta zorlanırken, Türkiye’de de bazı büyük gruplar bu alanda yatırım kararı aldılar.

Teknoloji işi kolaylaştırdı
Rüzgâr türbini sektörü bir yandan siparişleri karşılamaya çalışırken, bir yandan da teknolojisini hatırı sayılır şekilde geliştiriyor. Örneğin Demirer Enerji’nin 1998’de Çeşme’de kurduğu 1.50 MW’lık santralında 500 kilovatlık (kw) 3 rüzgâr türbini ile üretim yapılırken Sanko’nun önümüzdeki günlerde hizmete girecek Çatalca’daki santralında 3 bin kw gücünde türbinler kullanıldı. İlk santrallardan olan Bozcaada’daki rüzgâr türbinlerinin gücü ise 600 kw. Bu nedenle Bores Bozcaada’da 17 adet türbinle 10.20 MW kurulu güce ulaşabilirken, Sanko’nun santralında 20 adet türbinle 60 MW’luk kurulu güce ulaşıldı.

Yeni sipariş edilen rüzgâr türbinlerinin neredeyse tamamına yakını 2 bin kw ve üzerinde yeralıyor. Bu arada dünyanın en büyük türbin üreticilerinden Siimens de Türkiye’de üretim için ortak aradığını açıkladı.

Türbin için kuyruk var
Rüzgar santralı yatırımı yapmak isteyenlerin önündeki en büyük engel rüzgar türbini teminindeki güçlük. Üreticiler dünyada patlayan talep nedeniyle bugün aldıkları siparişler için 2011’de teslim edebiliyor. Türbin üreticilerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Toplam üretimin yüzde 28’ini gerçekleştiren Danimarkalı Vestas ilk sırada yer alıyor. Üretimin yüzde 18’ini yapan GE (General Electric) ikinci. Bu iki devi sırasıyla, Gamesa, Enercon, Suzlan, Siemens ve Nordex izliyor.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.