Haberler

'Son Vadi' de yok oluyor

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Ankara'nın yapılaşmamış son vadisi olan İmrahor yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Vadi, Ankara Anakent Belediyesi koruma alanı içinde bulunmasına karşın son dönemde, fabrikalar tarafından kirletiyor, göletler dolduruluyor, topraklar kazılıyor... Ankara'nın su havzasını besleyen önemli alanlardan biri olan İmrahor Vadisi yeraltı suları ve göletleri ile Mogan, Eymir Gölleri ve Ankara Çayı'nı besleyen bir sisteme sahip. Bu nedenle İmrahor Vadisi'nin sularının kirlenmesi Mogan ve Eymir Gölleri'nin kirlenmesi ve halihazırda kirlilik sorununun yaşandığı Ankara Çayı'nın da kendini yenileyememesi anlamına geliyor. Pis bir koku yayılan vadideki göletlerin ikisi ise şu anda ne olduğu tam olarak bilinemeyen ancak gölün suyunu siyah hale getiren bir maddeyle kaplı. Göletlerin bu şekilde kirletilmesi yeraltı sularının da kirlenmesine neden oluyor. Göletlerin kenarları ve vadi evsel atıklarla kirlenmiş durumda. Aynı zamanda vadide bulunan tuğla fabrikaları tuğla üretiminde kullanmak için ham madde elde etmek amacıyla göllerin suyunu boşaltıyor. Kurutulan göllerin dibinden alınan killi toprak ise tuğla yapımında kullanılmak üzere vadide yığınlar halinde bekletiliyor. Vadide biriken inşaat atıkları ve göletlerden çıkarılan toprak küçük tepecikler oluşturuyor. Bölge, hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, otomobil lastikleri, ambalaj atıkları, evsel katı atıklar ve atık yağlar ile kirletilmiş durumda. Tuğla fabrikalarına ve beton santraline gelen araçlar nedeniyle vadiyi zaman zaman toz bulutları kaplıyor.

Kimya mühendisi Cem Müftüoğlu, İmrahor Vadisi'nde yaşanan bu durumu özetleyen bir dilekçe ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurdu. Müftüoğlu vadinin çevre mevzuatının öngördüğü şekilde koruma altına alınması ve kirlenmenin durdurulması talebinde bulundu. Müftüoğlu dilekçesinde bölgede yaşanan çevre kirliliğinden daha önce şikayet edildiğini ancak şikayetlerin sadece hava kirliliği ve gürültü kirliliği açısından incelendiğini belirtti. Müftüoğlu, bölgede oluşan su ve toprak kirliliği ile ilgili ise herhangi bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti.

İmrahor Vadisi'nin Önemi
İmrahor Vadisi Ankara için oluşturulmuş yeşil kuşağın en önemli ayaklarından biri. Bu kuşak Ankara'nın güneyinden başlayarak batıya doğru Ankara Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Anadolu Botanik Bahçesi, Gölbaşı yerleşimi, Mogan - Eymir Gölleri, Gölbaşı Özel Çevre Yarışma Alanı, İmrahor Vadisi, 50. Yıl Parkı, Kurtuluş Parkı, Abdi İpekçi Parkı, Atatürk Kültür Merkezi Kompleksi, Atatürk Orman Çiftliği, Şeker Fabrikası yerleşimi, Belediye Olimpik Oyunlar Alanı, Hipodrom, Zirve Mürted ovalarından oluşuyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.