Haberler

Ayrılık Çeşmesi tarihi kimliğine kavuşuyor

Tarih: 9 Temmuz 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Cüneyt Bitikçioğlu
Osmanlı Padişahları’nın ordusuyla Anadolu seferine çıkarken, hacı adaylarının ise Bağdat’a hareket ederken sevdiklerinden ayrıldığı nokta olduğu için “Ayrılık Çeşmesi” olarak adlandırılan tarihî çeşme, 407 yıl önceki kimliğine geri dönüyor. Marmaray ve E-5’ten gelen Anadolu Ray’ı kullanan yolcular; Ayrılık Çeşmesi’nden Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Ümraniye veya Gebze’ye gidebilecek. Marmaray Projesi kapsamında inşası devam eden Ayrılık Çeşme İstasyonu, Kadıköy’ün en eski tarihî kalıntılarından biri. Osmanlı Padişahlarından 4. Murad tarafından 1600 yılında yaptırılan çeşme; adını, yanındaki Ayrılık Mezarlığı’ndan almış. Ayrılık Çeşmesi; Osmanlı Padişahları’nın ordusuyla Anadolu seferine çıkarken, hacı adaylarının ise Bağdat’a hareket ederken sevdiklerinden ayrıldığı nokta olarak biliniyor. 

Bozulmadan taşınacak 
Kadıköy-Kartal Raylı Taşıma Sistemi’nin tamamlanması ve Ümraniye raylı sisteminin hayata geçirilmesiyle birlikte burası yine ayrılık noktası olacak. Marmaray Projesi kapsamında, Gebze istikametinden gelen yolcular, Ayrılık Çeşme İstasyonu’ndan Kadıköy, Üsküdar veya Ümraniye’ye gidecek. Halkalı ve Sirkeci yönünden gelen yolcular ise yine Kadıköy ve Ümraniye’ye gidecekleri gibi Gebze hattından Anadolu’ya devam edebilecekler.

İnşaatı devam etmekte olan Kadıköy-Kartal Raylı Taşıma Sistemi, E- 5 güzergâhından gelerek Ayrılık Çeşme İstasyonu’nda Marmaray ile birleşiyor. Projesi tamamlanan ve ihale aşamasına gelen Ümraniye Raylı Sistemi ise yine bu istasyondan başlıyor. Ayrılık Çeşme İstasyonu’ndaki çalışmalar hızla devam ederken, Kadıköy-Kartal Raylı Taşıma Sistemi üzerinde bulunan Ayrılık Çeşmesi’nin taşınması gündemde. Söğütlüçeşme İstasyonu’ndan gelen yol, Yeldeğirmeni Mahallesi’nde kavis çizerek Ayrılık Çeşme İstasyonu ile birleşiyor. Adını istasyona veren tarihi Ayrılık Çeşmesi ise tam bu hat üzerinde bulunuyor. Bu kapsamda, Ayrılık Çeşmesi’nin yeri değiştirilirken, yine Ayrılık Çeşme Sokak üzerindeki 18 evin yıkımı yapıldı. Çeşmenin hemen yanında bulunan ve sarayın ileri gelenlerinin defnedildiği Ayrılık Çeşme Mezarlığı’nın da bir bölümünün yıkılması söz konusu. 

Daha farklı olabilirdi 
Ayrılık Çeşme’nin yerinin değiştirilmesi tepkiyle karşılanıyor. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Arif Atılgan, İstanbul’un tarihî kalıntılarla dolu 2 bin 700 senelik şehir olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bir şey yapılacaksa tarihî eserleri koruyarak yapılmalı. İstanbul’un tarihi değerinde kalmasını istiyoruz, yoksa 10 sene sonra tarihî yer kalmayacak. Marmaray Projesi kapsamında Ayrılık Çeşmesi’ni yerinden kaldırırsanız bir özelliği kalmıyor. Bu çeşmenin yanında geniş bir namazgâhı ve iki yalağı varmış. Ayrıca yanında sarayın ileri gelenlerin gömüldüğü mezarlık var. O mezarlığa, 1700’lü yılların sonlarına doğru gömülme işlemi yapılmış. Yine yanından geçen Ayrılık Çeşmesi Sokağı’nın da en az 100 yıllık bir geçmişi var. İstanbul’un en eski ve kendini korumuş nadir sokaklardan biridir. Çeşmenin yeri değişecek, evlerden 18’i yıkıldı ve mezarlığın bir bölümü de sökülecek. Bunun yerine projede değişiklik yapıp, Marmaray hattını buradan geçirerek, tarihteki eski kimliğine göre dizaynı yapılabilirdi.”

4. Murad yaptırdı
Ayrılık Çeşmesi, 1600 yılında dönemin padişahı 4. Murat tarafından yaptırılmış. 1638 yılından itibaren ‘Ayrılık Çeşmesi’ adını almış. 4. Murat, buradan Bağdat seferine çıkmış. Bağdat Caddesi’nin adı da buradan geliyor. Çeşme, Anadolu Yakası’nın en büyük çayırı olan Haydarpaşa Çayırı içerisinde bulunuyor. Çayır, Karacaahmet Türbesi’nden başlıyor, Yeldeğirmeni Mahallesi’nde bitiyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun süvarileri bu çayırda talim yapıyordu. Padişah sefere çıkmak için Ayrılık Çeşmesi’ne gelip ordusuyla buluşur ve Anadolu’ya çıkardı. Bugün sürdürülen Marmaray çalışmaları neticesinde Ayrılık Çeşmesi, yeniden vedalaşmaların mekanı olacak...
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.