Haberler

Kızılay binası yeni ihaleyi bekliyor

Tarih: 8 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Uzun süredir mahkemelik olan ve kullanılmayan Türkiye Kızılay Derneği’ne ait Kızılay Meydanı’ndaki bina, geçtiğimiz ay derneğe teslim edildi. Kızılay, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarak binayı kiraya vermeye hazırlanıyor.

Kızılay, 1990’lı yıllarda uluslararası alanda bir proje yarışması başlatarak kendine ait bir bina inşa edeceğini duyurmuş, yarışma sonucunda şu an Kızılay Meydanı’nda Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü yanında yer alan binanın projesi birinci olmuştu. 1998 yılında Kızılay Derneği’nce yapımına başlanan bina, kaba inşaatının bitirilmesinin ardından yapılan ihale sonucunda Beğendik firmasına verilmişti. Beğendik ile Türkiye Kızılay Derneği arasında 7 Ekim 1998 yılında imzalanan Yap-İşlet-Devret ve Kiralama Sözleşmesi’ne göre söz konusu bina inşaatının 20 ay içinde içinde tamamlanması ve yıllık 7 milyon dolar kira bedeli ile kiralanması öngörülmüştü. Ancak 2001 yılına gelindiğinde Beğendik firmasının inşaatı söz verdiği süre içerisinde tamamlamaması ve işletme bedellerini ödememesi üzerine bina mahkemelik olmuş, Kızılay Derneği de Ankara 6. Noterliği’ne başvurarak sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmişti. Beğendik firmasının bu dönemde ekonomik darboğaza girmesi üzerine proje için söz konusu firmaya 42 milyon dolar kredi veren İş Bankası’nın da işin içine girmesi dava sürecini iyice çetrefilleştirmişti. 7 yıl süren dava maratonunun ardından Beğendik, İş Bankası ve Kızılay Derneği’nin katılımıyla bir mutabakat metni imzalanarak binanın Kızılay Derneği’ne devri geçtiğimiz ay gerçekleşmişti. Ankara 2. İcra Hakimliği’nin kararı üzerine teslim alınan binaya Kızılay Bayrağı çekilmiş, Türk Kızılayı Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, bina önünde gerçekleştirdiği basın toplantısında “Türk Kızılayı, binanın uzun yıllar işletilememesinden dolayı ciddi gelir kaybetti. O günler söz konusu projemiz uygulamaya konulduğunda da Ankara’da alışveriş merkezi yok denecek kadar az durumdaydı ama maalesef, istenilen zamanda bina bitirilemedi ve işlevlerini yapamadı. Şimdi 1998’den bu yana 10 yıl aradan sonra binamızı teslim aldık” demişti.

Yeniden İhale Yapılacak
Konuya ilişkin Cumhuriyet Ankara’ya bilgi veren Türk Kızılayı Derneği yetkilileri, binanın kiraya verilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde yeniden bir ihalenin açılacağını kaydetti. İhalenin gerçekleştirilmesine yönelik teknik çalşmaların sürdüğünü ve yakında sonuçlanacağını bildiren yetkililer, 10 yıl atıl durumda kalmasına rağmen binada herhangi bir hasarın olmadığını söyledi. İhalenin tamamlanmasının ardından bu binaya yerleşmeyi düşünmediklerini ifade eden yetkililer, Kızılay Ataç Sokak’ta yer alan binalarından memnun olduklarını belirtti.

Yılda 7 Milyon Dolar
Yetkililer, Kızılay Meydanı’ndaki binanın “kendilerine gelir sağlayacak bir yer olarak görüldüğünü ve içerisinde sadece rozet ve benzeri eşyaların satılacağı bir Kızılay Standı’nın yer alacağını” ifade ederek binadan yılda 7 milyon dolar gelir beklediklerini kaydetti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.