Haberler

Havagazı Fabrikası Yeniden Doğuyor

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarını tamamladığı tarihi Havagazı Fabrikası’nda çevre düzenlemesine başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Alsancak’taki Havagazı Fabrikası’nda yaptığı restorasyon çalışmalarının ardından çevre düzenlemesine başladı. Çevre düzenlemeleri kapsamında alt yapı düzenlemelerinin de gerçekleştirileceği fabrika sahasında açıkhava sineması, otopark, yeşil alanlar, alış veriş standları, açık sergileme alanı, kafeteryalar ve eğlence yeri oluşturulacak. Eskiden gaz depolama işlevi gören, şu anda sadece izi bulunan gazometrenin de sembolik olarak çelik konstrüksiyon canlandırması yapılacak. Çelik konstrüksiyon yapının iç bölümünde, eski havagazı fabrikasının içinden çıkartılan, tarihi yansıtacak ögeler sergilenecek.

Sanayileşme sürecindeki İzmir’in sembol yapılarından biri olan tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki çevre düzenleme inşaat çalışmaları önümüzdeki Kasım ayında tamamlanacak.

Restorasyon çalışması ile neler yapıldı?
Havagazı Fabrikası Restorasyon Projesi gereğince, 24 bin metrekarelik açık alan üzerindeki 2850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki tüm yapılar yıkıldı. Aslına uygun olarak restore işlemleri yapılan tescilli yapıların Gençlik Merkezi olarak kullanılacağı bildirildi.

Fabrika sahasındaki dökümhane binası kafeterya olarak planlanırken, depo binaları da sergi salonu ve sanat atölyeleri şeklinde düzenlendi. Ayrıca diğer tescilli yapılar, okuma salonu satış birimi ve idari bina olarak kullanılmak üzere restore edildi. Alanın gerisindeki iki katlı betonarme bina da yeniden düzenlenerek yenilendi. Aynı çalışmalar çerçevesinde, eski Havagazı Fabrikası’nın simgesi konumunda olan dev bacanın iç temizliği yapıldı ve bacanın güçlendirilmesi için gerekli çalışmalar gerçekleştirildi.

Liman gerisindeki Havagazı Fabrikası’nın kültürel aktivite ve çekim merkezi haline getirileceğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu projenin hayata geçmesiyle, İzmir’in kültür ve sanat kenti olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacağını belirtti. Eski Havagazı Fabrikası’nın yeri ve yapısı itibariyle, kentlinin yanı sıra turistlerin de ilgisini çekeceği kaydedildi.

Havagazı Fabrikası’nın tarihi
Fransız “Laidloux and Sons” şirketi tarafından inşaatına 1862 yılında başlanan Havagazı Fabrikası, 1902 yılından itibaren şehrin havagazı ile aydınlatma sisteminin odak noktasını oluşturmuştu. Kentte elektrikle aydınlanma devreye girene kadar kullanılan Alsancak'taki fabrika, İzmir’in her dönem çağdaş ve öncü olduğunun da bir göstergesi olarak anılıyor. Güçlü bir ticaret ve liman kenti olan İzmir’de sanayinin gelişmesinde çok önemli rol oynadığı bilinen bu fabrikanın, çok maksatlı kullanımlara uygun yeni düzenleme sonrasında kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri olması bekleniyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.