Haberler

Samsun’a 500 milyon Euro’luk santral

Tarih: 1 Eylül 2008 Kaynak: NTVMSNBC
Avusturyalı enerji şirketi OMV, Lehman Brothers ve Türk şirketi Met Group, kurdukları Borasco Elektrik ile 500 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaparak Samsun’da 890 MW kurulu güce sahip bir doğalgaz santrali yapacak.

Rusya’dan gelen ikinci gaz hattı olan Mavi Akım hattının yakınında kurulacak olan santralde General Electric ekipmanları kullanılacak. Proje inşaatına bu yıl başlanacak ve 2010 sonunda santral faaliyete geçecek.

Borasco Elektrik 2007’de Sabancı Holding’in eski CEO’su Celal Metin yönetimindeki Met Group tarafından Türkiye’de enerji sektöründe yatırımlar yapmak amacıyla kurulmuştu. Şirket Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) Şubat ayında 49 yıllık üretim lisansı aldıktan sonra Mart ayında Lehman Brothers’ın yüzde yüz iştiraki Turcap Investments ile yüzde 50 oranında ortak olmuştu.

Şirketlerden yapılan ortak açıklamada, Petrol Ofisi’ndeki yüzde 41.3’lük yatırımından sonra Türkiye’de yeni bir yatırım daha yapan OMV’nin söz konusu ortaklık için gerekli yasal izinleri aldığı belirtildi. OMV tarafından ayrıca yapılan açıklamada ise şirketin Borasco Elektrik’e katılım onayının EPDK tarafından 30 Temmuz’da verildiği, AB’nin rekabet biriminden de gerekli iznin 19 Ağustos’ta çıktığı belirtildi.

Borasco Elektrik ve MET Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin, projeyle ilgili olarak “En son teknolojiye sahip olan Borasco Elektrik Doğal Gaz Enerji Santrali, yüksek verimliliği ve düşük emisyon değerleri ile uzun yıllar boyunca Türkiye enerji sektörünün önemli bir yapı taşı olacaktır” dedi.

OMV Gaz ve Enerji İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Werner Auli ise, ortaklıkla ilgili olarak “Türkiye piyasasına yaptığımız bu yatırım, Romanya ve Almanya’da yürüttüğümüz doğalgaza dayalı elektrik üretimi projelerimizle birlikte önemli bir adımdır. Türkiye elektrik piyasası, yılda yüzde 10 ile güçlü bir büyüme oranına sahiptir. Talebi karşılamak için acilen yeni elektrik santrallerinin kurulması gerekmektedir. Bu proje, Türkiye’de arz güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

Yüzde 60'ı OMV'nin
Borasco Elektrik’in hisse yapısı yüzde 60 OMV Power International, yüzde 25 Lehman Brothers’ın tamamına sahip olduğu Turcap Investments BV ve yüzde 15 de Met Group şirketlerinden Metcap şeklinde oluştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.