Haberler

Yayla yolları ‘turizm’ için birleştiriliyor

Tarih: 1 Eylül 2008 Kaynak: Taraf
Karadeniz’de yaylaları birleştirme projesi hayata geçiyor. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, yayla turizmi süresinin uzatılmasını amaçlayan Karadeniz yaylalarını birleştirme projesi doğrultusunda, Ordu ve Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek master planları ihale edildiğini açıkladı.

Yöreye Katkı Sağlayacak
Altı ilin valiliği tarafından ihale edilen işin tahminen 1.5 yıl süreceğini belirten Özak, Türkiye’de şimdiye kadar hiçbir dönemde yapılmamış bir çalışma hazırlayarak, Karadeniz yaylalarını birleştirme işine kalkıştıklarını, bunun da yöreye büyük katkı sağlayacağına belirtti.

Bakan Özak, yaylaları birleştirme projesinin Ordu’dan başlayarak Giresun, Trabzon, Gümüşhane’nin kuzeyi, Rize ve Artvin arasın-daki yaylaların birleştirilmesini kapsadığını kaydetti.

Yaylalar Değerlenecek
Bakan Özak, küresel ısınma dolayısıyla yaylaların daha da önem kazandığına dikkat çekerek, projenin, küresel ısınma sürecinde daha da önem kazanan yaylaların çok daha verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacağını dile getirdi.

Özak “Yaylalarımızda önemli derecede yerleşme ve yapılaşma sorunlarımız var. Yaylalarımızda yöresel özelliklerden giderek uzaklaşan yapılaşma, yaylalarımızı betonlaştırmaktadır. Mevcut sorunlar daha da büyümeden, doğal ve ekolojik değerlerimizi koruyarak, yöresel mimari özelliklerimiz ve yaşam alışkanlıklarımızı koruyup geliştirerek tedbirler almak, gerekirse idari ve mali ve hukuki düzenlemeler yapmak durumundayız” diye konuştu.

Türkiye’nin yayla zengini bir ülke olduğunu belirten Özak, bu projeyle
Karadeniz yöresinin yayla turizmi bakımından büyük önem kazanacağını ifade ederek, Türkiye’nin önemli güzellikleri arasında yer alan yaylaların iyi korunması ve pazarlanması gerektiğini kaydetti.

Karadeniz Yeni Ekonomi Kapısı
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, ihalelerin sonuçlanmasının ardından kısa süre içinde uygulama çalışmalarına başlanacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Karadeniz yaylalarını birleştirme projesi bana göre çok önemli ve hiç denenmemiş bir projedir. Yaylaların birleştirilmesi projesi Doğu Karadeniz’de hizmet sektörünün önünü açacaktır.

Bunu yapmak zorundayız çünkü Karadeniz’de başka bir sektör yok. Yolların birleştirilmesi ile turistlerin bir yaylayı günübirlik gezmek yerine, yöredeki bütün yaylaları gezme fırsatı bulacaklardır.
Projenin hayata geçirilmesiyle yaylaya çıkan yerli ve yabancı turistler yaylayı günübirlik gezmek yerine orada konaklama fırsatı bulabilecekler.

Böylece yayla kültürümüzü turistler de tanıma fırsatı bulacak. Kısmet olur da proje hayata geçerse buralarda yaylaların doğasına uygun konaklama tesisleri yapılacak. Yaylaların birleştirilmesi yayla turizminini geliştirecektir. Buna bağlı olarak yeni istihdam imkanı da doğacaktır.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.