Haberler

Avrupalılar mobilya üretimini bırakıyor, Türkiye merkez olur

Tarih: 1 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Abdulhamit Yıldız
İşçilik ve enerji maliyetlerinin artması Avrupalı şirketleri üretimi bırakmaya ya da Uzakdoğu'ya taşımaya zorluyor. Batılı firmaların terk etmeye başladığı sektörlerden biri de mobilya.

Avrupalıların mobilya üretiminden çıkmasının Türk şirketlerinin önünü açtığını belirten çocuk ve genç mobilya üreticisi Çilek'in sahibi Muzaffer Çilek, "Tekstil ve hazır giyimde olduğu gibi Avrupa'daki mobilya üretimi de Türkiye'ye doğru kayacak." diyor. Çilek'e göre, son 10 yılda Türk mobilya sektörünün ihracatı 150 milyon dolardan 1 milyar dolara ulaştı. Mobilya sektörü, beş yıl sonra otomotiv ve tekstil gibi ihracatta ilk sıralarda yer alacak.

Mobilya sektöründeki değişimleri ve markasının stratejilerini Zaman'a değerlendiren Muzaffer Çilek'e göre artık Türkiye'de üretilen mobilyalar kalite ve tasarımla dikkat çekiyor. Dünyanın ortasında bulunan Türkiye, Güney Afrika'ya, Kanada'ya ve Çin'e de aynı sürede ürünleri gönderme imkanına sahip. Bu alanda zamanında ihtiyaçtan fazla yatırım yapılması da şirketleri yurtdışına açılmaya zorluyor. Dış pazarlarda değerlendirilmeyi bekleyen boşluklar var. İhracatın yüzde 49, üretimin yüzde 15 artması sektörün önünün açık olduğunu ve hızla geliştiğini gösteriyor.

Çilek Mobilya ise sektörde uzun süre önem verilmeyen çocuk ve genç alanına odaklanarak rakiplerinin arasından sıyrılan bir firma. 1986'da her biri ayrı ayrı üretim yapan Çilek kardeşler, 10 yıl aradan sonra güçlerini birleştirerek tek bir marka altında üretime başlama kararı aldı. Ailenin soyadını marka yapan şirket, sadece çocuk ve genç mobilyası üretmeye başladı. Türkiye'nin her yerinden gelen tasarımcılarla gittiği her ülkede ilgi gören tasarımlar yaptı. Türkiye'de hem İsveçli Ikea'nın hem de yapı marketlerinin mobilya ürünlerine girmesini ise 'pazarı büyütme ve firmalara çekidüzen verme' bakımından katkı sağladığı görüşünde.

Geçen yıl 80 milyon dolarlık ciroya ulaşan Çilek Mobilya, bu yıl ortalama yüzde 35 büyüme hedefleyerek 105 milyon dolara ulaşmayı planlıyor. Şu anda üretiminin yüzde 38'ini ihraç eden şirket, gelecek yıllarda bu oranı daha da artırmakta kararlı. Her ne kadar mobilya sektörünün yüzde 5'lik bir alanına hitap etse de 63 ülkeye mal satıyor. 23 ülkede 66 mağazası bulunan Çilek, her hafta bir mağaza açıyor. Gelecek beş yılda yurtdışında 260 mağazaya ulaşacak. Her ülkenin kültürünü bilen, bir dönem orada yaşamış kişilerden ekipler kuruldu. Öncelikli hedef bölgeler ise Yunanistan, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri, Rusya ve Afrika. Şirketin başarılı büyümesi yatırım fonlarının da dikkatini çekiyor, ancak finansman odaklı teklifler geri çevriliyor.

Hedef kitlemiz, evde çok vakit geçiren kızlar
Muzaffer Çilek, mobilya alırken kız çocuklarının daha çok etkili olduğunu ifade ediyor. Kızların evde daha çok vakit geçirdiklerini ve odaları ile ilgilenmeyi istediklerini dile getiren Çilek, bu kesime ulaşmayı hedef haline getirdiklerini vurguluyor. Erkek çocuklar için de macera, deniz ve otomobil konseptlerine ağırlık verdiklerini kaydediyor. Orta ve ortanın altı ekonomik gelire sahip olanlar, 5-10 yıl arasında gidecek ürünler alıyor. Çocuk, ilkokula başlayınca alıp askere gidene kadar kullansın diye bakıyor. Ama varlıklı ve zengin olanlar çocuk mobilyası alıp 4-5 yıl kullandıktan sonra biraz daha genç işi alıyor. Mobilya yenileme süresi üst gelir grubunda 5, orta kesimde 10, daha alt kesimde 15 yılı geçiyor.

Çin'de 9 mağaza açacak
Çin pazarına girmek için araştırmalarına devam eden Çilek, ilk mağazayı Guanzo kentinde açacak. Şirket, ilk etapta bu ülkede 9 mağaza açmayı planlıyor. Tamamen üst gelir grubuna hitap etmeyi planlayan firmanın en önemli sorunu taklit. Çilek, İnegöl'de düzenlenen uluslararası bir fuarda Çin'de üretilmiş taklit ürünlerinin kendi stantlarının yanında satıldığını aktarıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.