Haberler

DATİ'nin ortakları Ataköy arazisi ihalesinin iptaline sevindi

Tarih: 3 Eylül 2008 Kaynak: Referans Yazan: Aram Ekin Duran
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın Ataköy arazisinin satışını ikinci kez iptal etmesi, arazinin kullanım hakkını 2038 yılına kadar elinde bulunduran Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat AŞ'nin (DATİ) ortakları tarafından "olumlu bir karar" olarak değerlendirildi. Arazinin DATİ dışında bir kuruma satışını imkânsız kılan ihale şartlarının kamuoyunda yarattığı tepkiden rahatsız olan DATİ ortakları, TOKİ'nin "Kamuoyu vicdanını ikna edemedik, ihaleyi iptal ediyoruz" açıklamasına sevindi. DATİ ortaklarından eski TOBB Başkanı Fuat Miras, "Araziyi satın almak gibi bir düşüncemiz yok. Ama başkası satın alırsa, haklarımız için dava açarız" derken Halim Mete ise "İhale olsaydı daha çok spekülasyon yapılacaktı. İhalenin iptali hem ülke hem ortaklığımız için daha hayırlı oldu" diye konuştu.

DATİ, Türkiye denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinden Şadan Kalkavan, Fuat Miras, Halim Mete, Gündüz Kaptanoğlu, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan tarafından 2004 yılında kuruldu. 2005 yılında Ataköy arazisi için açılan ihaleye giren DATİ, 200 milyon dolar bedelle araziyi 33 yıllığına kiraladı. DATİ yönetimi, ihale sonrasında Deniz Ticaret Odası üyelerine "Gelin ortağımız olun" çağrısında bulundu. Bu çağrıya olumlu yanıt verilmesi ile ortak sayısı genişleyen ve sermayesi büyüyen DATİ, Ataköy arazisi üzerindeki Ataköy Şirketler Grubu, Ataköy Turizm AŞ, Ataköy Otelcilik AŞ ve Ataköy Marina AŞ'nin önce Vakıfbank'a ait hisselerini, sonra da Özelleştirme İdaresi'ne ait hisselerini devraldı. Ortaklar, 1 Mart 2005 tarihinden itibaren adını da DATİ Yatırım Holding olarak değiştirdi.

DATİ ortakları ihaleden rahatsız
TOKİ'nin ilk ihale girişimini iptal etmesinin ardından 4 Eylül'de yeniden ihaleye çıkacağını açıklaması ile DATİ ve ortakları yeniden gündeme geldi. DATİ'ye yakın kaynaklar, irili ufaklı çok sayıda ortağın söz konusu ihaleden rahatsız olduğunu, TOKİ Başkanı Bayraktar tarafından alınan iptal kararının "memnuniyetle" karşılandığını belirtiyor. DATİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kıran'ın da iptal kararının hemen ardından "Hayırlı olsun. Satışı isteyen de iptal eden de TOKİ oldu" dediği biliniyor. Bu arada, Mart 2007'deki ilk ihaleye girmeme kararı alan DATİ yönetimi, 4 Eylül'de yapılması planlanan ancak ikinci kez iptal edilen ihaleye katılıp katılmayacağı konusunda net bir açıklama yapmamıştı. Gökhan Kıran'ın önümüzdeki günlerde DATİ İcra Komitesi Başkanı Gökhan Kınar ihale sürecine ilişkin önemli açıklamalar yapması bekleniyor.

DATİ ortaklarından eski TOBB Başkanı Fuat Miras, kimsenin DATİ'ye Ataköy arazisini altın tepside sunmadığını belirterek arazi için açılan ihalelere Türkiye'nin en büyük firmalarının girdiğine dikkat çekti. Arazinin ihale ediliş biçiminin yanlış olduğunu öne süren Miras, "Zaten başından beri DATİ olarak ihaleye niye çıkıldığını anlamadık. TOKİ Başkanı'nın 'Buradan yılda şu kadar kazanıyorum, satarsam şu kadar kazanırım' gibi açıklamalarının iyice değerlendirilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi lazım" diye konuştu.

İhale başkasına kalsa dava açarız
DATİ olarak 2038'e kadar kiracısı oldukları Ataköy arazisindeki yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Miras, "Yıl sonunda Sheraton Oteli'ni açacağız. Mega Yat Limanı projemiz var. Galleria'yı depreme karşı güçlendiriyoruz. Yatırımlarımıza odaklandık, yola devam ediyoruz. Şu an için araziyi satın almak gibi bir düşüncemiz yok. Eğer ihale yapılsaydı ve bir başka kuruluşa satılsaydı, haklarımızı korumak için mahkemeye başvuracaktık. Yani ihale yapılmış olsaydı bile iptal edilirdi" şeklinde konuştu.

DATİ ortaklarından Mete Kardeşler Deniz Taşımacılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halim Mete ise ihalenin iptaliyle ilgili olarak "Arazinin niye ihaleye çıkartıldığını da ihalenin sonradan niye iptal edildiğini de anlamadık" dedi. Her şeye rağmen ihalenin iptal edilmesinin doğru bir karar olduğunu vurgulayan Mete, "Biz zaten orayı kiralamak maksadı ile aldık. Satın almak gibi bir niyetimiz yoktu. Ama kamuoyunda sanki arazinin bize satılması için girişimde bulunuyormuşuz gibi bir kanı oluştu" diye konuştu. Mevcut şartlarda arazinin DATİ haricinde bir kuruluş tarafından satın alınmasının düşünülemeyeceğini vurgulayan Mete, "Kim 30 yıllık kiracısı olan bir araziye para yatırır? İhale olsaydı daha çok spekülasyon yapılacaktı. Dolayısıyla ihalenin yapılmaması hem ülke hem ortaklığımız için daha hayırlı oldu" şeklinde konuştu.

Ataköy ihalesinde süreç nasıl işledi?
Ataköy Turizm AŞ, 1986'da devlete ait Galleria Alışveriş Merkezi, Crowne Plaza ve Ataköy Marina'nın bulunduğu yaklaşık 140 bin metrekarelik arazinin üst kullanım hakkını Emlak Bankası'ndan satın aldı. Arazi, 2002 yılında Emlak Bankası'ndan Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) geçti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2005'te ihale açtı ve araziyi 33 yıllığına 200 milyon dolar bedelle DATİ Holding'e kiraladı. Mart 2007'de Ataköy arazisi için ihale yapılacağını açıklayan TOKİ, ihale şartnamesinde araziyi satın alacak kişi veya kurumun DATİ'nin kiracılığı bitene kadar araziye tek bir çivi bile çakamayacağını belirtti. Bu durum, "adrese teslim ihale" iddialarını gündeme getirdi. Oluşan tepkiler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ihale iptal edildi. İlk ihalenin iptalinden yaklaşık 1.5 yıl sonra TOKİ ikinci kez arazinin satışı için 4 Eylül 2008'de ihale yapacağını duyurdu. Tepkiler üzerine bu ihale de iptal edildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.