Haberler

Kastabala Antik Kenti Yakınına Kurulacak Fabrika, Halkı Böldü

Tarih: 3 Eylül 2008 Kaynak: Birgün
Osmaniye’deki “Akdeniz’in Efesi” olarak da bilinen Kastabala (Hieroapolis-Kutsal Kent) yakınına yapılacak çimento fabrikasını kimi yurttaşlar iş kapısı olarak görür ve isterken, bazıları da çevreyi kirletip, tarımı öldüreceğini savunuyor. Kastabala antik kentinin kuzeyinde yer alan Kazmaca köyünün azası Selahattin Babaoğlan, köyde yaşayanların tamamına yakınının çimento fabrikasını istemediğini söyledi. Yaklaşık 5 yıl önce İl Tarım Müdürlüğü’nün bahçecilik ve zeytinciliği teşvik ettiğini, bölgede büyük miktarda bahçelerin kurulduğunu ifade eden Babaoğlan, “Fabrikanın yapıldığı yer, bizim köyümüze doğru esen rüzgarın üzerinde. Fabrikanın ürettiği tozlar, bahçelerimize ve tarlalarımıza gelecek” dedi.

"Batıda Bu Fabrikaları Kapatıyorlar"
Fabrika kurucularının düzenlediği toplantılara katıldıklarını belirten Babaoğlan, şöyle devam etti:“Filtre kullanacaklarını söylüyorlar ama buna inanmıyoruz. Çimento fabrikaları batı ülkelerinde kapatılıyor. Çünkü çevreye zarar veriyor. Bu kapattıkları fabrikaları bizim ülkemizde kurmak istiyorlar. Yöreye kurulacak Üniversal Çimento fabrikası da aynı şekilde yabancı ortaklı. Fabrika çevreyi kirletecek, tarımı öldürecek. Sağlığımız ve geleceğimiz için istemiyoruz. Köyün hemen hemen tamamı aynı fikirde. Yapılmaması için elimizden geleni yapacağız.”

Antik kentin güneyinde kalan ve fabrikaya en yakın köy konumundaki Kesmeburun Köyü Muhtarı Şevket Karaoğlan ise fabrikanın, kendi köylerinin yanı sıra Kazmaca, Sarpınağzı, Bahçe ve Kırmacılı köylerine yakın olduğunu ve bu köyleri ilgilendirdiğini bildirdi. Köylerinde 10 kişiden 8’inin fabrikanın kurulmasını istediğini söyleyen Karaoğlan, “Bölgede ve köyümüzde tarım kalmadı, ekonomimiz bozuldu. Herkes iş arıyor. Çimento fabrikası bize iş sağlayacak. Her yönden faydası olur, zararı olmaz” dedi.

Fabrikayı istemeyenlerin, iş sorunu bulunmayanlar olduğunu savunan Karaoğlan, “Onların da ‘kanser yapar’ diye kafalarını karıştırıyorlar. Bir de İstanbul’da Ankara’da bazı profesörler ve sanatçılar istemiyor. Sanki bizim geçimimizi onlar sağlıyormuş gibi. Biz buraya gelip ekonomik durumumuzu görmelerini istiyoruz” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.