Haberler

Optimum, 1 park için 4 okul verdi

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: İbrahim Balta
Türkiye'nin zincir alışveriş merkezlerinden Optimum Alışveriş Merkezi (AVM), Kadıköy'de inşa ettiği mağazının bitişiğindeki ilköğretim okulunun altını yeraltı otoparkı yapmak ve 25 yıl bedelsiz kullanmak için İstanbul İl Özel İdaresi'ne 4 ilköğretim okulu yapma teklifinde bulundu. İstanbul İl Özel İdaresi, Optimum AVM'nin teklifini oy çokluğuyla kabul etti.

Optimum Alışveriş Merkezi'ni inşa eden Kadıköy Gayrimenkul Yatırım Turizm San. ve Tic. AŞ'nin İl Özel İdaresi'ne bir dilekçeyle ilettiği teklif, idarenin Eğitim, İdari İşler ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyelerince oyçokluğuyla yerinde bulundu. Üç komisyonda çoğunluğu oluşturan üyeler 1 Eylül 2008 günü yapılan İl Genel Meclisi toplantısında, "30'ar derslikli 4 okul karşılığında okulun altının 25 yıllığına Optimum'a tahsisi" için ortak önerge verdi. Meclis, önergeyi oyçokluğuyla kabul etti. Kabul edilen önergeye göre, şirket, altını otopark yapmak üzere talip olduğu Duriye-Nuriye Endürüst İlköğretim Okulu'nun altına "ihtiyacı kadar" otopark yapıp bunu 25 yıl bilabedel işletecek. Bunun karşılığında, İstanbul'da İl Özel İdaresi'nin göstereceği yerlerde 30'ar derslikli 3 yeni okulun inşaatını ve Duriye-Nuriye Endürüst İlköğretim Okulu'nu yıkıp yeniden yapmayı teklif etti.

Optimum AVM 3 yeni okul yapma külfeti karşılığında, teklifinde derinliğini ve kat sayısını belirtmediği bir yeraltı otoparkı elde edecek. Bunu 25 yıl ücretsiz işlettikten sonra İl Özel İdaresi'ne devredecek. Optimum AVM böylece zorunlu olarak otoparka ayıracağı kapalı mekânları mağaza olarak kullanarak binanın değerini artıracak. İmar Kanunu'nun otoparklar başlıklı 37. maddesi, "Otopark ihtiyacı bulunan bina ve tesislere lüzumlu otopark yeri tefrik edilmedikçe yapı izni, otopark tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez" hükmünü içeriyor. Şirket okulun altını alamazsa, kanun uyarınca kendi arazisi içinde otopark alanı ayırmaya mecbur.

İl Özel İdaresi'ndeki 3 komisyonun şirketin teklifini incelediği ortak rapora göre Optimum'un altını istediği 4 bin 876 metrekare arazi üzerinde Duriye-Nuriye Endürüst İlköğretim Okulu, Halk Eğitim sosyal hizmet binası, kantin ve öğretmen lojmanı yer alıyor. 1999 depreminde hasar gören okul İstek Vakfı'nca 2001 yılında güçlendirildi. 870 öğrencili okul tam gün eğitim yapıyor. Optimum'un okulun altını istediği dilekçenin ekinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "olumlu" görüş yazısı mevcut.

Zincir alışveriş merkezi Optimum AVM'leri Rönesans inşaat şirketinin sahibi Erman Ilıcak kuruyor. Ankara merkezli Rönesans şirketi, geçen yıllarda Şişli'de otel inşaatı yapacağı arazide zemin etüdü sondajı yaptırırken, sondaj borusunun açılan delikten seyir halinde olan metronun üzerine düşmesiyle gündeme gelmişti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.