Haberler

139 yıllık Sveti Konstantin Kilisesi yeniden doğdu

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Taraf Yazan: Mesuthan Çınar
Edirne’nin Kirişhane semtinde harabe halinde olan ve turizme kazandırılacağı anı bekleyen Sveti Konstantin ve Elena kilisesi yoğun uğraşlardan sonra Türk ve Bulgar devletlerinin ortak kararı sonrasında yeniden hayat buldu. Yıkık bir şekilde sadece dört duvarı duran kilisenin röleve çalışmalarına başlanmasının ardından Anıtlar Kurulu’na sunulan projenin onay alması ile turizme kazandırılan kilisenin 14 Eylül Pazar günü resmî açılışı yapılacak.

Kilisenin daha önceki halini bilen ve mezbelelik bir halde olduğunu hatırlatan Kirişhane semti sakinlerinden Nurten Girdi “buraları otluk ve yılanlık içindeydi, her gün burada duvarları yıkarak define aramaya gelirlerdi. İyi ki burası restore edildi. Şimdi mükemmel bir eser var ve bu sayede turizmimiz canlanacak” dedi.

Yaklaşık 50 kişinin çalıştığı ve altı ay içinde tamamlanan kilise tadilatı hakkında bilgi veren Edirne’nin Bulgaristan
Başkonsolosu Angel Angelov kilisenin ayağa kaldırılarak turizme kazandırılıp ibadete açılmasında iki devletin emeği olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Bulgaristan-Türkiye İşbirliği
Gerçekten burada Bulgaristan Türkiye ilişkileri çok güzel bir örnek sergiliyor. Buna en somut örnek arkamda görmüş olduğunuz kilisenin onarımıdır. Sveti Konstantin ve Elena Bulgar Kilisesi, Edirne’de yıllarca kötü bir durumda duruyordu. Son bir yıl önce yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Ama iki devlet faaliyetleri ve projeleriyle çok güzel bir çalışmayı Anıtlar Kurulu’na sundu; sonra da onay alınarak çalışmalara başlandı. Edirne’de bulunan otoritelerle bir araya gelinerek neler yapılabileceği konuşuldu. Başta Edirne eski Valisi Nusret Miroğlu, şimdiki valimiz Mustafa Büyük, Belediye Başkanımız Hamdi Sedefçi ve bütün Edirne’de bulunan sivil toplum kuruluşları yardım etti. Mimarlığını Ali Erol’un yaptığı kilisemiz 6 ay içinde restore edildi. 7 Ocak 2008 günü Bulgaristan Kültür Bakanı Prf. Stefan Danielov burada restore çalışmalarının başlaması için ilk resmi töreni gerçekleştirdi. O zaman kilise yıkılmış ve sadece duvarları duruyordu. Burada böyle bir kilisenin varlığından kimsenin haberi yoktu. Şimdi görüyoruz ki hem Bulgaristan hem Türkiye iyi niyet çerçevesinde sadece Kültür ve Sanat alanında değil tarihsel değerlerin ayağa kaldırılması anlamında da iş birliği yapıyor.

Çok Turist Çekecek
Ben eminim ki bu eser buraya çok sayıda turist çekecek. Bir kaç sene önce restorasyonu yapılan ve Kıyık semtinde bulunan Sveti Georgi Kilisesi de harabe durumdayken ayağa kaldırıldı ve şimdi turist akınına uğruyor. Buradaki turistler Selimiye Camii’ni ve ondan sonra da başka yerleri dolaşarak alış veriş yapıyor ve dostluklar kuruyorlar. Burada da bu kilisemiz kültürel faaliyetler için kullanılacak ve bu da turist sayısının artmasını sağlayacak. Yapacağımız ortak çalışmalarla buraya daha fazla nasıl turist çekebileceğimizi planlayacağız. 14 Eylül Pazar günü saat 10:30’da yapılacak büyük bir törenle başbakanımızın da katılacağı bir açılış yapılacak. Törene Türk tarafından da kültür ve turizm bakanının katılmasını bekliyoruz” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.