Haberler

”Çinliler güneş enerjisi alanına yatırım yapmak istiyor”

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Dünya
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin'deki temasları sırasında, Türkiye'de özellikle güneş enerjisi konusunda yatırım yapmak isteyen, alanında Çin'in en büyük, dünyanın ise 2. büyük firması TBEA yetkilileriyle bir araya geldiklerini belirtti.

Çin'in başkenti Pekin ve Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'ndeki temaslarını değerlendiren Tüzmen, Türkiye'nin Çin'e olan ihracatının 2002 yılında 256 milyon dolar iken ilk kez geçen yıl 1 milyar doları geçtiğini belirterek, bu yıl için ise 1,7 milyar doları aşmasını beklediklerini söyledi.

Çin'e Türkiye'nin, krom cevheri, mermer ve traverten, bakır cevheri ve konsantreleri gibi yarı mamul ithalatının yanı sıra otomobil parçaları, hatta tekstil ürünleri dahi sattığını anlatan Tüzmen, Çin'den de özellikle bilgi işlem makineleri, hücresel ağlar için veya diğer kablosuz ağlar için telefonlar ithal edildiğini kaydetti.

Bütün dünyanın Çin ile dış ticaret açığı olduğunu belirten Tüzmen, Çin'in geçen yıl 1,3 trilyon dolar ihracatı olduğunu, 1 trilyon dolar ithalat yaptığını, 1,5 trilyon dolar ise rezervi olduğunu anlattı. Bu sayede para birimleri yuanın değerini düşük tutmayı başardıklarını ifade eden Tüzmen, "Bütün dünyanın eleştirisini alıyorlar, para birimlerinin değerini düşük tutarak dünya pazarlarında paylarını artırıyorlar" dedi.

Şirket yetkililerine Türkiye'ye davet
Şirket yetkililerini, inceleme yapmaları için Türkiye'ye davet ettiğini kaydeden Tüzmen, şirketin sadece güneş enerjisi değil, diğer yenilenebilir enerji kaynakları yatırımı için de Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini söyledi. Tüzmen, ayrıca 365 günün 300'ünde havanın güneşli olduğu Mersin'in güneş enerjisi için oldukça elverişli olduğuna dikkati çekti.

TBEA Genel Müdürü Li Jianhua da görüşmede, şirketin güneş enerjisi, trafo ve elektrik iletim hatları üretimi yaptığını, cirosunun 2,5 milyar dolar olduğunu belirterek, Çin'de 7-8 fabrikaları bulunduğunu anlattı. Li Jianhua, şirketin çevreye duyarlı, bütün enerjiyi doğadan kullanan bir teknolojiyi esas aldığını belirtti.

Tüzmen, Li Jianhua ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin İngilizce kısaltması olan PRC (People's Republic of China) ile şirket sloganının baş harflerinin aynı olduğuna işaret ederek, "Şirketin sloganı Proven 3. Generation, Reliable, Relevant and Cost Competitive (Kanıtlanmış 3.Jenerasyon, Güvenilir, Uygun ve Düşük Maliyetli). Ben de şirkete, kısaltması yine PRC olan 'Public Relations of China (Çin'in halkla ilişkileri)' sloganını önerdim. Türk yatırımcıların Çin'i, burayı daha fazla tanımaya ihtiyacı var" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.