Haberler

Metrobüsün özel otomobillerle imtihanı

Tarih: 9 Eylül 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Serkan Ocak
Metrobüsler özel yolda rahatça ilerlerken Mecidiyeköy’deki araç trafiği adım adımdı. İlk günü eksiklikler de ortaya çıktı. Çağlayan’da yolcular metrobüsten indikten sonra üstgeçide geçmeleri için yol bırakılmamıştı. Yolcular demir parmaklıkların arasından geçti.

Metrobüsü Zincirlikuyu’ya uzatan hat dün açılırken ilk testi, aynı anda hem metrobüs hem otomobille yola çıkan Radikal yaptı. Metrobüsün attığı fark 10 dakika olsa da içindeki yolcular mutluydu.

Okulların dersbaşı yaptığı gün, İstanbul’un metrobüsü de uzatılan hattında ilk seferindeydi. Avcılar-Topkapı metrobüs hattını Zincirlikuyu’ya kadar uzatan güzergâhın geri sayımı dün bitti. Tek bir vasıtayla, trafiğe takılmadan gitmenin pek de mümkün olmadığı Avcılar-Zincirlikuyu arası artık yaklaşık 45 dakika. Normalde iki buçuk saati bulan yolu Radikal de, aynı anda metrobüs ve özel arabayla kat etti.

İlk izlenim, metrobüsün içinden: Sabah saat 07.30, metrobüsün Avcılar durağı kalabalık. Kimi işine yetişmeye çalışıyor kimi çocuğunu okula götürüyor. 45 saniye arayla kalkan metrobüsler daha ilk duraktan bir hayli dolu kalkıyor. Yolu Zincirlikuyu’ya kadar gidenlerin yüzleri gülüyor. 1. Levent’e gidecek olan Aynur Yıldız, metrobüs güzergâhının uzadığını öğrenince sevinçle soruyor: “Süper bir şey. Bugün Mecidiyeköy’de inebilecek miyim?” Saat 08.00’de biz de Avcılar’dan metrobüse biniyoruz.

Metrobüs hızla yol alırken, Topkapı’dan sonra yola devam eden yolcular aralarında konuşmaya başlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘77 günde tamamladık’ afişleri bir bir geçilirken, biri “Topbaş’ı sevdim, bitirdi gerçekten” diyor. Başka biri ineceği durağa yaklaştığında saatine bakıyor. Yorumu, “İyi valla”. Haliç’e yaklaşırken trafik sıkışıyor. Metrobüsün içindekiler rahat. İçlerinden biri, trafikte kalmayacağını bilmenin rahatlığıyla ‘Arabayla çıkmak aptallık’ diyor. Metrobüs Mecidiyeköy’e vardığında bu kez inenlerin gözü saatlerinde. Zincirlikuyu ise son durak. Yolculuğumuz tam 45 dakika sürüyor.”

Adım adım trafiğin içinde
Avcılar’dan hareket eden metrobüsle aynı saatte, aynı yolu kat eden özel otomobilin içinden ise yeni hat şöyle görülüyor:
“E- 5 karayolunda sabah 08.00 sıralarında trafik yoğun. Hareket ettiğimiz üçüncü dakikada yanımızdan yedi metrobüs geçiyor. Yol boyu ağır ağır ilerlerken metrobüs hattındaki yeşil ve gri İETT otobüsleri, hattın sarı çizgili bölünmüş yolunda hızla ilerliyor. Avcılar’dan sonra trafik yoğunluğu bitiyor. 20 dakikada E -5 trafiğinin normal zamanlarda dahi çok yoğun olduğu Merter’e ulaşıyoruz. Halıcıoğlu Viyadüğü’ne kadar ise neredeyse metrobüsle eşzamanda gidiyoruz. Bu noktadan sonra başlayan trafik Mecidiyeköy’e kadar devam ediyor. Okulların açılacağı gün toplutaşıma araçlarının tercih edilmesinden olmalı ki, Zincirlikuyu’ya vardığımızda kronometre 55. dakikayı gösteriyor.”

Söz verilen tarihe yetişen metrobüsün ilk gününde eksikler de vardı. Metrobüsün hat sınırını belirleyen refüjlerin arasına çelik teller çekilmemişti. Uzayan güzergâha ne duraklar ne de durak isimleri konmuştu. Son durak Zincirlikuyu’da ise alt geçite yönlendirme olmadığından onlarca insan anayoldan karşıya geçmeye çalıştı. Yolları kısalan vatandaşlar ise çok mutluydu. Diş teknisyeni 39 yaşındaki Gültekin Çapkan metrobüs sayesinde yarım saat kazandığını anlatıyor:
“Cevizlibağ’dan her gün Anadolu Yakası’na geçiyordum. Son derece memnunum. Eskiden en iyi ihtimalde aynı yolu bir saatte gidiyordum.”

Hastane görevlisi olan Bünyamin Bakar ise iş çıkışında bir, bir buçuk saatte Cennet Mahallesi’ndeki evine gittiğini belirterek, heyecanlı heyecanlı “Beşiktaş’dan evime gitmem çok uzun zaman sürüyordu. Şimdi sanırım 45 dakika sonra evimde olacağım. Bu müthiş bir şey” diyor.

Şirinevler’deki evinden her gün Kozyatağın’daki işine giden Levent Babur da sonuçtan son derece memnun:
“15 dakikada Şirinevler’den Zincirlikuyu’ya geldim. Normalde bir buçuk saati buluyordu Kozyatağı’na varmam. Buradan otobüse bineceğim, 25 dakika da o sürer. 40 dakikada varırım.”

Cevizlibağ’dan metrobüse binen ve Akmerkez’deki işine gidecek olan Ercan Sağlamyürek ise “Normal bir trafikte Cevizlibağ’dan Zincirlikuyu’ya gelmem 40 dakika. Aşırı trafik varsa bir saati bulduğu bile oluyor. İlk gün olması nedeniyle organizasyon bozukluğu vardı ama rahat bir yolculuk oldu. İşimi kolaşlaştırdı” diyor. Ayvansaray’dan metrobüse binen Fatma Aktaş da artık Okmeydanı -Çağlayan trafiğini çekmeyeceği için mutlu:
“15 dakika sürmedi. Çok güzel...”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.