Haberler

Cami, kilise ve sinagogdan oluşan ibadethane, Kadir Gecesi'nde açılıyor

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Mevlüt Karabulut
Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın babasının adına yaptırdığı ve içinde cami, kilise ile sinagogun da bulunduğu dini tesis, Kadir Gecesi'nde açılıyor.

Bin kişi kapasiteye sahip olan Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii, 26 Eylül günü cuma namazıyla birlikte ilk cemaatini buluşturacak. Aynı akşam Kadir Gecesi de camide kutlanacak. Prof. Dr. İhsan Doğramacı, caminin tüm hazırlıklarının bittiğini ifade ederek, "Kadir Gecesi'nde teravih namazını orda kılmak istiyorum." demişti.

Doğramacı'nın 'ibadethane merkezi' olarak nitelediği mekânda cami, Hıristiyan ve Yahudilerin ibadetlerini gerçekleştirebileceği kilise ile sinagog yer alacak. Bilkent'teki yere yapılan cami, Doğramacı'nın babasının vasiyeti üzerine inşa edildi. Cami, aynı zamanda dinler arası diyaloğun yaşanacağı bir yer olma özelliği de kazanacak. Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii'nde 'akıllı bina' sistemi uygulandı. Caminin aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri bilgisayar kontrollü çalışacak. Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri namaz vakitlerine göre çalışacak. Yapılacak programa göre ısıtma ya da soğutma sistemi ile havalandırmayla ilgili sistemler namaz vaktinden 30-45 dakika önce devreye girecek. Bilkent girişinde yer alan cami değişik mimari tarzıyla da dikkat çekiyor. Klasik cami görüntüsünden uzak olan ve içinde 3 dinin ibadethanesini barındıran tesisin ilginç birde minare inşaatı bulunuyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.