Haberler

Karadeniz kumsalları kurtarılacak

Tarih: 22 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Karadeniz sahillerinde kumsallar ağaçlandırma yapılarak, rüzgarla birlikte yok olan sahil kumu kayıpları önleneceği belirtildi.

Samsun'da, Türkiye'nin nadide kumlarının yok olduğu Karadeniz sahillerinde ağaçlandırma yapılarak, rüzgarla birlikte yok olan sahil kumu kayıpları önleneceği belirtildi.

Antalya, Sinop, Samsun gibi illerde özelliği itibariyle ender bulunan sahil kumlarının fırtına ile yok olmaması amacıyla çeşitli projeler yürütülüyor. Samsun'da Terme-Ünye arasında geçmiş dönemde yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla sahil kumu kayıpları önlenip bölge turizme kazandırılırken, Bafra ve Alaçam ilçeleri arasında bulunan 13 kilometrelik bozulmamış ender bulunan sahil kumunun değerlendirilerek turizme kazandırılması amaçlanıyor. İnsan ve hayvan yaşamının ile tarım arazilerinin kum fırtınası nedeniyle etkilenmesi nedeniyle ilk önce perdeleme ve yabani iğde ile sahil çamı dikimi gerçekleştiriliyor.

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdare,Bafra Kaymakamlığı ve Jandarma Çevre Timi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, insan ve hayvan yaşamı ile tarım arazilerinin kum fırtınası yüzünden etkilenmesi nedeniyle ilk önce perdeleme yapılarak yabani iğde ile sahil çamı dikimi gerçekleştirilecek.

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, geliştirdikleri projenin yaptıkları araştırma sonucunda büyük yarar sağlayacağını, rüzgarla birlikte oluşan kum kayıplarının önleneceğini söyledi. 20 yıl sonra bölgenin, Antalya'nın Belek bölgesi gibi bir yer haline dönüşeceğini ifade eden Özdemir, insan, hayvan yaşantısı ve tarım arazilerinin de korunmuş olacağını, çevre düzenlemesiyle turizme büyük katkı sağlanacağını kaydetti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.