Haberler

Karadeniz'in imajını çöp dağları bozuyor

Tarih: 23 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Denizi ve doğasıyla turizm sektörünün en gözde tatil bölgesi olmaya başlayan Karadeniz'deki çöp dağları bölgenin imajını bozuyor. 

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, çöp dökecek alanları olmadığı için 'gelişigüzel depolama' yapmak zorunda olduklarını, bunun ise ilkel, çağdışı ve hiç de hoş olmayan bir tablo ortaya çıkardığını söyledi.

Engebeli ve dağlık olması sebebiyle Karadeniz Bölgesi'ndeki belediyelerin en büyük sorunlarının başında gelen çöp, Karadeniz'in imajını bozmaya devam ediyor. Şehir çöplerini depolayacak düz veya uygun arazi bulamayan belediyeler, çöpleri dere veya dere kenarına, yol, deniz kenarına, tepelere döküyor. Denizi ve doğasıyla turizm sektörünün en gözde tatil bölgesi olmaya başlayan Karadeniz Bölgesi'nde çöp depolama alanları 'güzel yüzün sivilcesi' olma özelliğini sürdürüyor.

Çöp ayrıştırma veya kompost tesisleri olmayan belediyeler çaresizlik içinde kıvranıyor. Bu durumda çöpler kırsal kesimde yol kenarlarına ve derelere dökülürken, sahil kesiminde ise deniz kenarlarına depo ediliyor. En ilginç çöp depolama alanı ise Ordu'nun Perşembe ilçesinde bulunuyor. Perşembe'deki çöp depolama alanı bir tepeninbaşında bulunuyor ve ilçeden bakıldığında yeşillikler içindeki çöp alanı görülüyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hiçbir belediyenin çöp ayrıştırma ve depolama tesisleri bulunmuyor.

Bölgeden yılda 725 bin ton çöp çıkıyor
Bu arada Japon Kalkınma Ajansı (JİCA) tarafından yapılan araştırmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde her yıl 725 bin ton çöp toplandığı, bunun 595 bin tonunun denize döküldüğü belirtildi. Araştırmada, çöplerin büyük bir kısmının denize döküldüğü belirtilerek, "Her yıl Ordu'da 210 bin ton çöp Melet Irmağı'na, Giresun'da 130 bin ton çöp araziye, Trabzon'da 280 bin ton çöp denize ve Rize'de 105 bin ton çöp denize dökülüyor. Çöp dağlarında oluşan çöp suları yeraltı sularına, akarsuya, denize karışmakta, orada yaşayan canlıları etkilemekte, toprağımızı ağır metallerle doyurmakta, soluduğumuz havayı metan gazları gibi zehirli gazlarla kirletmektedir. Düşünmeden atılan her çöp, dönüp dolaşıp hem yediklerimizi, hemgeçimimizi tehdit etmektedir" denildi.

Bu arada Ordu Valiliği tarafından 30 Temmuz tarihinde kurulan Çevre Suçlarını Araştırma Timi (ÇEŞİT), 5 belediyenin Çevre Kanunu'nu ihlal ettiğini tespit etti. Buna göre Ordu, Fatsa, Ünye, Gürgentepe ve Akkuş belediyelerine şehir çöplerinin gelişigüzel ve hiçbir önlem almadan depolanması sebebiyle Çevre Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı.

Belediyeler çaresiz
Çöp depolama konusunda sürekli engellerle karşılaşan Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, çöp dökecek alanları olmadığı için 'gelişigüzel depolama' yapmak zorunda olduklarını, bunun ise ilkel, çağdışı ve hiç de hoş olmayan bir tablo ortaya çıkardığını söyledi. Bunun adının 'çaresizlik' olduğunu dile getiren Torun, "Hiçbir belediye başkanı zevk olsun diye çöpü dağ başına, dere kenarına, yol kenarına dökmüyor. Burada bir çaresizlik var. Bu çaresizliğe bir çözüm bulmak lazım" dedi. Çöp meselesinin belediyelerin çözebileceği bir sorun olmadığını ifade eden Torun, şöyle konuştu: "Bu çöp meselesi belediyelerin çözebileceği bir sorun değil. Ordu Belediyesi olarak bir tesis üzerinde çalışıyoruz. Bu tesis faaliyete geçtiğinde çöpün yüzde 60-70'ini bertaraf edeceğiz. Bu diğer belediyelere de örnek olacak."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.