Haberler

Türkiye'de ilk kez Sosyal Doku Haritası hazırlandı

Tarih: 23 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Semra Hoyraz
Konya Büyükşehir Belediyesi 292 mahallede 180 bin 990 haneye daha iyi hizmet verebilmek ve sosyal yapının belirlenmesi için vatandaşlara ulaştı. Hazırlanan 'sosyal doku haritası' ile bir ilke daha imza attıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, amaçlarının istismarı önlemek olduğunu vurguladı. 

Konya Büyükşehir Belediyesi, il genelinde oluşturduğu Sosyal Doku Haritası ile Türkiye'de bir ilke daha imza attı. Şehir merkezinde 292 mahallede 180 bin 990 haneye anketle ulaşan belediye, daha iyi hizmet vermek, sosyal yapının belirlenmesi, şehrin geleceğine yön verilmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesi için Konya Sosyal Veri Merkezi oluşturdu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sosyal Belediyecilik alanında yaptıkları çalışmalarla Türkiye'ye örnek olduklarını hatırlatarak, kurulan Sosyal Veri Merkezi sayesinde Konya genelinde insanların ihtiyaç durumları, gelir dağılımları, hanedeki özürlü ve hasta sayıları ile ekonomik desteğe ihtiyaçları olup olmadığının tespit edildiğini söyledi.

İstismarın önüne geçilecek
Sosyal Veri Merkezi'nin, yapılan herhangi bir yardımdan diğer yardım kuruluşlarının bilgisinin olması, gerçek ihtiyaç sahibine yardım yapılması, tekrarlı yardımların ve istismarın engellenmesi üzerine yapılmış bir proje olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: "Proje kapsamında, yardım yapacak kurumların detaylı olarak bilgilendirilmesi ve yetkilendirme dereceleri de belirlenerek hizmet sunulmaya başlandı. 22 vakıf ve dernekten 99 bin 221 adet yardım verisi alınıp gerekli adres eşleştirme ve filtreleme unsurları da yapılarak veritabanına girildi. Bu veriler ile mevcut yardımlara göre sosyal doku haritası hazırlanarak, bu harita ile sosyal doku anket çalışmasında toplanan veriler karşılaştırıldı. Böylece, Türkiye'de ilk defa Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında güncellenebilir veri tabanı kurgusunda gerçek sosyal veriler üzerinde analizler yapılarak yardım noktaları ve ihtiyaç sahipleri idarecilerin bilgilerine sunuldu" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şu anda 15 bin aileye gıda yardımı dağıttığını, bin 271 haneye günlük 4 bin 500 ekmek yardımı yaptığını hatırlatan Başkan Akyürek, Sosyal Veri Merkezi sayesinde yardımların ihtiyaç sahiplerine daha hızlı ulaşacağını kaydetti.

Yüzyüze görüşmeler yapıldı
Yaklaşık bir yılda hazırlanan Sosyal Doku Haritası için Konya Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırı içinde 274 bin 8 adet hane birebir ziyaret edildi, 180 bin 990 adet hane ankete cevap verdi. Bu çalışma ile; hane hane gezilerek vatandaşın ihtiyaç durumu kendisine soruldu. Yapılacak değerlendirmeler ve analizlere göre ayrı bir ekiple anketlere yanıt veren vatandaşların durumları irdelenerek resmi şartların gereklilikleri ile gerçek ihtiyaç sahibine ulaşıldı.

Ayrıca bu çalışmalarda asayiş, ulaşım, park ihtiyacı, zabıta hizmetleri, şebeke suyu talepleri, kanalizasyon talepleri, çöp toplama hizmetleri, hava kirliliği gibi hususlarda haritalar çıkarılarak vatandaş tarafından en çok sorun olarak belirtilen hususlar Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında değerlendirilerek idarecilere ve ilgili birimlere verilmekte, sorunlara daha hızlı ve bilimsel olarak çözüm getirilmektedir.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.