Haberler

İstanbul’un en güzel vapuru "Fenerbahçe" müze yolunda

Tarih: 23 Eylül 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yaklaşık 77 metre boyundaki İstanbul’un en güzel gemisi Fenerbahçe Vapuru artık Rahmi Koç müzesinde gelen ziyaretçilere İstanbul nostaljisi yaşatacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tamiri mümkün olmayan ve neslinin son örneği olan 57 yaşındaki "Fenerbahçe" adlı Şehir Hatları Vapuru'nun Hasköy’de yer alan Rahmi Koç Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.

1953 yılında Denny Dumbarton tarafınan imal edilen Fenerbahçe Vapuru 2x1500 beygir gücü ve çift uskuru sayesinde 16 deniz mili hızındaydı. İstanbul denizlerinde yüzen ahşap kaptan köşküne sahip Fenerbahçe Vapuru en son 2003 yılında revizyon geçirmişti.

"Fenerbahçe" adlı Şehir Hatları Vapuru'nun Rahmi Koç Müzesi'nde sergilenmesi ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç prensipte anlaştı.

Saraçhane Başkanlık sarayında gerçekleştirilen görüşmenin ardından çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kadir Topbaş; “57 yaşında olan geminin artık yolcu taşıma hizmetinde kullanılamaz. Tamiri çok yüksek meblağ tutuyor. Tamir parası piyasadaki bir geminin yarı fiyatına eş değer.” dedi.

Boğazın en güzel gemisini gelecek nesillerden mahrum bırakmamak adına Rahmi Koç Müzesinde sergilenmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “"İki zamanlı motoru olan ve her şeyiyle orijinal olan bu gemimizin hurdaya gitmesini, jilet olmasını istemiyoruz. Bu konuda İstanbulluların da hassasiyeti olduğunu biliyoruz.

Ancak hizmet edecek durumda değil. Dokunulacak durumda değil, dokunulduğu zaman zaten orijinalliği bozulacak.

Çok ciddi bir onarım istiyor. Tamiri, bir gemi fiyatının yarısı kadar, belki daha fazla tutar. Sayın Koç'un müzeye konulması konusunda bir düşüncesi vardı, bu talebini bize iletti. Bu talep doğrultusunda birlikte çalışıyoruz. Prensipte anlaştık.”

Rahmi Bey'in Koç Müzesi'nin çok deneyimli, 'bu işi gerçekten iyi bilen, hassasiyet gösteren' bir kurum olduğuna dikkat çeken Topbaş, "Bu güzel gemimiz, bu müzede yurt dışından da birçok insanın ziyaret ettiği, hatta gelecek kuşakların ziyaret edeceği bir gemi olarak kalabilir dedik. Bunun için prensipte anlaştık. Hayırlı olsun" dedi.

Topbaş, halen kullanılan geminin kısa süre içerisinde seferlerden çekilerek müzeye kaldırılması işlemlerine başlanacağını söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.