Haberler

Mimarlık okullarına çağrı...

Tarih: 23 Eylül 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Cengiz Bektaş
Eskil kent Assos’taydım. Kazı başkanlığını, yaşamının son bölümünde 15-16 yıl Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu yapmıştı burada.

Arkeoloji doçentiyken mimarlık öğrenimi almıştı Ümit… Öğrencim olmuştu o günlerde… Onunla bir araya gelince düş kurardık: Arkeolojik kazılarda, bütün disiplinlerden kişiler bir arada çalışmalıydılar. Bulguları hep birlikte yorumlamalıydılar. Otları tanıyanlardan atların yetiştirilmeleri uzmanlarına dek… Yaşamın tüm çeşitliliğince…

O yıllardan beri bütün mimarlık öğrencilerine önerdim durdum: Öğreniminiz sırasında en azından bir yaz bir iki ay bir arkeolojik geziye katılın…

Benimle işliğimde, birlikte çalışanlara da bu olanağı sağlamaya çalışırım. Ya da bu önerimi yerine getirdikten sonra benimle çalışmaya gelmelerini söylerim.

Her yaz okulunda öğrencilerimi önce Troya’ya götürürüm, sonra da Assos’a… Ümit onlara kendi anlatırdı Assos’u. Onlardan da eleştiri, yorum beklerdi.

O da arkeoloji yaz okulu gerçekleştirmek istiyordu. Yapabilseydi bana getirecekti arkeologları… Ben de onlara mimarlığa bakışı anlatacaktım… Ne yazık ki yitirdik Ümit’i…

Ondan sonra Prof. Dr. Nurettin Aslan oldu kazı başkanı… Bu yıl da o anlattı Assos’u öğrencilerime…

Ayrılırken dedi ki: Mimarlık öğrencilerine çok gereksinimimiz var. Bulgularımızı onlar çizime geçirebilirler. Onların bu becerisi arkeologlar için çok yararlı…

O sırada Assos kent duvarının üzerinde çalışan iki öğrenci gördüm. Biri İstanbul Teknik Üniversitesi’ndendi… Öteki bir Alman üniversitesinden… O Alman üniversitesi, öğrencileriyle, bu tür çalışmaları yapmayı üstlenmişti.

Neden bir Türk üniversitesi böylesi onurlu çalışmaya gönüllü olmuyor? (İnanın, böyle bir kazıda bulunmuş mimarlar ya da mimarlık öğrencileri daha bilinçli oluyorlar mimarlıkta…)

Bu yazıyı yazmamın nedeni de mimarlık okullarına çağrıda bulunmak: Mimarlık okulları, öğrencilerini, öğrenimlerinin bir yazında böyle bir kazıda çalışmalarını dersten sayabilirler…

Öğrenci, az da olsa para kazanmak bir yana; Anadolu’nun nasıl bir ülke olduğunu duyumsayabilir. Yapı yapacağı yerin altında neler olduğunu ya da olabileceğini bilmek onlara çok şey kazandıracaktır.

Öyle ya, herhangi bir ülkede değil, altı üstü arkeolojik varsıllığın yeri olan Anadolu’da mimarlık yapacaklar…
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.