Haberler

Türkiye hiç bu kadar kendini aramamıştı

Tarih: 23 Eylül 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Funda Özkan
Türkiye şu belirsiz günleri en az hasarla atlatabileceği aklın yolunu arıyor. Sakıp Sabancı Müzesi’nde, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi ve arama konferansı metodunun Türkiye’ye tanınmasını sağlayan, Arama Yönetim Danışmanlığı’nın kurucusu Oğuz Babüroğlu ile sohbet ediyorum, “Türkiye hiç bu kadar kendini aramamıştı” diyor.

Bir çırpıda sayıyor, son dönemde düzenlediği arama konferanslarını: Sanayi Bakanlığı ile sanayi vizyonu, Turizm Bakanlığı ile turizmin 12 aya yayılması hedefi, Bodrum‘un geleceği, Haydarpaşa Garı’nın gelecek kuşaklara nasıl miras bırakılacağı, İzmir Ticaret Odası ile ekonomik program, yine İzmir Ticaret Odası ile yerel yönetim anlayışı, TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu) ile esnafın durumu, Gazi Erçel, Süreyya Serdengeçti’den sonra şimdi başkan Durmuş Yılmaz ile Merkez Bankası’nın konumu.

“Memleket niye bu kadar kendini arıyor?” diye soruyorum. Oğuz Babüroğlu, “Belirsizlik çok yüksek. Riskler artmış durumda. Alternatif yollarda çok keskin virajlar var. Stratejik hatanın maliyeti çok yüksek. Tabii ki bir de, kurumsallaşma ihtiyacı da, merakı da giderek arttı” diye yanıtlıyor. Arama konferanslarında bilimsel felsefe vardır. Önce sorun ortaya konulur, sonra çözüm yolları sıralanır, vizyon geliştirilir. Kısırdöngüde sıkışıp kalan siyaset yolunu, geleceğini arıyor mu? Oğuz Babüroğlu, “Çok aramıyor. Arasa da profesyonel şekilde aramak istemiyor. En başta parti başkanları çok hoşlanmıyor.”

Arama konferanslarının en basit kuralıdır, bir odaya kapanıp, beyin fırtınası yaparken katılımcılar arasında hiçbir hiyerarşik yapılanma olmaz ki herkes çekinmeden, kendine sınır koymadan özgürce fikrini söylesin. Hatta Oğuz Babüroğlu her seferinde, “bey, hanım” denmesine de karşı çıkar. Düşünebiliyor musunuz, siyasette geleceği ararken, bir ilçe teşkilat başkanı göğsünde ön ismi yazan liderine “Tayyip, Deniz” diye hitap edecek. Dünyanın sonu gelmiş olur her halde.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.